Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Varicer og graviditet

13.maj, 2020

Varicer og graviditet er faktisk en meget normal tilstand, og det er noget, rigtig mange kvinder får i løbet af deres graviditet. Når en kvinde er gravid, sker der utroligt mange forandringer med kroppen, og varicer er nok ikke lige det, man ønsker at have problemer med under sin graviditet. Varicerne opstår fordi kroppen forandres, og det er disse forandringer, der er med til at påvirke forekomsten af varicer.  Dette vil blive beskrevet yderligere i artiklen, hvor vi også vil komme ind på, hvad varicer er, om det er farligt at have varicer under en graviditet, samt hvad man kan gøre for at fjerne sine varicer.

Hvorfor opstår varicer?

Varicer kaldes også i daglig tale for åreknuder, og varicer er en almindelig venesygdom, som rammer cirka 30% af befolkningen. 

Varicer kan ramme alle, men det ses især hos overvægtige, ældre samt gravide. Dette skyldes blandt andet, fordi varicer opstår på grund af dårlig blodcirkulation samt defekte eller slidte veneklapper.

I vores krop bliver blodcirkulationen reguleret af veneklapper, der sidder på indersiden af venevæggen i venerne i benene. Det iltfattige blod løber i venerne til hjertet for at blive iltet, og for at undgå at der ikke opstår tilbageløb, regulerer veneklapperne blodgennemstrømningen. Er disse veneklapper ødelagte eller slidte, kan der opstå tilbageløb, hvilket resulterer i at blodet hobes op i puljer, og der kommer et stort pres på venerne og dette kan medføre varicer.

En varicer er altså en tyk og synlig blodåre, der ofte kommer på benene grundet dårlig blodcirkulation eller ødelagte veneklapper.

Varicer forekommer ofte hos personer, som er overvægtige eller ældre. Dette skyldes, at når man er overvægtig, har man ofte en forringet blodcirkulation og dårligt fungerende veneklapper. Som det er med resten af kroppen, vil veneklapperne også slides over tid, hvorfor man også ofte vil se en ældre person med varicer, fordi deres veneklapper fungerer utilstrækkeligt. 

Hvorfor er varicer almindelige i forbindelse med en graviditet

Som beskrevet opstår varicer, når blodcirkulationen er forringet, som ofte forekommer ved overvægt. Under en graviditet opstår der en meget forøget kropsvægt, og denne pludseligt opstået overvægt, som for de fleste er kortvarig, lægger et stort pres på venerne og påvirker blodgennemstrømningen i benene negativt. Ligeledes ændres en kvindes hormonbalance under en graviditet, og dette medfører at venevæggenes elasticitet forringes. Dette er også med til at påvirke forekomsten af varicer.

I takt med at man kommer længere hen i sin graviditet forøges blodmængden i kroppen med 40-50%, og dette lægger også et stort pres på kredsløbet i hele kroppen, fordi der er meget mere blod, der skal pumpes rundt i kroppen, når man er gravid. Derfor er det altså meget normalt at have varicer, når man er gravid, og selv helt almindelig sunde kvinder kan få varicer i forbindelse med en graviditet. 

Er det farligt at få varicer under graviditeten?

Varicer, der opstår under en graviditet er helt ufarlige, og varicer generelt er ikke en farlig tilstand men varicer, der ikke bliver behandlet, kan medføre mere alvorlige følgesygdomme, så som eksem og venøse bensår. Disse følgesygdomme ses kun i meget svære tilfælde af varicer, og tilstanden opstår, når man har haft varicer over en meget lang årrække. Normalvis vil varicer, der er kommet i forbindelse med en graviditet, forsvinde efter endt graviditet, fordi kropsvægten finder tilbage til det normale niveau, og den gode blodcirkulation genoprettes. Det er desværre ikke altid, at varicerne forsvinder af sig selv efter endt graviditet, og hvis kvinden forbliver overvægtig efter endt graviditet, er der forhøjet risiko for, at varicerne ikke forsvinder og at tilstanden forværres.

Varicer og graviditet

Varicer, der skaber gener for den gravide kvinde

Varicer, der er opstået under en graviditet, er ofte helt ufarlige. Varicer kan give mild smerte i form af hævede og trætte ben, der kan give uro og kramper. Varicer giver anledning til fysisk ubehag, men varicer kan også være en kosmetisk gene, fordi varicer ofte ses på benene, særligt underbenene, hvor de vil bule ud på huden og være blålige. Folk, der har varicer på benene vil ofte ikke vise benene frem og det kan være hæmmende i forhold til at vise sig barbenet på offentlige steder, så som i svømmehallen eller på stranden. Det vil sige, varicer kan være en begrænsning i hverdagen og føre til forringet livskvalitet.  

Varicer, der ønskes fjernet under en graviditet

Har man fået varicer under sin graviditet, og man ønsker dem fjernet, kan man behandle dem, når graviditeten er overstået og amningen er ophørt. Som nævnt, vil mange kvinder opleve, at varicerne forsvinder af sig selv et stykke tid efter endt graviditet, så derfor er det en god ide at være tålmodig, og se om varicerne forsvinder af sig selv efter lidt tid. Hvis varicerne ikke forsvinder af sig selv, og de er en stor plage i hverdagen, er det en god ide at få dem fjernet ved en variceoperation

Behandlingsmetoder til at fjerne varicer, der er kommet i forbindelse med en graviditet

Ønsker man at få fjernet sine varicer efter endt graviditet, og man ikke længere ammer findes der forskellige effektive og skånsomme behandlingsmetoder til fjernelse af varicer. Behandlingerne udføres af erfarne speciallæger, og der anvendes kun moderne behandlingsmetoder til operation af varicer. 

Skumbehandling: Får man fjernet sine varicer ved en skumbehandling injiceres et lægemiddel ind i den syge vene, hvor varicerne er. Dette lægemiddel får venen til at lukkes, hvilket medfører at blodet løber andre veje, og dermed forsvinder varicerne.

Laserbehandling: Ved en laserbehandling føres et kateter ind i venen, hvor i laseren føres ind og trækkes langsomt ud. Varmen fra laseren påvirker venen således at den lukkes, og det får varicerne til at forsvinde. 

Flebektomi: Har man meget tydelige varicer på benene, der er kommet under graviditeten, kan man fjerne den kosmetiske del af varicerne ved flebektomi. Ved denne behandlingsform fjernes et lille stykke af den syge vene, som forsigtigt trækkes ud af et lille hul i huden. 

Første skridt til at få lavet en variceoperation er en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse undersøger en speciallæge blodgennemstrømningen i benene og eventuelle varicer identificeres. Ved denne undersøgelse bestemmes den rette behandlingsmetode til at fjerne varicer, der er kommet i forbindelse med en graviditet.

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.