Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Fakta om varicer

september 18, 2019

Varicer kaldes også for åreknuder. Varicer er skadet vener som ofte forekommer i knæhaserne og på underbenet.

Tegn og symptomer på varicer

Det første tegn på varicer er ofte at venerne i knæhasen og på den øvre del af underbenet ses igennem huden og er opsvulmet på en måde så man kan føle dem med hånden.

For personer som har varicer kan benet føles tungt og ømt. Med tiden tiltager symptomerne og varicerne kan så forårsage hævelse og misfarvede ankler og endda varige sår omkring fodleddet. Besværet er ofte især tydelig om aftenen og om natten. En person som har voksende varicer og som har haft dem over en længere periode kan også føle at det klør på benet ligesom ved eksem. Mindre sår på benet kan også tage længere tid at hele.

Et fænomen som ofte gør, at personer ikke behandler sine varicer er at symptomerne forværres langsomt over mange år hvilket gør, at personer med varicer vænner sig til dem.

Varicer opstår på grund af forværret blodgennemstrømning

Veneklapperne i venerne har til opgave at hindre blodet fra at løbe tilbage når det pumpes mod hjertet for at iltes. Venerne fremstår ofte som blå eller lilla fordi at blodet ikke får ilt. Hvis veneklapperne ikke er tætte kommer blodet til at løbe tilbage i venen og forårsager så masser af blod som samles, det er sådan at varicer opstår. At varicer især opstår i benene er på grund af tyngdekraften, som påvirker blodgennemstrømningen negativt når blodet skal pumpes op til hjertet. Når veneklapperne med tiden fungerer værre og værre forværres varicerne.

Hvor mange personer har varicer

Varicer er meget almindeligt i befolkningen. Cirka tredive procent har eller kommer til at få varicer. Der findes visse grupper som er overrepræsenterede blandt de som får varicer og det er ældre mennesker, veneklapper slides over tid, overvægtige, overvægt svækker blodcirkulationen, personer der er fysisk inaktive, gravide, som også bærer på ekstra vægt under graviditeten, samt personer som står eller sidder stille i længere perioder.

Hvad forårsager bristerne i veneklapperne som skaber varicer

Slidte og svækkede veneklapper i benene gør, at blodet ikke pumpes op til hjertet som det skal, uden en vis mængde blod løber i stedet tilbage og samles så under veneklappen, denne ansamling af blod skaber masser som optræder som hævelse på benene som er synlig og alvorlig. Dette er varicer.

Grunden til at veneklapperne ikke fungerer som de skal er mange, men den hyppigste årsag er arvelighed. Hvis tidligere generationer i familien har varicer kommer de yngre generationer næsten helt sikker også til at få dem. Når veneklapperne begynder at fungerer dårligere og meget værre kan det kobles til en serie af livsstilsfaktorer.

Livsstilsfaktorer kobles til varicer

Selv om det især er arveligheden som påvirker om en person kommer til at få varicer eller ikke, så findes der en række livsstilsfaktorer som påvirker når disse varicer opstår og hvor svære de kommer til at blive. Livsstilsfaktorerne er især koblede til påvirkelsen af blodcirkulationen i kroppen. Man kan kort sagt sige, at en høj blodcirkulation gør det lettere for blodet at transporteres op fra benet, så gør en lav blodcirkulation det svært for blodet at transporteres op, hvilket gør risikoen for at defekter i veneklapperne bliver endnu større.

Faktorer som kan gøre at blodcirkulationen forringes er blandt andet overvægt – også graviditet, lav grad af fysisk aktivitet, stillestående eller stillesiddende og stramt tøj over talje og lår. Disse livsstilsfaktorer kan også påvirke allerede eksisterende varicer hvilket gør det muligt for personer med varicer at få lindring af besværet hvis de ændre deres livsstil.

Er varicer farlige?

I de fleste tilfælde er varicer ikke farlige. Bestemt forårsager de ubehag og milde smerter men farlige er de oftest ikke. Der findes dog sjældne tilfælde har forårsaget forårsaget farlige situationer. Disse situationer er næsten altid relateret til blodpropper. et som kan hænde er at en blodprop løsner sig fra en varicer og derefter bevæger sig op i kroppen, hvor den kan sidde fast et sted, som for eksempel i en lunge, hvor den kan forårsage alvorlig skade.

Behandling af varicer

Der findes en række behandlinger til varicer. De fleste af behandlingerne er minimal invasive og kan udføres på en klinik uden for et hospital. Disse behandlinger kan tage så kort tid som en time og patienten kan vende hjem strakt og derefter vende tilbage til deres normale aktiviteter en uge senere.

De behandlinger som kan udføres uden for et sygehus er med laser, lim og andre metoder for at tætne venerne så disse svinder og derefter forsvinder.

Hvis behandlingen af varicer udføres med kirurgi så må det foregå på et sygehus. Et kirurgisk indgreb for at fjerne varicer er et større indgreb og kræver at patienten er bedøvet. Risikoen for komplikationer er også større ved et kirurgisk indgreb og patienten kan regne med flere ugers rekonvalescens.

Konklusion og opsamling: Overblik over varicer

Varicer opstår som et resultat af at veneklapperne som skal hindre blod fra at løbe tilbage i venerne forværres og bliver utæt. Arvelighed er den primære årsag til at en person får varicer, man kan sige at hvis en person har forældre som har varicer så kommer personen selv til at udvikle varicer. Når disse varicer opstår og hvor alvorlige de end måtte være, kan variere med livsstilen. En person som er fysisk aktiv, undgår stillestående eller stillesiddende og ikke at bliver overvægtig kan udsætte begyndelsen af varicer og personer som allerede har varicer kan lindre dem gennem en livsstilsændring.

Cirka tredive procent af befolkningen påvirkes af varicer så det er en almindelig lidelse. Der findes dog en række behandlinger, hvor de fleste er meget enkle og hurtige at udføre, som kan afhjælpe varicer.

Varicer skaber ubehag og milde smerter hos dem som har dem men varicer er i næsten alle tilfælde helt ufarlige. Varicer kan dog, foruden ubehag, opfattes som et kosmetologisk problem, hvorfor det er almindeligt at personer med varicer går til klinikker som kan udføre behandling og kan fjerne dem.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.