Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fakta om åreknuder – hvorfor får man åreknuder? 

1.april, 2020

Hvad er åreknuder? Og hvorfor får man åreknuder? Åreknuder er tykke, snoede blodårer, som opstår på benene, og åreknuder opstår primært på grund af arv. Åreknuder forværres over tid, og det vil derfor kræve en åreknudebehandling for at få dem fjernet. Inden vi giver tips til åreknudebehandlinger, er vi nødt til at finde ud af, hvad åreknuder er.

Åreknuder – Introduktion, deres årsager og behandlinger for åreknuder

Vi har opsummeret information om, hvad åreknuder er, hvad der forårsager åreknuder, og hvordan åreknuder kan behandles. Nogle af de vigtigste punkter i artiklen er:

 • Åreknuder er snoede og ofte tykke vener, som er synlige gennem huden.
 • Åreknuder forekommer på grund af beskadigede klapper i benenes vener og nedsat blodcirkulation.
 • Risikoen for at få åreknuder øges hos de personer, som har en tendens til åreknuder, er overvægtige, gravide eller meget stillesiddende.
 • Risikoen for at få åreknuder kan mindskes gennem en sund kost, motion og vægttab.
 • De smerter og ubehag som åreknuder medfører kan lindres gennem vægttab, motion, forbedret diæt, gennem at holde benene i en høj position, gennem at undgå at sidde – eller stå stille og ved at bære støttestrømper.
 • Der findes mange effektive og skånsomme behandlinger for åreknuder, hvoraf den mest almindelige er at lukke de beskadigede årer med lim, laser, radiofrekvens eller skum.
 • Behandlinger af åreknuder kan tage så lidt som en time, og patienten kan forlade klinikken kort tid efter, behandlingen er gennemført.
 • Åreknuder kan være af mere alvorlig karakter, hvis de for eksempel forårsager sår på benene, som ikke heler, eller hvis de forårsager blodpropper.
 • Alternative medicinske behandlinger for åreknuder med videnskabelig evidens mangler.

Fakta om åreknuder

Hvad er åreknuder?

Åreknuder eller varicer er en sygdom, der er kendetegnet ved udvidede, snoede, overfladiske blodårer, der fortrinsvis forekommer på indersiden af underbenene.

Åreknuder forekommer som et resultat af nedsat blodcirkulation i venerne. Venerne i kroppen returnerer blod fra alle dele af kroppen til hjertet for at få nyt ilt. Blodcirkulationen kan være nedsat på grund af svækkede veneklapper. Det er veneklapperne, der forhindrer, at blodet flyder tilbage, når det pumpes, men hvis veneklapperne ikke fungerer, som de skal, lækker de blod tilbage i venerne og dette er især almindeligt i benene, da blodet i benene ofte pumpes opad, og tyngdekraften trækker blodet nedad.

Resultatet af nedsat blodgennemstrømning på grund af svækkede veneklapper kan blive iltfattigt, blåligt blod, der ophobes i venerne, og dette kaldes åreknuder. Åreknuder forstørrer venerne og kan skabe ubehag og smerter, samtidig med at de synlige blodkar ofte betragtes som uskønne. Åreknuder forekommer oftere hos mennesker, der er ældre, fordi klapperne i venerne slides i løbet af en persons levetid. Problemer med åreknuder forværres også ofte i takt med stigende alder.

Det er helt almindeligt at have problemer med åreknuder, og det forekommer hos tyve til tredive procent af befolkningen.

Åreknuder er ofte ufarlige, men de kan forårsage ubehag og ti procent af mennesker, der lider af åreknuder, får mere besværlige symptomer, så som hævelse og blødning. Åreknuder skaber således ikke kun kosmetiske problemer, men kan også forringe en persons velbefindende gennem smerter, hævelse, kramper og en følelse af tunge og trætte ben. Disse problemer kan være med til at forringe livskvaliteten hos personen, som har åreknuder.

Selv om åreknuder ses oftere hos kvinder, overvægtige og ældre mennesker, så kan de påvirke hvem som helst. Forekomsten af åreknuder er også arvelig. Det vil sige, hvis en af dine forældre har haft åreknuder, er der meget stor sandsynlighed for, at du også får åreknuder på et tidspunkt i livet. Ydermere kan åreknuder også forekomme for første gang i forbindelse med en graviditet.

En misforståelse med hensyn til åreknuder er, at omfattende kirurgi er påkrævet for at behandle dem, når åreknuder faktisk kan behandles ved meget effektive og skånsomme metoder.

Skal man være bekymret, hvis man har åreknuder?

Der er stort set ingen grund til at bekymre sig om åreknuder. Det største problem med åreknuder for de fleste mennesker er, at de giver symptomer og ofte opfattes som grimme.

Det er en god ide, at få sine åreknuder undersøgt, hvis de skaber ubehag og smerter, eller hvis du oplever dem som så grimme, at det begrænser dig i din hverdag og forringer din livskvalitet. Når en kirurg undersøger dine åreknuder, kan man effektivt finde ud af, hvilken behandlingsmetode, der er bedst egnet og vil give det bedste resultat.

Fakta om åreknuder

Cirka tyve til tredive procent af den voksne befolkning har åreknuder og næsten alle mennesker har en vis synlig blodåre på deres ben. Vi kan måske ikke lide, hvordan åreknuderne ser ud og hos mange af de mennesker, der har åreknuder, forårsager disse også smerter og ubehag. Nedenfor er en samling af, hvad det er værd at vide om åreknuder.

Åreknuder forekommer på grund af svækkede klapper i venerne

Åreknuder forekommer når klapperne i venerne svækkes, hvilket betyder, at blodet ikke bevæger sig opad i benene, som det er tænkt, men ophobes i venerne i benene. Problemet med blod, der akkumuleres i puljer, forstærkes, når venerne mister deres elasticitet og hæver, når blodet ophobes. Det er altså en kombination af svækkede veneklapper og reduceret elasticitet i venerne, der gør, at åreknuder opstår, og at de ser ud, som de gør.

Mange mennesker forveksler også åreknuder med karsprængninger. Karsprængninger er mindre og ligner edderkoppespind på benene. Karsprængninger forårsager næsten aldrig fysiske problemer for den person, der har dem, men mange ønsker stadig at behandle dem af kosmetiske årsager.

Nogle symptomer forbundet med åreknuder bør ikke ignoreres

Nogle symptomer forårsaget af åreknuder bør ikke ignoreres. Det er vigtigt, at du søger en læge, hvis du oplever:

 • Pigmentering af huden på den nedre del af underbenet og ankelen, som får huden til at blive markant mørkere end huden omkring
 • En tyk og hærdet hud i det samme område som ovenfor, som klør og er rødlig som eksem
 • Et sår på huden, der er rødt og er kommet uden at såret er forårsaget af en skade eller ulykke

 

De ovenstående symptomer er de værste i forbindelse med åreknuder og kræver øjeblikkelig kontakt med en læge.

Det kan også være, at det ikke er en åreknude i benet, men i stedet for en blodprop. Nogle tegn på en blodprop i benet kan være smerter, hævelse, kramper og muskelsmerter, men der kan også forekomme andre symptomer. Kontakt en læge hvis du oplever disse symptomer. En blodprop kan være meget alvorlig eftersom blodproppen kan løsne sig og flytte sig til lungerne.

Nogle symptomer på åreknuder er ikke farlige

Nedenstående symptomer er ikke alvorlige, men du kan stadig booke en aftale med en læge, hvis du oplever eller har oplevet:

 • Ømme og tunge ben, der føles bedre efter at have været hævet i mindst 15 minutter
 • En brændende fornemmelse ved en forstørret vene
 • Muskelsmerter og urolige ben i løbet af natten
 • En uforklarlig hævelse i den nedre del af underbenet og ankelen

Mange mennesker bliver så vant til deres åreknuder og det ubehag, de medfører, at de opfatter det som normalt, mens det faktisk er forværrede symptomer. Når åreknuderne er behandlede, oplever mange mennesker, en lettelse på en måde, som om de ikke vidste, at de tidligere havde haft så alvorlige problemer.

Venerne i benene kan undersøges med ultralyd for tidligt at påvise åreknuder.

En person, der bekymrer sig om sine åreknuder eller vener, kan gennemføre en ultralydsundersøgelse af venerne som grundlag for en kirurgs vurdering af åreknuderne. Herefter vurderes hvilken type åreknudebehandling, som passer bedst til den enkelte patients behov, og som vil give det bedste resultat.

Hvilke mennesker er mest udsatte for at få åreknuder?

Åreknuder forekommer i hele befolkningen, men der er nogle mennesker, der er mere udsatte for at få åreknuder:

 • Kvinder har større risiko for åreknuder end mænd. Dette gælder især for kvinder, der har været gravide, og risikoen for åreknuder øges i takt med antallet af graviditeter.
 • Der er også en arvelighed forbundet, når det kommer til åreknuder. Så personer hvis forældre har eller har haft åreknuder, har en højere risiko for at blive påvirket af dem.
 • Overvægtige mennesker er overrepræsenteret blandt mennesker med åreknuder. Dette skyldes at overvægten forårsager nedsat blodcirkulation i benene.
 • I sammenhæng med at være overvægtig, er det at være stillesiddende også en medvirkende faktor til nedsat blodcirkulation og dermed en øget risiko for åreknuder.
 • Ældre mennesker har en højere risiko for åreknuder, da klapperne i venerne slides med tiden.

Åreknuder, der forekommer under graviditeten, kan forsvinde af sig selv

Åreknuder eller karsprængninger, der forekommer i graviditeten, kan forsvinde af sig selv. At åreknuder kan opstå under graviditeten hænger sammen med, at blodcirkulationen og hormonbalancen forandres under graviditeten, og at kropsvægten hos kvinden er forøget markant.

En person der har haft åreknuder eller karsprængninger i forbindelse med en graviditet bør vente tre til seks måneder efter graviditeten, før hun søger behandling, eftersom disse åreknuder eller karsprængninger kan forsvinde af sig selv.

Åreknuder under graviditet:

 • Opstår ofte på grund af øget vægt og hormonelle forandringer
 • Kan forsvinde tre til seks måneder efter fødslen

Kan åreknuder forebygges eller lindres?

Er man genetisk disponeret for åreknuder, kan man ikke forhindre, at de forekommer. Men man kan minimere risikoen for åreknuder gennem en række aktiviteter og livsstilsændringer, som en person kan foretage helt af sig selv.

Har man åreknuder, som giver meget besvær, kan symptomerne lindres ved brug af støttestrømper. Støttestrømperne presser rundt om underbenene, hvilket hjælper blodet i at flyde i den rigtige retning. Dette kan lindre symptomerne åreknuderne giver men ikke fjerne dem.

En måde at minimere risikoen for potentielle åreknuder er at gå ned i vægt. Overvægtige personer har ofte dårlig blodcirkulation i benene, hvilket øger risikoen for åreknuder og forværrer eksisterende åreknuder.

Motion er også en måde at øge blodcirkulationen og dermed reducere risikoen for åreknuder. Motion er også med til at lindre eksisterende åreknuder.

Der findes mange alternative behandlinger for åreknuder, men der er ringe eller ingen videnskabelig støtte til alternativ medicin for åreknuder. Ligegyldigt hvad skal en person altid diskutere alternative behandlinger med deres læge, før de starter.

Risikoen for åreknuder kan minimeres gennem:

 • Motion
 • Vægttab
 • Forbedret diæt
 • Korrekt diæt og motion kan hjælpe mod åreknuder

Der er forskellige foranstaltninger, en person kan tage for at minimere risikoen for forekomsten af åreknuder eller lindre symptomerne på eksisterende åreknuder. Med den voksende alder kan det være næsten umuligt at undgå at få åreknuder eller karsprængninger, men motion og en god diæt kan reducere risikoen for åreknuder.

Selvom en af de vigtigste faktorer bag åreknuder og karsprængninger er genetik, øges risikoen for åreknuder og karsprængninger hos mennesker, der er overvægtige og stillesiddende, så derfor er der meget en person selv kan gøre for at reducere risikoen.

Det er også godt at undgå at sidde eller stå i samme position i længere perioder, da dette også påvirker blodcirkulationen.

Kan åreknuder forårsage andre medicinske problemer?

Er der risiko for, at åreknuder kan forårsage medicinske problemer i andre dele af kroppen end dem, der er direkte knyttet til åreknuder?

Åreknuder forårsager ofte milde problemer eksempelvis kløe, tunge ben og lette smerter der, hvor åreknuderne sidder, men der er også risiko for hudskade på grund af den forringede blodcirkulation i benene. Den skade, der kan forekomme på huden, vises først som tør hud, der kan forårsage kløe, men det kan også forårsage varige sår, venøse bensår, som ikke heler af sig selv. Det kan blive en skade, der indirekte er knyttet til åreknuden.

Et andet og meget mere alvorligt problem, der kan opstå, er blodpropper i benene. Hvis disse blodpropper frigives, kan de transporteres med blodet og sætte sig i for eksempel lungerne, hvilket kan skabe en akut og livstruende situation. Dette er dog meget usædvanligt, og de fleste blodpropper, der er farlige, kommer fra vener, der ligger dybere i kroppen.

Problemer på kroppen forårsaget af åreknuder er:

 • Sår på benene, der ikke heles
 • Blodpropper, der oftest, men desværre ikke altid, er ufarlige

Hvordan kan åreknuder behandles?

Der er en række metoder til behandling af åreknuder. De fleste af disse metoder er meget enkle og involverer meget små indgreb på patienten. Før i tiden blev åreknuder behandlet med kirurgiske indgreb, der betød højere risiko, og at patienten havde brug for længere tid til bedring.

De nyeste metoder er meget skånsomme, det tager kun ca én time for en behandling, og der findes normalvis ingen fysiske restriktioner efter behandlingen. Det vil sige, at i langt de fleste tilfælde behøver patienten ikke at skulle sygemeldes.

Skleroterapi – skumbehandling – mod åreknuder

Skleroterapi, sklerosering, er en relativt ny behandlingsmetode mod åreknuder. Skleroterapi involverer indsprøjtning af et medikament – en slags skum – der får de kar, hvor åreknuderne sidder i til at krympe og forsvinde. Lægemidlet injiceres i venen, som kirurgen finder ved hjælp af ultralyd.

Lim venerne sammen for at behandle åreknuder

En anden ny metode til behandling af åreknuder indebærer indsættelse af en medicinsk lim i venerne. Limet lukker venerne, der hvor åreknuden sidder, og får dem til at krympe og forsvinde, præcis som ved injektionsterapi.

Laserbehandling mod åreknuder

En af de mest effektive behandlinger for åreknuder er at bruge laser. Patienten får lokalbedøvelse, hvorefter et kateter bruges til at indsætte den laser, der brænder de beskadigede årer, indtil de forbindes, og blodstrømmen stoppes.

Patienten har ofte brug for kompressionsbandage i et døgn efter indgrebet, men ellers kan patienten agere som normalt.

Kirurgisk fjernelse af vener som behandling af åreknuder

Kirurgisk fjernelse af lange vener med åreknuder er et stort indgreb, der indebærer lang rekonvalescens for patienten. Dette indgreb anvendes i dag kun i sjældne tilfælde.

Støttestrømper mod åreknuder

Støttestrømper kan være meget effektive til at lindre symptomerne i forbindelse med åreknuder. Støttestrømper kan være rart at have på, hvis man lider af kramper, hævelser og uro i benene. Støttestrømper lindrer symptomer, men støttestrømper kan ikke fjerne åreknuder og anses ikke som en del af behandlingen af åreknuder. 

Åreknuder kan fjernes ved effektive og skånsomme behandlingsmetoder. Disse behandlingsmetoder bliver visualiseret i filmen, og de forholdsregler, man skal tage efter en åreknudeoperation bliver fremhævet.

Alternativer til medicinsk behandling af åreknuder

Når det gælder alternative behandlingsmetoder for åreknuder, er der ingen videnskabelig støtte til andre metoder end de, der er relateret til livsstilsændringer, som kan lindre symptomerne. Livsstilsændringer inkluderer vægttab, sund diæt, motion og reduceret stillesiddende tilstand kan være med til at lindre symptomerne, men de kan ikke fjerne åreknuder.

Seneste forskning om åreknuder

Der er foretaget en masse undersøgelser af åreknuder, og hvordan de bedst kan behandles. Et forskningsprojekt om åreknuder udført af Lars H. Rasmussen og Martin Lawaetz, hvor de sammenlignede laserbehandling mod åreknuder med en metode, der dræber den sårede vene ved at binde en slags ledning, ligering, omkring den og derefter trække den ud med en meget lille krog.

Resultater ved sammenligning af laserbehandling og ligering mod åreknuder

Ved sammenligning af resultatet af behandlingerne for åreknuder med laser og ligering seks måneder efter behandlingen blev følgende konklusioner draget:

 • Begge patientgrupper oplevede en forbedret livskvalitet
 • Den tid det tog at vende tilbage til normale aktiviteter, såsom arbejde, efter indgrebet varierede ikke signifikant og varede cirka en uge for begge grupper.
 • Smerter og blå mærker var noget mere almindeligt i gruppen som behandledes med ligering
 • Begge typer indgreb er lige sikre

Fortsat forskning vil blive foretaget for at kunne bestemme, hvilken behandling der har den bedste langtidsvirkning; eksempelvis hvor lang tid det tager, før patienter skal behandles for åreknuder igen.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.