Fakta om karsprængninger - Alt du bør vide | Dansk Venecenter
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fakta om karsprængninger og behandling af karsprængninger

2.april, 2020

Karsprængninger er små trådlignende blodårer der ligger helt overfladisk i huden. De har ofte en lilla eller blålig farve og kan være mere eller mindre synlige. Ud over på benene kan der også forekomme karsprængninger i ansigtet.

Fakta om karsprængninger

Karsprængninger eller åreknuder

Hvis der er underliggende åreknuder i relation til karsprængningerne, er det en god ide at få disse undersøgt og behandlet inden en behandling for karsprængninger, da risikoen for at de kommer hurtigt igen ellers er større. En forundersøgelse for karsprængninger indebærer af denne årsag altid en vurdering af, om der er åreknuder som anbefales behandlet først.

Eftersom mange mennesker synes karsprængninger er grimme, og derfor er en kosmetisk gene, er karsprængninger egnet til undersøgelse og behandling. Mange af disse mennesker føler, at de er begrænset i deres valg af påklædning, der eksempelvis viser deres ben, eftersom de skammer sig over deres karsprængninger, som er synlige på benene.

Fakta om karsprængninger

Enkelt at behandle karsprængninger

Karsprængninger på benene behandles bedst med såkaldte mikroinjektioner, også kaldet mikrosklerosering. Ved mikrosklerosering injiceres et lægemiddel direkte i de små årer ved hjælp af en meget tynd nål. Dette får blodkarrene til at lukke og trække sig sammen. Kroppen vil derefter fjerne dem med tiden. Normalvis forsvinder karsprængningerne efter et par uger, og det kræver ofte 1-3 behandlinger, afhængigt af størrelsen på karsprængningerne, for at opnå et tilfredsstillende resultat. Injektionsbehandlingerne foretages af en certificeret specialistsygeplejerske. Behandlingen tager ca. 60 min og indebærer ikke at man skal afholde sig fra arbejde, fysisk aktivitet eller rejser.

Karsprængninger kan også behandles med laser. Mekanismen er den samme som ved sklerosering – den lille åre ødelægges, går til grunde og optages af kroppen. Laserbehandling anvendes ofte til behandling af karsprængninger i ansigtet.

Hos Dansk Venecenter fjernes karsprængningerne skånsomt ved hjælp af sklerosering.

Hvad kan du selv gøre for at undgå at udvikle karsprængninger

Karsprængninger er mere almindelige i befolkningen, end de fleste tror. Cirka 50 til 55 procent af alle kvinder har karsprængninger, og blandt mændene er der noget færre – cirka 40 til 45 procent. Blandt personer over 50 år er det mere end halvdelen af alle personer, som har små eller større områder med karsprængninger.

Genetik, og dermed arv er den absolut vigtigste faktor bag udvikling af karsprængninger. Der er dog også andre faktorer som har en lille effekt. Disse inkluderer graviditet, overvægt og inaktivitet. Yderligere kan hormonelle ubalancer også spille en rolle. Det er langt fra alle faktorer det er muligt at forebygge og i langt de fleste tilfælde vil der ikke være specielle årsager man kan pege på som værende medvirkende til forekomsten af karsprængninger. Karsprængninger forsvinder ikke af sig selv.

Sammenfatning – Fakta om karsprængninger og behandling af karsprængninger

For de personer, som har karsprængninger og ønsker at få dem behandlet, findes der skånsomme og meget effektive behandlingsmetoder. Behandlingen foretages med mikroinjektioner og tager ca. 60 minutter. Behandlingen indebærer ikke at man skal afholde sig fra arbejde, fysisk aktivitet eller rejser.

Karsprængninger forsvinder ikke af sig selv. Den helt primære årsag til udvikling af karsprængninger er genetisk betinget. Det er kun meget sjældent at man kan pege på specifikke årsager til at de opstår, og således vil der oftest heller ikke være noget man selv kan gøre for at undgå at få dem.

Hvis der er underliggende åreknuder i relation til karsprængningerne, er det en god ide at få disse undersøgt og behandlet inden en behandling for karsprængninger, da risikoen for at de kommer hurtigt igen ellers er større. En forundersøgelse for karsprængninger indebærer af denne årsag altid en vurdering af om der er åreknuder som anbefales behandlet først.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.