Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Varicer i benene

1.maj, 2020

Varicer bliver i daglig tale kaldet åreknuder. Varicer er tykke, slyngede og udvidede blodårer, som ofte ses på benene. Varicer opstår af forskellige årsager, og dette vil blive beskrevet i artiklen.

Hvorfor opstår varicer i benene?

For at besvare dette spørgsmål må vi først klarlægge blodets kredsløb i benene. I benene har vi vener, som sørger for at blodet transporteres tilbage til hjertet for at blive iltet. I venerne sidder veneklapper, hvis opgave er at sørge for, at blodet løber den rigtige vej. Hvis disse veneklapper er ødelagte, forårsaget at eksempelvis alderdom eller overvægt, vil der opstå tilbageløb i venen.

 

Varicer i benene

 

Dette tilbageløb vil medføre et forøget pres på venerne, og blodet vil hobes op i puljer. Det er disse puljer, som skaber en varice i benene.

Spørgsmålet om hvorfor veneklapperne til at starte med er defekte findes i forskellige faktorer. Den mest almindelige grund til at man får varicer i benene, og at veneklapperne er ødelagte, er arvelighed. Hvis ens forældre har haft varicer, er der meget stor sandsynlighed for, at man selv får varicer. Andre faktorer, der påvirker forekomsten af varicer i benene er, hvor god den generelle blodcirkulation er. Denne kan blive forringet ved alderdom, overvægt, graviditet, inaktivitet etc.  

Hvordan ser en varice i benene ud?

Varicer i benene er tykke, snoede og blå blodårer, der buler ud på huden. Varicer i benene kan være en fysisk gene og give milde smerter, så som tyngdefornemmelse, tunge og trætte ben, kramper i læggen og en generel uro i benene. Varicer er synlige på benene, og har man meget tydelige varicer, der buler meget ud og er blå, kan det også være en psykisk gene.

Varicer i benene vil forværres og udvikle sig over tid, hvis ikke de bliver behandlet. Har man varicer i benene, som ikke bliver behandlet, kan det føre til mere alvorlige sygdomstilfælde. Varicer klassificeres efter grader ud fra et system kaldet CEAP, der kategoriserer, hvor alvorlige varicerne er.

 

Varicer i benene

 

Grad C1-C3 er mere almindelige og ikke alvorlige tilstande af varicer, hvorimod C4-C6 kan gå hen og blive til en alvorlig tilstand, hvis ikke varicerne behandles. 

Varicer i benene, som har medført eksem og venøse bensår, kan give inflammation og føre til varige bensår, der ikke vil hele.

Hvornår skal varicer i benene fjernes?

Hvornår man skal have fjernet sine varicer i benene er forskelligt fra person til person. Hos nogle er generne ikke voldsomme, mens det hos andre, der har varicer i benene, kan være til meget stor gene både fysisk og psykisk. Er smerterne en daglig gene, der giver begrænsninger i hverdagen, er det en rigtig god ide at undersøge mulighederne for at få sine varicer behandlet. Som tidligere beskrevet vil varicer i benene også udvikle sig over tid således at tilstanden forværres. Dette betyder også, at jo tidligere man får behandlet sine varicer i benene, desto større er sandsynligheden for at opnå et vedvarende og tilfredsstillende resultat.

Forskellige behandlingsmetoder til fjernelse af varicer i benene

Varicer i benene kan give så store gener, at man vælger at få foretaget en variceoperation. Første skridt til at få fjernet varicerne i benene er ved at få foretaget en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse undersøges benene med ultralyd, hvor blodcirkulationen identificeres, og den rette varicebehandling vurderes.

Når den rette behandlingsmetode, til fjernelse af varicer i benene, er fundet, aftales en dato til operationen. Både forundersøgelsen og operationen udføres af nordens ledende speciallæger, der kun anvender de nyeste metoder inden for behandling af varicer i benene.

De mest anvendte metoder er:

Laserbehandling

En laserbehandling anvendes ofte ved lidt større områder med varicer, som ikke tidligere er blevet behandlet. Ved denne behandling indsættes et kateter i den syge vene, hvor varicen sidder, og en laser føres ind og trækkes langsomt ud. Varmen fra laseren får venen til at lukke sig, og varicerne i benene forsvinder. 

Skumbehandling

En skumbehandling indebærer, at et lægemiddel, et såkaldt skummiddel, injiceres i venen, hvor varicerne sidder. Dette skummiddel får venen til at lukkes, og varicerne i benene forsvinder. Skumbehandling bruges ofte til fjernelse af varicer, der tidligere er blevet behandlet eller ved knap så omfattende varicer.

Flebektomi 

Både laser – og skumbehandling er en medicinsk behandling. Dette betyder, at den kosmetiske del ikke nødvendigvis forsvinder. Ønsker man at fjerne de tydelige og fremtrædende varicer på benene, anvendes flebektomi. Ved denne behandling laver speciallægen et mikrosnit på huden, hvor varicerne sidder, hvorefter et stykke af den syge vene trækkes ud, og de synlige varicer på benene forsvinder. 

Hvordan man kan minimere risikoen for at få varicer i benene

Varicer i benene opstår grundet den dårlige blodcirkulation, som resulterer i, at blodet hobes op i puljer. Det er ikke muligt at forhindre at få varicer i benene, men det er muligt at minimere risikoen for at varicerne opstår. Dette kan gøres ved at have fokus på netop at bibeholde en god blodgennemstrømning i hele kroppen. Er man genetisk disponeret for at få varicer i benene, kan man forsinke forekomsten og forbedre tilstanden, hvis varicerne allerede er opstået i benene. En god blodcirkulation kan opnås ved en sund og aktiv livsstil, og man kan forbedre blodgennemstrømningen i benene ved brug af kompressionsstrømper.

Ved at have disse forholdsregler in mente er man aktivt selv med til at minimere risikoen for varicer i benene. 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.