Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Så nemt kan man fjerne åreknuder

8.oktober, 2019

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen. Cirka tredive procent af alle mennesker vil på et tidspunkt i livet have åreknuder, så åreknuder kan uden tvivl klassificeres som en folkesygdom. Åreknuder er tykke, blålige vener, der krøller sig så tæt på hudens overflade, at de både er synlige og kan føles udenpå. Det mest almindelige sted, hvor åreknuder først udvikler sig, er i knæhasen, hvorfra de ofte bevæger sig både opad og nedad på benene.

Det er slid på veneklapperne, der kontrollerer blodtilstrømningen og forårsager åreknuder. Hvis klapperne i venerne ikke holder tæt, kan blod strømme nedad, og derefter samles det under den beskadigede klap, fordi den næste klap muligvis fungerer godt og tæt. Over tid vokser denne samling af blod i en vene, der derefter svulmer op og til sidst bliver en åreknude.

Ødelagte veneklapper forårsager behovet for at fjerne åreknuder

Årsagen til, at klapperne slides så de til sidst ikke fungerer, er arvelighed. Hvis man har arvet svage veneklapper, kan det udvikle sig til åreknuder i løbet af en persons levetid. Dette slid vil blive mere og mere tydeligt med tiden. Kroppens funktioner forværres med stigende alder, men en persons livsstil spiller også en meget vigtig rolle. Livsstil kan påvirkes, så der er meget, som en person kan gøre for at undgå, at åreknuder udvikler sig tidligt, og at åreknuderne bliver så store, at de skal fjernes. Nedenfor vender vi tilbage til, hvordan livsstil kan ændres, når en person ønsker at få fjernet åreknuder.

Hvorfor fjerne åreknuder?

Der er mange grunde til, at en person måske ønsker at få fjernet åreknuder. De mest almindelige årsager, er den milde smerte der følger med åreknuder, og de kosmetiske årsager, der er knyttet til det faktum, at mange mennesker opfatter åreknuder som grimme.

Problemet med åreknuder kommer til udtryk forskelligt. En person, der har åreknuder, kan føle lettere smerter i benene, der kan opstå sår på den nedre del af underbenene, som kan have svært ved at hele og også skaber kløe, samt benene kan føles tunge. Det kan også være, at en person føler, at åreknuderne på benene er så grimme, at han eller hun undgår at bære tøj, der ikke dækker benene. Både de medicinske og kosmetiske problemer, som en person med åreknuder oplever, kan skabe begrænsninger i livet, og disse begrænsninger er gode grunde til at ville fjerne åreknuder. En person, der får fjernet åreknuder, føler ofte en større lettelse, end han eller hun havde forventet, hvilket skyldes at åreknuderne har vokset i lang tid, hvilket har forårsaget en tilvænning og dermed fået personen til at vænne sig til problemerne. Selv en person, der ønsker at fjerne åreknuder af kosmetiske årsager, har sandsynligvis også ventet et stykke tid på at gøre dette, da de første tegn på åreknuder muligvis ikke opfattes som tilstrækkelige til en behandling.

Enkle metoder til at fjerne åreknuder

Den person der har bestemt sig for at få fjernet sine åreknuder, har et antal behandlingsmuligheder at vælge imellem. Hvilken af ​​disse metoder, der vælges for fjernelse af åreknuder bestemmes sammen med den kirurg, der kommer til at udføre indgrebet. Proceduren begynder med, at kirurgen foretager en forundersøgelse af åreknuden, som patienten ønsker at fjerne. Derefter diskuteres resultaterne med patienten, hvorefter en behandlingsmetode og en dato for behandlingen besluttes.

Herefter kan den valgte behandling af åreknuder udføres. De moderne behandlingsmetoder til rådighed for at fjerne åreknuder kan udføres på klinikker uden for et hospital. Nogle vigtige fordele for patienten er, at moderne metoder til fjernelse af åreknuder er meget enkle og kan udføres under lokalbedøvelse samt kun ca tager en time at udføre. Patienten kan vende hjem umiddelbart efter behandlingen og som oftest vende tilbage til sine normal hverdag herefter.

Hvordan kan du undgå at skulle fjerne åreknuder?

Selvom der er en meget stor arvelig komponent bag en person, der får åreknuder, er der meget, som man kan gøre for at undgå at komme i en situation, hvor man føler, at de skal fjernes. Defekter i veneklapperne kan kompenseres ved at forbedre blodcirkulationen, så blodet lettere pumpes til hjertet. Forskellige tiltag, der kan forbedre blodcirkulationen, er at undgå overvægt, stillesiddende og stillestående positioner samt inaktivitet. Disse foranstaltninger bør kombineres med rigelige mængder motion.

For den person, der allerede har åreknuder, kan ovennævnte metoder også hjælpe med at lindre problemerne med åreknuder.

Det er også vigtigt at påpege, at de ødelagte veneklapper, der forårsagede åreknuderne, ikke bliver rettet under behandling af åreknuder og derfor vil åreknuderne ofte vende tilbage efter noget tid. Det kan tage fem eller endda ti år, men derefter kan det være nødvendigt med gentagne behandlinger for at fjerne åreknuder. Nogle gode metoder til korrektion af veneklapper er endnu ikke udviklet.

Resumé – Nemt at fjerne åreknuder

Der er flere årsager til, at en person ønsker at få fjernet åreknuder. Den mest almindelige er, at åreknuder forårsager mild smerte eller opfattes som et kosmetisk problem. Begge disse grunde betragtes af sundhedsvæsenet som tilstrækkelige grunde til at få en kirurg til at undersøge åreknuderne og sammen med patienten lave en plan for at fjerne åreknuderne.

Oprindeligt forekommer åreknuder, fordi veneklapperne ikke fungerer korrekt, hvilket betyder at blod strømmer tilbage i venen og samles i puljer, der svulmer op og danner åreknuder. At klapperne slides på denne måde, er arvelige, og ved at forbedre blodcirkulationen i kroppen kan man reducere risikoen for åreknuder.

Når tiden for en behandling til fjernelse af åreknuder kommer, udføres den med minimalt indgreb, og patienten kan som oftest vende tilbage til sin normale hverdag straks herefter.

Nemt at fjerne åreknuderMartin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.