Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Operation af åreknuder

1.oktober, 2019

Åreknuder er opsvulmede og forvrængede vener, som du kan se lige under huden. Vener med åreknuder er mest almindelige på benene men kan også opstå andre steder på kroppen. Åreknuder er almindelige, og der findes oftest kun få tegn eller symptomer på åreknuder. I nogle tilfælde kan åreknuder skabe komplikationer, såsom ubehag, milde smerter og i værste tilfælde blodpropper eller varige sår.

Årsagen til at åreknuder opstår

Venerne i kroppen har klapper, som hindrer blodet i at løbe tilbage, når der pumpes blod mod hjertet for at ilte det. Hvis disse klapper er svage eller beskadiget kommer en vis del af blodet til at løbe tilbage, og eftersom benene normalt er lavere end den øvrige del af kroppen, skaber de skadede eller slidte klapper større problemer. Der kan også opstå samlinger af blod. Disse samlinger gør, at venerne svulmer op, og det kan føre til åreknuder. Eftersom veneklapperne slides over tid, er åreknuder mere almindelige hos ældre mennesker end hos yngre mennesker.

Årsagerne til at en person får åreknuder er næsten udelukkende genetisk. Det at forekomsten af åreknuder er arveligt betyder, at det ikke er muligt at påvirke, hvornår åreknuderne vil begynde at komme, hvor alvorlige de kan være, og om de kommer til at påvirke personen.

De faktorer som fremmer åreknuder, men også kan påvirkes af personen selv, er blandt andet overvægt, at være stillesiddende og fysisk inaktiv.

Metoder til operation af åreknuder

Der findes et antal operationer for åreknuder, som er både effektive og skånsomme for patienten. Målet med operationen er at mildne symptomerne, forbedre benenes udseende og forhindre forværrede tilstande, som kan komme som følge af åreknuder.

Komplikationer som følge af åreknuder

Normalt er åreknuder ofte et kosmetisk problem, men det kan også give anledning til fysisk ubehag hos patienten. Der findes dog visse situationer, som kan gøre, at åreknuder er farlige, eller hvor patienten har mange smerter.

De komplikationer som åreknuder kan forårsage, er blandt andet blodpropper i benene og varige sår, som ikke heler af sig selv. I værste tilfælde kan en blodprop for eksempel vandre op i kroppen og sætte sig fast, så den kan forårsage problemer, som er farlige for patienten.

Hvis en person mærker disse mere alvorlige symptomer på åreknuder, bør vedkommende kontakte en læge for en undersøgelse af det.

Operation af åreknuder

Kosmetiske årsager giver også anledning til operation af åreknuder

De kosmetisker problemer, som åreknuder forårsager, kan medføre at en person føler sig begrænset i sin hverdag, og en behandling af åreknuder kan derfor være med til at forbedre personens livskvalitet – som for eksempel at kunne gå i shorts eller kjole.

Operation af åreknuder for at komme af med ubehag

Eftersom åreknuder ofte er årsag til ubehag og nogle smerter, kan de påvirke en persons koncentration og søvn. Dette kan være en lige så god grund til at operere åreknuderne, da fjernelsen af åreknuder kan forbedre personens livskvalitet.

Metoder der anvendes til operation af åreknuder

Inden en person kan opereres for åreknuder, kræver det en forundersøgelse. Denne undersøgelse starter med, at kirurgen spørger patienten om, hvordan han eller hun opfatter sine åreknuder, og hvordan disse påvirker patienten i hverdagen, og om patienten oplever smerter med mere. Derefter undersøges patienten med ultralyd for at finde ud af, hvordan venerne ser ud, hvilke vener som er beskadiget, og derefter bruger lægen disse data som grundlag for en bedømmelse på, hvordan åreknuderne bedst behandles.

Operation af åreknuder går ud på enten at fjerne åreknuderne eller at lukke dem. Det kan lyde mærkeligt at lukke venerne, men blodet vil bruge de fungerende vener i stedet for de vener, som er lukkede. Derfor er det ikke noget, patienten behøver at bekymre sig om.

Skleroterapi – skumbehandling

Ved skleroterapi anvendes et flydende medikament for at tætne venen med åreknuder. Når venen er tætnet, så dør den og forsvinder.

Denne operation anvendes ofte for at behandle mindre åreknuder eller karsprængninger.

Mikroskleroterapi anvendes til at behandle karsprængninger eller meget små åreknuder. En lille mængde flydende kemikalier sprøjtes ind i venen med en meget tynd nål for at tætne de skadede vener.

Laserkirurgi

Laserkirurgi som behandling af åreknuder indebærer at en laser rettes mod en vene med åreknuder og anvendes ofte mod mindre åreknuder og karsprængninger. Ved laserkirurgi behøves ingen snit i kroppen og der er heller ikke brug for kemikalier. Dette gør, at laserkirurgi er meget skånsomt, men har størst effekt på helt små karsprængninger.

Endovenous ablationsbehandling

Endovenous ablationsbehandling bruger laser eller radiobølger for at skabe varme. Denne varme anvendes igen for at tætne den vene med åreknuder. Lægen laver et lille snit i huden tæt på åreknuden. Derefter føres et kateter ind i venen og i spidsen af kateteret sidder der et lille apparat, som frigiver varme inden i venen, indtil den lukker af. Indgrebet kan udføres med en smule lokalbedøvelse og patienten kan gå direkte hjem efter udførelsen af behandlingen.

Endoskopisk venekirurgi

Endoskopisk venekirurgi indebærer, at lægen laver et snit i huden tæt ved åreknuden. Derefter føres et kateter med et kamera ind i venen. På kameraet sidder et kirurgisk instrument, som anvendes til at tætne venen. Endoskopisk venekirurgi anvendes ofte kun i svære åreknuder, som har forårsaget varige sår på benene. Efter indgrebet kan patienten udføre sine sædvanlige aktiviteter igen, blot inden for en eller få uger.

Ambulatorisk phlebektomi

Ved ambulatorisk phlebektomi laver lægen små snit i huden for at tage små åreknuder væk. Denne metode anvendes oftest for at tage de mest synlige åreknuder væk. Ved indgrebet anvendes lokalbedøvelse, og patienten kan vende hjem straks efter indgrebet.

Venestripping og ligering

Venstripping og ligering er et indgreb som oftest anvendes ved svære tilfælde af åreknuder. Indgrebet inkluderer at tætne venerne ved at sy dem sammen og derefter at trække dem ud gennem et snit, som er lavet i benene. Ved indgrebet kan der anvendes bedøvelse, selvom indgrebet udføres uden for et sygehus og normalt har patienten brug for at komme sig i fire uger efter.

Rekonvalescens og bivirkninger efter operation af åreknuder

De fleste behandlinger for åreknuder sker med lokalbedøvelse og gennemføres på bare nogle timer. Patienterne kan oftest tage hjem direkte efter behandlingen og vende tilbage til deres normale aktiviteter efter nogle uger. Under genoptræningen er det almindeligt, at patienten bruger støttestrømper for at undgå hævelse, og patienten rådes til at undgå at gå eller løbe for meget for at fremme genoptræningen.

Bivirkninger og tilbagevendelse af åreknuder efter behandling

Normale bivirkninger efter behandling af åreknuder er blå mærker, hævelse, misfarvning af huden og milde smerter.

Det er meget sjældent, at man får alvorlige bivirkninger efter behandling for åreknuder, men i sjældne tilfælde kan behandlingen forårsage smerte, infektioner, blodpropper eller ar på benene.

Det er normalt at hele behandlingen for åreknuder gennemføres ved flere hvor forskellige åreknuder behandles hver for sig.

Det er også normalt at en patient igen får åreknuder efter et antal år, og så kan behandlingen igen være nødvendig.

Patientens livskvalitet efter operationen

Efter en gennemført behandling for åreknuder oplever mange patienter en uventet lettelse, efter patienterne i årenes løb har vænnet sig til det ubehag, som åreknuderne har medført og derfor ikke kan huske, hvordan det føltes inden åreknuderne opstod.

Fremtidig behandling af åreknuder

Læger, som forsker i behandling af åreknuder forventer at fremtidens behandling for åreknuder kommer til at gå hurtigere, være mere skånsomme, have færre bivirkninger samt medføre kortere rekonvalescens for patienten.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.