Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Fakta om åreknuder – hvorfor får man åreknuder? 

1.april, 2020

Hvad er åreknuder? Og hvorfor får man åreknuder? Ja, det er de små maskformede blodårer, som opstår på benene. De er ikke særlig flotte, og faktisk er de heller ikke helt ufarlige. Det bedste man kan gøre er derfor at fjerne dem med  en åreknudebehandling. Men inden vi giver tips til åreknudebehandlinger, er vi nødt til at finde ud af, hvad åreknuder er.

Åreknuder – Introduktion, deres årsager og behandlinger for åreknuder

Vi har opsummeret information om, hvad åreknuder er, hvad der forårsager åreknuder, og hvordan åreknuder kan behandles. Nogle af de vigtigste punkter i artiklen er:

 • Åreknuder er snoede og ofte tykke vener, som er synlige gennem huden
 • Åreknuder forekommer på grund af beskadigede klapper i benenes vener og nedsat blodcirkulation
 • Risikoen for at få åreknuder øges hos de personer, som har en tendens til åreknuder, er overvægtige, gravide eller stillesiddende
 • Risikoen for at få åreknuder kan mindskes gennem en sund kost, motion og vægttab
 • De smerter og ubehag som åreknuder medfører kan lindres gennem vægttab, motion, forbedret diæt, gennem at holde benene i en høj position, gennem at undgå at sidde – eller stå stille og ved at bære støttestrømper.
 • Der findes mange effektive og skånsomme behandlinger for åreknuder, hvoraf den mest almindelige er at lukke de beskadigede årer med lim, laser eller skum
 • Behandlinger af åreknuder kan tage så lidt som en time, og patienten kan forlade klinikken kort tid efter behandlingen er gennemført
 • Hvis åreknuderne er alvorlige, kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb
 • Åreknuder kan være farlige, hvis de for eksempel forårsager sår på benene, som ikke heles, eller hvis de forårsager blodpropper
 • Alternative medicinske behandlinger for åreknuder med videnskabelig evidens mangler

Fakta om åreknuder

Hvad er åreknuder?

Åreknuder eller varicer er en sygdom, der er kendetegnet ved udvidede, snoede overfladiske blodårer, der fortrinsvis forekommer på indersiden af underbenene.

Åreknuder forekommer som et resultat af nedsat blodcirkulation i venerne. Venerne i kroppen returnerer blod fra alle dele af kroppen til hjertet for at få nyt ilt. Blodcirkulationen kan være nedsat på grund af svækkede veneklapper. Det er veneklapperne, der forhindrer, at blodet flyder tilbage, når det pumpes, men hvis veneklapperne ikke fungerer, som de skal, lækker de blod tilbage i venerne og dette er især almindeligt i benene, da blodet i benene ofte pumpes opad, og tyngdekraften trækker blodet nedad.

Resultatet af nedsat blodgennemstrømning på grund af svækkede veneklapper kan blive iltfattigt, blåligt blod, der ophobes i venerne, og dette kaldes åreknuder. Åreknuder forstørrer venerne og kan skabe ubehag og smerter, samtidig med at de synlige blodkar ofte betragtes som grimme. Åreknuder forekommer oftere hos mennesker, der er ældre, fordi klapperne i venerne slides i løbet af en persons levetid. Problemer med åreknuder forværres også ofte i takt med stigende alder.

Det er helt almindeligt, at have problemer med åreknuder, og  det forekommer hos tyve til tredive procent af befolkningen.

Åreknuder er ofte ufarlige, men de kan forårsage ubehag og ti procent af mennesker, der lider af åreknuder, får mere besværlige symptomer, så som hævelse og blødning. Åreknuder skaber således ikke kun kosmetiske problemer, men kan også forringe en persons velbefindende gennem smerter, hævelse, kramper og en følelse af tunge og trætte ben. Disse problemer kan være med til at forringe livskvaliteten hos personen, som har åreknuder.

Selv om åreknuder er mere almindelige hos kvinder, overvægtige og ældre mennesker, så kan de påvirke hvem som helst. Forekomsten af åreknuder er også arvelig, så det vil sige, hvis en af dine forældre har haft åreknuder, er der meget stor sandsynlighed for, at du også får åreknuder på et tidspunkt i livet. Ydermere kan åreknuder også forekomme for første gang i forbindelse med en graviditet.

En misforståelse med hensyn til åreknuder er, at omfattende kirurgi er påkrævet for at behandle dem, når åreknuder faktisk kan behandles ved meget effektive og skånsomme metoder.

Skal man være bekymret, hvis man har åreknuder?

Der er stort set ingen grund til at bekymre sig om åreknuder. Det største problem med åreknuder for de fleste mennesker er, at de opfattes som grimme. De mennesker der oplever ubehag og smerter, kræver det ofte kun en moderat ændring af livsstil og vaner for at lindre symptomerne.

Det skader dog ikke at få sine åreknuder undersøgt, især hvis de skaber ubehag og smerter, eller hvis du oplever dem som så grimme at det begrænser dig i din hverdag og forringer din livskvalitet. Når en kirurg undersøger dine åreknuder, kan man effektivt finde ud af, om man skal behandle åreknuderne eller ej.

Fakta om åreknuder

Cirka tyve til tredive procent af den voksne befolkning har åreknuder og næsten alle mennesker har en vis synlig blodåre på deres ben. Vi kan måske ikke lide, hvordan åreknuderne ser ud og hos mange af de mennesker, der har åreknuder, forårsager disse også smerter og ubehag. Nedenfor er en samling af, hvad det er værd at vide om åreknuder.

Åreknuder forekommer på grund af svækkede klapper i venerne

Åreknuder forekommer når klapperne i venerne svækkes, hvilket betyder, at blodet ikke bevæger sig opad i benene, som det er tænkt, men ophobes i benene. Problemet med blod, der akkumuleres i puljer forstærkes, når venerne mister deres elasticitet og hæver, når blodet ophobes. Det er altså en kombination af svækkede veneklapper og reduceret elasticitet i venerne, der gør, at åreknuder opstår, og at de ser ud, som de gør.

Mange mennesker forveksler også åreknuder med karsprængninger. Karsprængninger er mindre og ligner edderkoppespind på benene. Karsprængninger forårsager næsten aldrig problemer for den person, der har dem, men mange ønsker stadig at behandle dem af kosmetiske årsager. Der er en masse vildledende information på internettet og andre steder, der gør folk bekymrede, selvom der ikke er nogen videnskabelig støtte til uroen.

Nogle symptomer forbundet med åreknuder bør ikke ignoreres

Nogle symptomer forårsaget af åreknuder bør ikke ignoreres. Det er vigtigt, at du søger en læge, hvis du oplever:

 • Pigmentering af huden på den nedre del af underbenet og ankelen, som får huden til at blive markant mørkere end huden omkring
 • En tyk og hærdet hud i det samme område som ovenfor, som klør og er rødlig som eksem
 • Et sår på huden, der er rødt og er kommet uden at såret er forårsaget af en skade eller ulykke

Fakta om åreknuder - hvorfor får man åreknuder?

De ovenstående symptomer er de værste i forbindelse med åreknuder og kræver øjeblikkelig kontakt med en læge.

Det kan også være, at det ikke er en åreknude i benet, men i stedet for en blodprop. Nogle tegn på en blodprop i benet kan være smerter, hævelse, kramper og muskelsmerter, men der kan også forekomme andre symptomer. Kontakt en læge hvis du oplever disse symptomer. En blodprop kan være dødelig eftersom blodproppen kan løsne sig og flytte sig til lungerne.

Nogle symptomer på åreknuder er ikke farlige

Nedenstående symptomer er ikke alvorlige eller dødelige, men du kan stadig booke en aftale med en læge, hvis du oplever eller har oplevet:

 • Ømme og tunge ben, der føles bedre efter at have været hævet i mindst 15 minutter
 • En brændende fornemmelse ved en forstørret vene
 • Muskelsmerter og urolige ben i løbet af natten
 • En uforklarlig hævelse i den nedre del af underbenet og ankelen

Åreknuder der bløder

Mange mennesker bliver så vant til deres åreknuder og det ubehag, de medfører, at de opfatter det som normalt, mens det faktisk er forværrede symptomer. Når åreknuderne er behandlede, oplever mange mennesker, der har haft åreknuder, en lettelse på en måde, som om de ikke vidste, at de tidligere havde haft så alvorlige problemer.

Venerne i benene kan undersøges med ultralyd for tidligt at påvise åreknuder.

En person, der bekymrer sig om sine åreknuder eller vener, kan gennemføre en ultralydsundersøgelse af venerne som grundlag for en kirurgs vurdering af åreknuderne. Herefter vurderes hvilken type åreknudebehandling, som passer bedst til den enkelte patients behov, og som vil give det bedste resultat.

Hvilke mennesker er mest udsatte for at få åreknuder?

Åreknuder forekommer i hele befolkningen, men der er nogle mennesker, der er mere udsatte for at få åreknuder:

Kvinder har større risiko for åreknuder end mænd. Dette gælder især for kvinder, der har været gravide, og risikoen for åreknuder øges med antallet af graviditeter.

Der er også en arvelighed forbundet, når det kommer til åreknuder. Så personer hvis forældre har eller har haft åreknuder, har en højere risiko for at blive påvirket af dem.

Overvægtige mennesker er overrepræsenteret blandt mennesker med åreknuder. Dette skyldes at overvægten forårsager nedsat blodcirkulation i benene.

I sammenhæng med at være overvægtig, er det at være stillesiddende også en medvirkende faktor til nedsat blodcirkulation og dermed en øget risiko for åreknuder.

Ældre mennesker har en højere risiko for åreknuder, da klapperne i venerne slides med tiden.

Åreknuder der forekommer under graviditeten kan forsvinde af sig selv

Åreknuder eller karsprængninger, der forekommer i graviditeten, forsvinder ofte af sig selv. At åreknuder kan opstå under graviditeten hænger sammen med, at blodcirkulationen og hormonbalancen forandres under graviditeten, og at kropsvægten hos kvinden er forøget markant.

En person der har haft åreknuder eller karsprængninger i forbindelse med en graviditet bør vente tre til seks måneder efter graviditeten, før hun søger behandling, eftersom disse åreknuder eller karsprængninger ofte forsvinder af sig selv og derfor ikke behøver at blive behandlet.

Åreknuder under graviditet:

 • Opstår oftest på grund af øget vægt og hormonelle forandringer
 • Forsvinder ofte tre til seks måneder efter graviditeten

Kan åreknuder forhindres eller lindres?

Åreknuder kan forebygges gennem en række aktiviteter og livsstilsændringer, som en person kan foretage helt af sig selv.

En af de enklere grunde til at personen med åreknuder har støttestrømper på er, at strømperne presser rundt om underbenene, hvilket forhindrer blodet i at flyde i den forkerte retning. Dette kan både forebygge og lindre åreknuder, men metoden er ikke en garanti for, at åreknuder ikke kan forekomme.

En anden måde at forebygge potentielle åreknuder og lindre eksisterende åreknuder er at gå ned i vægt. Overvægtige personer har ofte dårlig blodcirkulation i benene, hvilket øger risikoen for åreknuder og forværrer eksisterende åreknuder.

Motion er også en måde at øge blodcirkulationen og dermed reducere risikoen for åreknuder. Motion er også med til at lindre eksisterende åreknuder.

Der findes mange alternative behandlinger for åreknuder, som mange mennesker går ind for, men der er ringe eller ingen videnskabelig støtte til alternativ medicin for åreknuder. Ligegyldigt hvad skal en person altid diskutere alternative behandlinger med deres læge, før de starter.

Åreknuder kan forebygges eller afhjælpes gennem:

 • Motion
 • Vægttab
 • Forbedret diæt
 • Korrekt diæt og motion kan hjælpe mod åreknuder

Der er forskellige foranstaltninger, en person kan tage for at minimere risikoen for forekomsten af åreknuder eller lindre symptomerne på eksisterende åreknuder. Med den voksende alder kan det være næsten umuligt at undgå at få åreknuder eller karsprængninger, men motion og en god diæt kan reducere risikoen for åreknuder.

Selvom en af de vigtigste faktorer bag åreknuder og karsprængninger er genetik, øges risikoen for åreknuder og karsprængninger hos mennesker, der er overvægtige og stillesiddende, så derfor er der meget en person selv kan gøre for at reducere risikoen.

En sund diæt for at reducere og forebygge overvægt, samt regelmæssig motion for at øge blodcirkulationen, gør meget for at forebygge fremkomsten af åreknuder og karsprængninger, samt reducere eventuelle problemer forårsaget af eksisterende åreknuder.

Det er også godt at undgå at sidde eller stå i samme position i længere perioder, da dette også påvirker blodcirkulationen.

Kan åreknuder forårsage andre medicinske problemer?

Er der risiko for, at åreknuder kan forårsage medicinske problemer i andre dele af kroppen end dem, der er direkte knyttet til åreknuder?

Åreknuder forårsager ofte milde problemer eksempelvis kløe, tunge ben og lette smerter der hvor åreknuderne sidder, men der er også risiko for hudskade på grund af den forringede blodcirkulation i benene. Den skade, der kan forekomme på huden, vises først som tør hud, der kan forårsage kløe, men det kan også forårsage varige sår, som ikke heler af sig selv, og det er en skade, der indirekte er knyttet til åreknuden, men er ikke en umiddelbar følge af det.

Et andet og meget mere alvorligt problem, der kan opstå, er blodpropper i benene. Hvis disse blodpropper frigives, kan de transporteres med blodet og sætte sig i for eksempel lungerne, hvilket kan skabe en akut og livstruende situation. Dette er dog meget usædvanligt, og de fleste blodpropper, der er farlige, kommer fra vener, der ligger dybere i kroppen.

Problemer på kroppen forårsaget af åreknuder er:

 • Sår på benene, der ikke heles
 • Blodpropper, der oftest men ikke altid er ufarlige

Hvordan kan åreknuder behandles?

Der er en række metoder til behandling af åreknuder. De fleste af disse metoder er meget enkle og involverer meget små indgreb på patienten. Før i tiden blev åreknuder behandlet med kirurgiske indgreb, der betød højere risiko, og at patienten havde brug for længere tid til bedring.

De nyeste metoder er meget skånsomme, det tager kun ca én time for en behandling, og patienten kan tage hjem fra klinikken samme dag. Patienten skal dog afstå fra intens træning og tungere løft i en uge efter indgrebet.

Skleroterapi – injektionsterapi – mod åreknuder

Skleroterapi, sklerosering, er en relativt ny behandlingsmetode mod åreknuder. Skleroterapi involverer indsprøjtning af et medikament – en slags skum – der får de kar, hvor åreknuderne sidder i til at krympe og forsvinde. Lægemidlet injiceres gennem et kateter ind i venen, som kirurgen finder ved hjælp af ultralyd.

Lim venerne sammen for at behandle åreknuder

En anden ny metode til behandling af åreknuder indebærer indsættelse af en medicinsk lim i venerne gennem et kateter. Limet lukker venerne, der hvor åreknuden sidder, og får dem til at krympe og forsvinde, præcis som ved injektionsterapi.

Limning af venerne har flere fordele, eksempelvis at bedøvelse ikke er nødvendig, og der er ingen risiko for nerveskade fra varmen, der følger med en laserbehandling.

Laserbehandling mod åreknuder

En af de mest effektive behandlinger for åreknuder er at bruge laser. Patienten får lokalbedøvelse, hvorefter et kateter bruges til at indsætte den laser, der forbrænder de beskadigede årer, indtil de forbindes, og blodstrømmen stoppes.

Patienten har brug for kompressionsbandage i cirka en uge efter indgrebet, men ellers kan patienten agere som normalt.

Kirurgisk fjernelse af vener som behandling af åreknuder

Kirurgisk fjernelse af lange vener med åreknuder er et stort indgreb, der indebærer rekonvalescens for patienten. Dette indgreb anvendes i dag kun i meget alvorlige tilfælde af åreknuder.

Støttestrømper mod åreknuder

Støttestrømper kan være meget effektive til at lindre symptomerne i forbindelse med åreknuder. Mange patienter anser dog støttestrømperne som værende ubehagelige at have på.

 
Åreknuder kan fjernes ved effektive og skånsomme behandlingsmetoder. Disse behandlingsmetoder bliver visualiseret i filmen, og de forholdsregler, man skal tage efter en åreknudeoperation bliver fremhævet.

Alternativer til medicinsk behandling af åreknuder

Når det gælder alternative behandlingsmetoder for åreknuder, er der ingen videnskabelig støtte til andre metoder end de, der er relateret til livsstilsændringer. Livsstilsændringer inkluderer vægttab, sund diæt, motion og reduceret stillesiddende tilstand. Disse forandringer kan også forebygge forekomsten af åreknuder fra begyndelsen.

Seneste forskning om åreknuder

Der er foretaget en masse undersøgelser af åreknuder, og hvordan de bedst kan behandles. Et forskningsprojekt om åreknuder udført af Lars H. Rasmussen og Martin Lawaetz, hvor de sammenlignede laserbehandling mod åreknuder med en metode, der dræber den sårede vene ved at binde en slags ledning, ligering, omkring den og derefter trække den ud med en meget lille krog.

Resultater ved sammenligning af laserbehandling og ligering mod åreknuder

Ved sammenligning af resultatet af behandlingerne for åreknuder med laser og ligering seks måneder efter behandlingen blev følgende konklusioner draget:

 • Begge patientgrupper oplevede en forbedret livskvalitet
 • Den tid det tog at vende tilbage til normale aktiviteter, såsom arbejde, efter indgrebet varierede ikke signifikant og varede cirka en uge for begge grupper.
 • Smerter og blå mærker var noget mere almindeligt i gruppen som behandledes med ligering
 • Begge typer indgreb er lige sikre

Fortsat forskning vil blive foretaget for at kunne bestemme, hvilken behandling der har den bedste langtidsvirkning; eksempelvis hvor lang tid det tager, før patienter skal behandles for åreknuder igen.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.