Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Venøse bensår

27.januar, 2020

Det er svært ikke at nævne åreknuder, når man taler om venøse bensår. Åreknuder er tykke, blå blodårer, der snor sig på benene, og ofte forekommer på underbenene og på anklerne. Åreknuder opstår grundet defekter i veneklapperne, som er en medvirkende faktor til at blodet i venerne derfor samles i puljer, hvor venen vil hæve op, når trykket øges, og dette kan føre til åreknuder. 

Hvad venøse bensår er

Når man taler om bensår, eller mere specifikt venøse bensår, er der ofte mange, som ikke er klar over, at disse kan være et symptom på åreknuder. Åreknuder opstår, som nævnt, fordi veneklapperne ikke fungerer hensigtsmæssigt, og dette medfører en forringet blodcirkulation i benene. Når blodcirkulationen er dårlig, vil der selv sagt ikke være den nødvendige gennemstrømning af blod i benene, og dette vil ikke kun kunne forårsage åreknuder, men det kan også i værste tilfælde forårsage venøse bensår. Det forhøjede venetryk kan fremkalde hævelse, misfarvning og irritation af huden, som i sidste ende medfører sårdannelse og dermed venøse bensår.

Når der opstår venøse bensår, nedbrydes huden på benet, hvor åreknuderne er. Venøse bensår udvikles og forværres over tid, og kan derfor skabe stort ubehag og irritation i benet. 

Symptomer på venøse bensår

En person med meget fremskredne åreknuder, som har haft dem i lang tid uden at have fået behandlet dem, kan opleve at huden omkring åreknuderne forandres. Det er derfor vigtigt at holde øje med følgende, som kan være symptomer på venøse bensår:

      Misfarvning af huden på nedre del af benet og omkring anklen. Huden kan syne rød og mørk.

      Huden kan være blevet forandret i tykkelse og virke mere grov.

      Huden omkring åreknuderne kan være irriteret, sensitiv og det kan føre til kløe og eksem.

      Sår på den nedre del af benet, som ikke er forårsaget af skade, og som kan have meget svært ved at hele.

      Venøse bensår kan være på størrelse med en håndflade

      Sårbunden er ofte rød eller gullig.

Venøse bensår

En person, som har fremskredne åreknuder og som oplever symptomer som disse, skal søge hjælp af fagligt kompetente læger, som kan vurdere, om der er tale om venøse bensår, for derved at kunne finde den rette behandling af sårene og dermed også den rette behandling af åreknuder.

Kan venøse bensår være farlige

Som beskrevet opstår venøse bensår ofte grundet fremskredne åreknuder. Åreknuder kan medføre mild smerte, trætte og tunge ben, men åreknuder er generelt ikke farlige. Hvis vedkommende, som har åreknuder på benene, ikke får den rette behandling af åreknuder, kan det føre til venøse bensår. Et stort problem ved venøse bensår er den nedsatte mobilitet, for den person, der har dem, samt helingsprocessen af sårene, som ofte er længerevarende. Udover de fysiske gener ved bensår, kan venøse bensår også resultere i væsentlig forringet livskvalitet, fordi bensårene bliver en begrænsning i hverdagen. 

Hvornår skal venøse bensår behandles?

Venøse bensår opstår, når åreknuderne er meget fremskredne, og dette ses ved personer, som ikke har fået behandlet deres åreknuder i tide. Det vil sige, at vedkommende som oplever tegn på venøse bensår skal booke tid til en forundersøgelse, som er første led i fjernelse af åreknuder

Ved en forundersøgelse undersøges åreknuderne på benene med ultralyd, hvorefter en karkirurg kan vurdere, hvilken behandlingsform til fjernelse af åreknuder, der passer bedst til den enkelte. 

Behandling af venøse bensår og åreknuder

Som der indledningsvis blev beskrevet, er der mange, som ikke er klar over, at venøse bensår ofte er et symptom på åreknuder. Dermed sagt at venøse bensår, opstået på grund af åreknuder, først vil hele og højst sandsynligt forsvinde når åreknuderne er blevet behandlet. 

Hos Dansk Venecenter arbejder nordens ledende specialister, og der laves altid en individuel vurdering af, hvilken behandlingsform, der er den rette til behandling af åreknuder. 

Opsummering

Venøse bensår og åreknuder er ofte tæt forbundet. Dette skyldes, at åreknuder opstår, når veneklapperne er defekte, og blodcirkulationen i benene dermed er dårlig. Når blodgennemstrømningen er rigtig dårlig over en længere perioden, vil huden på underbenet og særligt omkring anklerne blive irriteret, udvikle eksem og i værste tilfælde dannes venøse bensår. Hvis man oplever symptomer på venøse bensår, er det meget vigtig at opsøge en læge, som kan vurdere hvilken behandlingsform, der er den rette. Venøse bensår er ofte et symptom på åreknuder, så derfor kræver det ofte behandling af åreknuder, før bensårene vil hele og på sigt helt forsvinde. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.