Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Behandling af åreknuder og karsprængninger i knæhasen

15.januar, 2020

Åreknuder og karsprængninger er noget, som mange mennesker vil opleve i løbet af deres levetid. Det anslås, at op mod en tredjedel af befolkningen på et tidspunkt vil udvikle åreknuder eller karsprængninger. Den største grund til, at åreknuder eller karsprængninger udvikler sig, er arv, men der er mange livsstilsfaktorer, der kan fremme og forværre åreknuder og karsprængninger.

De livsstilsfaktorer, der kan bestemme, om åreknuder eller karsprængninger udvikler sig ved knæhasen, er primært relateret til blodcirkulationen i kroppen. Eftersom åreknuder og karsprængninger kommer på grund af veneklapperne, der regulerer blodtilstrømningen til hjertet, begynder at lække, er alt hvad der gør det lettere for blodet at pumpes mod hjertet vigtigt mod fremvæksten af åreknuder og karsprængninger i knæhasen.

Eksempler på ting, der kan forbedre blodcirkulationen, er at holde op med at ryge og være mere fysisk aktiv; at undgå overvægt, stillesiddende og stillestående; samt at holde benene i høj position og bære støttestrømper.

Hvad er forskellen mellem åreknuder og karsprængninger, der udvikles i knæhasen?

Det er mangler i veneklapperne i benene, der forårsager åreknuder og karsprængninger i knæhasen.

Hvad der primært adskiller åreknuder og karsprængninger er de symptomer, de giver:

  • Karsprængninger forårsager næsten aldrig noget ubehag og er også meget små
  • Åreknuder kan i modsætning til åreknuder være farlige i nogle tilfælde
  • Åreknuder skaber ofte ubehag, mild smerte og opfattes som grimme
  • Karsprængninger føles ikke på ydersiden af huden og er ofte heller ikke synlige
  • Både åreknuder og karsprængninger forekommer meget ofte i knæhasen

Åreknuder forårsager ofte mild smerte og fysiske begrænsninger

Hvad der primært adskiller åreknuder fra karsprængninger er, at åreknuderne skaber mild smerte og andet ubehag, der ikke er kosmetiske ud over det meget store ubehag, som en person også oplever af de kosmetiske problemer med åreknuder. Det ubehag, som karsprængninger derimod skaber, er helt kosmetisk, men ikke så alvorligt som i åreknuder.

Det fysiske ubehag forårsaget af åreknuder kan medføre fysiske begrænsninger, som at det kan gøre ondt at gå, lide af kløe og permanente sår på underbenene og man kan have vanskeligheder med at sove på grund af den konstante milde smerte forårsaget af åreknuder.

Andre fysiske begrænsninger, som både åreknuder og karsprængninger indebærer, skyldes hovedsageligt, at mange mennesker opfatter både åreknuder og åreknuder i knæhasen, som værende så grimme, at de ikke viser sig barbenet.

Behandling af åreknuder og karsprængninger i knæhasen

En forundersøgelse hos Dansk Venecenter kan vise, hvilken type behandling der er bedst til fjernelse af åreknuder eller karsprængninger

De, der har åreknuder eller karsprængninger i knæhasen, og føler en interesse i at forstå, hvad det betyder at have åreknuder eller karsprængninger, og hvordan de kan behandles, kan med fordel kontakte Dansk Venecenter for at booke tid til en forundersøgelse. Ved en sådan forundersøgelse inspicerer en karkirurg åreknuderne eller karsprængningerne via en ultralydundersøgelse.

Denne forundersøgelser danner derefter grundlaget for en samtale mellem patienten og karkirurgen, hvor de sammen beslutter, om en behandling skal udføres eller ikke, og hvis en behandling skal udføres, hvilken behandling der er bedst for patienten til fjernelse af åreknuder eller karsprængninger i knæhasen.

Åreknuder forårsager ofte kosmetiske problemer og kan forekomme på begge ben og andre dele af kroppen, f.eks. i ansigtet

Det, der adskiller karsprængninger fra åreknuder, er primært, at karsprængningerne ikke forårsager smerter, ikke er farlige under nogen omstændigheder, og at de ikke kan mærkes gennem huden, hvor de er placeret.

Det, der er almindeligt med åreknuder og karsprængninger, er, at de ofte først vises i knæhasen, og at de fleste af de mennesker, der har dem, opfatter dem som grimme. Endvidere ses karsprængninger ofte også i ansigtet.

De kosmetiske ulemper, som karsprængningerne forårsager, er de hovedsagelige grunde til, at man vælger at behandle dem. Det skal anføres, at de kosmetiske årsager er lige så gode grunde til at behandle karsprængninger, da de kosmetiske problemer kan føre til betydelige begrænsninger i livet, for eksempel at undgå at gå udendørs barbenet eller helt undgå at gå i kjole eller shorts.

Der er en række moderne behandlinger for åreknuder og karsprængninger

For dem, der efter at have undersøgt deres åreknuder eller karsprængninger i knæhasen vælger at fortsætte med en behandling, er der mange gode og moderne behandlingsmetoder at vælge imellem. Der er forskel mellem hvilke behandlingsmetoder, der er bedst for åreknuder i knæhasen og karsprængninger i knæhasen.

I tilfælde af åreknuder er de bedste og mest moderne behandlinger ved brug af skum, laser eller radiofrekvens der lukker venen med åreknuder, for at venen herefter krymper. Dette gøres ved at indsætte et kateter i kroppen til den beskadigede vene og bruge det værktøj, der er fastgjort til kateteret, til at forbinde til venen. Denne metode bruges ved en radiofrekvens – eller laserbehandling. Ved en skum – eller limbehandling indsprøjtes en væske i blodåren, hvorefter venen krymper og forsvinder, og blodet finder andre veje. Ved tydelige åreknuder kan der bruges såkaldt flebektomi, hvor et stykke af venen med åreknuder fjernes.

Ved behandling af karsprængninger bruges ofte IPL-laser eller sklerosering til behandling af karsprængninger i knæhasen. Hos Dansk Venecenter anvendes sklerosering til behandling af karsprængninger i knæhasen. 

Behandlingerne for både åreknuder og karsprængninger kan udføres meget hurtigt, og de udføres under lokalbedøvelse. Patienten kan forlade klinikken umiddelbart efter behandlingen og derefter vende tilbage til normale aktiviteter efter kun et par dage med rekonvalescens. For at karsprængningerne forsvinder fuldstændigt, kan det være nødvendigt at gentage behandlingen et par gange.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.