Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Spreder åreknuder sig?

21.januar, 2020

Åreknuder forekommer ofte i eller nær knæhasen. Årsagen til at åreknuder forekommer er, at blod, der skal pumpes til hjertet for at blive iltet, i stedet strømmer tilbage på grund af defekte veneklapper og ophobes derfor i puljer. Blodet i disse puljer er iltfattige og ser derfor blåligt ud. Efterhånden som mere blod strømmer tilbage, vokser puljerne med blod, venerne udvider sig grundet det høje tryk, og åreknuderne opstår.

Spreder åreknuder sig?

Med tiden forværres åreknuderne langsomt. Oftest vokser de ned ad underbenet, men de kan også, og på samme tid, vokse op bag på lårene. Med tiden vil åreknuderne blive mere fremskredne og tykkelsen på venerne med åreknuderne vil forværres. De vener der sidder bagerst på benene bliver tykkere og mere snoede.

Arvelighed er den vigtigste årsag til åreknuder

Den største grund til, at en person får åreknuder, er arv. En person, der har en eller to forældre, der har eller har haft åreknuder, har også næsten 100 procent sandsynlighed for selv at få åreknuder. Hvad det er, der forårsager denne arvelighed, er endnu ikke klart, men man ved, at den findes.

Selvom åreknuder ikke er farlige, medfører det ofte en del ubehag. De mest almindelige symptomer ud over dem, der ses på huden, er en følelse af tunge ben, mild smerte og – efterhånden som åreknuderne forværres – misfarvning af huden, som regel ved anklerne, som over tid kan forårsage kløe og varige sår, som sjældent heles.

Livsstil bestemmer risikoen for spredning af åreknuder

Selvom forekomsten af åreknuder er arvelig, er der mange livsstilsrelaterede faktorer, der spiller en rolle både når åreknuderne forekommer, og hvor alvorlige de bliver, når de opstår og begynder at sprede sig.

Disse livsstilsfaktorer, som du kan påvirke selv, er alle relateret til forbedret blodcirkulation. Da det er lækage ved veneklapperne, der forårsager åreknuder, se mere nedenfor, så er alt, hvad der kan gøre det lettere for blodet at pumpe til hjertet godt til at udskyde begyndelsen af åreknuder og reducere deres omfang, når de opstår.

Nogle eksempler på aktiviteter og vaner – alt relateret til blodcirkulation – som påvirker udseendet af åreknuder og deres omfang er rygning, overvægt, stillesiddende, stillestående, manglende fysisk aktivitet og dårlig kost. Alt dette er ting, som du selv kan påvirke og dermed mindske risikoen for at åreknuderne spreder sig.

Nogle andre ting, du kan gøre for at hjælpe blodet med at blive pumpet til hjertet, er at holde benene i en høj position, højere end hjertet, og at bære støttestrømper.

Alle disse livsstilsfaktorer og aktiviteter kan også reducere de problemer, en person har på grund af åreknuder.

Veneklapper slides hele livet

Det er defekter, slitage og lækage ved veneklapperne, der forårsager åreknuder. Der er veneklapperne, der forhindrer blod i at strømme tilbage mellem hjerteslag, når det iltfattige blod pumpes til hjertet for at iltes. Når disse klapper ikke længere holder tæt, flyder blodet tilbage mellem hjertets pumpeslag, og det er disse blodansamlinger, der forårsager åreknuder, og når tiden går, bliver blodansamlingen større og større, hvilket er hvad der får åreknuderne til at vokse og vokse.

Man ved, at der er arvelige faktorer, der bestemmer, om veneklapperne vil fungere resten af livet eller ikke, men man ved ikke hvorfor, og man har heller ingen gode metoder til at operere veneklapperne. Behandlinger for åreknuder går derfor ud på at fjerne årsagerne til åreknuderne ved at destruere den defekte vene, så blodet kan finde nye veje.

Dette betyder, at åreknuder muligvis kommer igen et andet sted eller på det andet ben på et senere tidspunkt i livet. her kan en ny behandling blive nødvendig. 

Men som vi diskuterede ovenfor, er der en masse man selv kan gøre for at påvirke, hvornår åreknuder forekommer, og hvor fremskredne de bliver. Dette gælder naturligvis også efter vellykket behandling af åreknuder.

Bør du behandle åreknuder, der har spredt sig?

Efterhånden som åreknuder spreder sig, og det gør de ofte med tiden, bliver det naturligvis mere og mere interessant at behandle dem. Både de fysiske og mentale gener stiger, når åreknuderne vokser i størrelse og omfang. Mange mennesker bliver dog så vant til det fysiske ubehag fra åreknuder, at de får et mindre chok efter en behandling af åreknuder. De havde ikke troet, det kunne være så rart at slippe af med dem.

Ligeledes dejligt er det sikkert at føle, at ens ben ser glatte og fine ud igen på en måde, der gør at det føles helt okay at bære en nederdel og shorts igen.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.