Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Fakta om karsprængninger og behandling af karsprængninger

2.april, 2020

Karsprængninger er små blodkar, der ligger så overfladisk på benene, at de er synlige gennem huden. Karsprængninger er ikke det samme som åreknuder, der i stedet er hævede årer og meget mere synlige. Som det siges, ligner karsprængninger ofte et net på huden, og karsprængninger har ofte en lilla eller blålig farve. Ud over på benene kan der også forekomme karsprængninger i ansigtet, særligt på kinder og næse.

Karbristninger skaber karsprængninger

Årsagen til, at karsprængninger i første omgang opstår er, at der er brister i venerne, oftest i knæhaserne eller i ansigtet. Disse brister i venerne gør, at blodet ikke kan pumpes helt op, men små mængder forbliver i de underliggende vener. Denne tilstand kan være forårsaget af defekte veneklapper, der er med til at regulere blodgennemstrømningen. Hvis disse veneklapper er defekte, opstår der tilbageløb, og blodet vil samles i puljer, og venen hæver op. Det er disse små blodansamlinger der syner lilla eller blålig gennem huden og udgør det, der kaldes for karsprængninger.

Fakta om karsprængninger

Karsprængninger eller åreknuder

Karsprængninger er i modsætning til åreknuder aldrig farlige og forårsager ikke smerter eller fysisk ubehag hos den person, der har dem.

Eftersom mange mennesker synes karsprængninger er grimme, og derfor er en kosmetisk gene, er karsprængninger egnet til undersøgelse og behandling. Mange af disse mennesker føler, at de er begrænset i deres valg af påklædning, der eksempelvis viser deres ben, eftersom de skammer sig over deres karsprængninger, som er synlige på benene.

Karsprængninger er meget mere almindelige i befolkningen, end de fleste tror. Cirka 50 til 55 procent af alle kvinder har karsprængninger, og blandt mændene er der noget færre – cirka 40 til 45 procent. Blandt personer over 50 år er det mere end halvdelen af alle personer, som har karsprængninger.

Arv er den absolut vigtigste faktor til, hvorfor en person får karsprængninger. Hvis forældrene har karsprængninger, er det sandsynligvis næsten 100 procent sikkert, at børnene også får dem. Det eneste der kan påvirkes er, hvornår i livet karsprængningerne opstår. Der findes dog livsstilsfaktorer, der også gør, at karsprængninger kan udvikles, selv hvis en genetisk faktor mangler. Disse faktorer inkluderer overvægt, overvægt i forbindelse med en graviditet og en inaktiv og meget stillesiddende hverdag. Visse hormoner i p-piller og hormoner der kommer med overgangsalderen, kan også påvirke forekomsten af karsprængninger.

De fleste personer, der har karsprængninger, ser ingen anledning til at behandle dem, eftersom de ikke er farlige og ikke skaber ubehag for personen, som har dem. Der findes dog en hel del personer, som synes, at karsprængninger er hæmmende, fordi de opfattes som grimme og mange af disse personer vælger derfor at behandle deres karsprængninger.

Fakta om karsprængninger

Enkelt at behandle karsprængninger

For de personer, som har karsprægninger og ønsker at få dem behandlet, findes der forskellige, skånsomme og meget effektive behandlinsgmetoder, hvorpå processen kan blive så let som muligt. De mest almindelige metoder til at behandle karsprængninger er skleroterapi og laserbehandling.

Skleroterapi, også kaldet sklerosering, indebærer at et medikament injiceres i venerne, som er en del af karsprængningerne. Medikamentet får de beskadigede vener til at lukkes, hvilket efterfølgende leder til at disse vener krymper og forsvinder. Når de beskadigede vener krymper, forsvinder også blodet i dem, og fordi det er blodet i venerne, der gør dem synlige ude fra på huden, forsvinder karsprængningerne dermed også.

Laserbehandling af karsprængninger indebærer, at lyset fra laseren får venen til at lukkes og krympe, og blodet i de beskadigede vener forsvinder. Præcis som med skleroterapi indebærer det, at venerne ikke længere er synlige fra ydersiden af huden – Karsprængningerne er væk.

Hos Dansk Venecenter fjernes karsprængningerne skånsomt ved hjælp af sklerosering.

Hvad kan du selv gøre for at undgå at udvikle karsprængninger

Der findes et antal forholdsregler, som en person selv kan tage, for at forsinke udviklingen af karsprængninger, samt mindske omfanget af de karsprængninger der opstår.

Disse handlinger, for at mindske dannelse af karsprængninger, er alle knyttet til de risikofaktorer der findes for at karsprængninger skal forekomme. De forebyggende foranstaltninger går altså ud på at mindske eller fjerne risikofaktorerne. De forholdsregler en person selv kan tage er:

  • Forebygge overvægt eller gå ned i vægt
  • Undgå stillesiddende eller stillestående positioner ved at tage pauser fra arbejdet eller forsøge at være mere aktiv under arbejdet, eksempelvis ved at gå lidt mere rundt på kontoret.
  • Motionere regelmæssigt for derved at øge blodcirkulationen i venerne, hvilket gør det lettere for blodet at flyde opad

Disse aktiviteter kommer i længden ikke til at påvirke, om du får karsprængninger eller ikke, eftersom det er arveligt. Men disse foranstaltninger kan dog udsætte begyndelsen og mindske omfanget af karsprængningerne.

Sammenfatning – Fakta om karsprængninger og behandling af karsprængninger

Det der er vigtigst, når man diskuterer karsprængninger er at skelne karsprængninger fra åreknuder. Karsprængninger er mindre og forårsager ingen umiddelbare fysiske problemer, men kan opfattes som grimme og være til stor gene, og de kan, ligesom åreknuder, også behandles.

Behandlingerne for karsprængninger er meget skånsomme. Gennem en enkel og nem behandling lukkes de ødelagte blodårer, som derefter krymper og forsvinder. Dette gør, at blodet løber i andre vener, og karsprængningerne forsvinder. Efter en behandling af karsprængninger kan patienten forlade klinikken inden for ca en time og vende tilbage til normal aktivitet efter nogle dage med rekonvalescens.

Selvom karsprængninger for det meste er arveligt, kan omfanget forsinkes og begrænses ved at tage forskellige foranstaltninger.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.