Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Så nemt kan man fjerne åreknuder

oktober 8, 2019

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen. Cirka tredive procent af alle mennesker vil på et tidspunkt have åreknuder, så åreknuder kan uden tvivl klassificeres som en folkesygdom. Åreknuder er tykke, blålige vener, der krøller sig så tæt på hudens overflade, at de både er synlige og kan føles udefra. Det mest almindelige sted, hvor åreknuder først udvikler sig, er i knæskallen, hvorfra de ofte bevæger sig både opad og nedad på benene.

Det er slid på veneklapperne, der kontrollerer blodtilstrømningen og forårsager åreknuder. Hvis klapperne i venerne ikke holder tæt, kan blod strømme nedad, og derefter samles det under den beskadigede klap, fordi den næste klap muligvis fungerer godt og tæt. Over tid vokser denne ansamling af blod i en vene, der derefter svulmer op og til sidst bliver en åreknude.

Ødelagte veneklapper forårsager behovet for at fjerne åreknuder

Årsagen til, at klapperne slides så de til sidst ikke fungerer, er arveligt. Hvis man har arvet svage veneklapper, kan det udvikle sig til åreknuder i løbet af en persons levetid. Dette slid vil blive mere og mere tydeligt med tiden. Kroppens funktioner forværres med stigende alder, men en persons livsstil spiller også en meget vigtig rolle. Livsstil kan påvirkes, så der er meget, som en person kan gøre for at undgå at åreknuder udvikler sig tidligt, og at åreknuderne bliver så store, at de skal fjernes. Nedenfor vender vi tilbage til, hvordan livsstil kan ændres, når en person ønsker at få fjernet åreknuder.

Hvorfor fjerne åreknuder?

Der er mange grunde til, at en person måske ønsker at få fjernet åreknuder. De mest almindelige årsager den milde smerte der følger med åreknuder, og de kosmetiske årsager, der er knyttet til det faktum, at mange mennesker opfatter åreknuder som grimme.

Problemet med åreknuder kommer til forskelligt udtryk. En person, der har åreknuder, kan føle lettere smerter i benene, der kan opstå sår på den nedre del af underbenene der kan være svære at hele og også skaber kløe, samt benene kan føles tunge. Det kan også være, at en person føler, at åreknuderne på benene er så grimme, at han eller hun undgår at dukke op i tøj, der ikke dækker benene. Både de medicinske og kosmetiske problemer, som en person med åreknuder oplever, kan skabe begrænsninger i livet, og disse begrænsninger er gode grunde til at ville fjerne åreknuder. En person, der fjerner åreknuder, føler ofte en større lettelse, end han eller hun havde forventet, hvilket skyldes at åreknuderne har vokset i lang tid, hvilket har forårsaget en tilvænning og dermed fået personen til at vænne sig til problemerne. Selv en person, der ønsker at fjerne åreknuder af kosmetiske årsager, har sandsynligvis også ventet et stykke tid på at gøre dette, da de første tegn på åreknuder muligvis ikke opfattes som tilstrækkelige til en behandling.

Enkle metoder til at fjerne åreknuder

Den person der har bestemt sig for at få fjernet sine åreknuder, har et antal behandlingsmuligheder at vælge imellem. Hvilken af ​​disse metoder der vælges for at fjerne åreknuden bestemmes sammen med den kirurg, der kommer til at udføre indgrebet. Proceduren begynder med, at kirurgen foretager en forundersøgelse af åreknuden, som patienten ønsker at fjerne. Derefter diskuteres resultaterne med patienten, hvorefter en behandlingsmetode og en dato for behandlingen besluttes.

Herefter kan den valgte behandling udføres. De moderne behandlingsmetoder til rådighed for at fjerne åreknuder kan udføres på klinikker uden for et hospital. Nogle vigtige fordele for patienten er, at moderne metoder til fjernelse af åreknuder er meget enkle og kan udføres under lokalbedøvelse samt kun tager en time at udføre. Patienten kan vende hjem umiddelbart efter behandlingen og derefter kun have brug for et par dage med restituering, før han eller hun kan vende tilbage til sine normal hverdag.

Hvordan kan du undgå at skulle fjerne åreknuder?

Selvom der er en meget stor arvelig komponent bag en person der får åreknuder, er der meget som man kan gøre for at undgå at komme i en situation, hvor man føler at de skal fjernes. Defekter i veneklapperne kan kompenseres ved at forbedre blodcirkulationen, så blod lettere pumpes til hjertet. Noget der kan forbedre blodcirkulationen, er at undgå overvægt, stillesiddende, stillestående og stram tøj over hofter og lår. Disse foranstaltninger bør kombineres med rigelige mængder motion.

For den person, der allerede har åreknuder, kan ovennævnte metoder også hjælpe med at lindre problemerne med åreknuder.

Det er også vigtigt at påpege at de ødelagte veneklapper, der forårsagede åreknuderne, ikke bliver rettet under behandlingen og derfor vil åreknuderne vende tilbage efter noget tid. Det kan tage fem eller endda ti år, men derefter kan det være nødvendigt med gentagne behandlinger for at fjerne åreknuder. Nogle gode metoder til korrektion af venneklapper er endnu ikke udviklet.

Resumé – Nemt at fjerne åreknuder

Der er flere årsager til, at en person ønsker at få fjernet åreknuder. Den mest almindelige er, at åreknuder forårsager mild smerte eller opfattes som et kosmetisk problem. Begge disse grunde betragtes af sundhedsvæsenet som tilstrækkelige grunde til at få en kirurg til at undersøge åreknuderne og sammen med patientens lave en plan om at fjerne åreknuderne.

Oprindeligt forekommer åreknuder, fordi veneklapperne ikke fungerer korrekt, hvilket betyder at blod strømmer tilbage i venen og samles i puljer, der opsvulmer og danner åreknuder. At klapperne slides på denne måde, er arvelige, men upraktiske, og når åreknuder opstår, kan det forbedres af én, ved at forbedre blodcirkulationen i benene.

Når tiden for en behandling til fjernelse af åreknuder kommer, udføres den med meget lidt indgriben, og patienten kan vende tilbage til normal hverdag inden for få dage.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.