Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Kriterier for at få en åreknudeoperation

8.marts, 2020

Hver tredje person lider af åreknuder, særligt på benene, og det rammer både mænd og kvinder. Åreknuder opstår, når veneklapperne er slidte eller defekte. Veneklapperne er med til at regulere kredsløbet, så blodet ikke løber den forkerte vej. Hvis veneklapperne ikke fungerer hensigtsmæssigt, vil blodet løbe tilbage og hobes op i puljer, venen vil hæve op og der dannes åreknuder.

Risikoen for åreknuder øges med alderen. Veneklapperne slides over tid, ligesom det er med resten af kroppen, så derfor er veneklapperne mere slidte hos ældre personer. Ønsker man at få behandlet sine åreknuder findes der forskellige behandlingsmetoder, og kriterierne til at få en operation afhænger i høj grad af, hvor generende åreknuderne er for den enkelte. I artiklen vil vi beskrive behandlingsmetoder, og hvilke kriterier, der skal være opfyldt, før man kan få åreknudeoperationen uden omkostninger.

Diagnosticering af åreknuder

Åreknuder forekommer som oftest på benene og særligt på underbenet omkring læggen og i knæhasen. Åreknuder er tykke, blå og snoede blodårer, der ligger helt yderligt og buler ud på huden. Det er dog også muligt at have dybereliggende åreknuder, som ikke umiddelbart kan ses, men som kan give samme milde smerter som synlige åreknuder. De milde smerter, som åreknuder ofte medfører, er hævede og trætte ben, der kan føles tunge og ømme, og det kan også medføre kramper i ben og fødder, særligt om natten.

Har man åreknuder vil de forværres over tid, og det kan give pigmentering af huden, eksem og venøse bensår, som i værste tilfælde kan have meget svært ved at hele. Et andet alvorligt sygdomstilfælde er tromboflebitter, som er en blodprop i en overfladisk vene, forårsaget af blandt andet dårlig blodcirkulation.

Første skridt til at få diagnosticeret åreknuder er en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse kan speciallægen undersøge benene med ultralyd for derved at vurdere, om der er åreknuder og i så fald, hvor alvorlige de er og hvilken operation, der anbefales til fjernelse af åreknuderne.

Klassificering af åreknuder

Åreknuder bliver klassificeret ud fra et system, som kan graduere åreknuderne afhængigt af, hvor alvorlige de er. Systemet til dette kaldes CEAP, og går fra C1-C6. Denne klassificering bruges blandt andet til at vurdere, hvilken behandlingsform, der passer bedst til den enkelte.

Klassificering af åreknuder ud fra CEAP-systemet:

C0: Ingen forandringer

C1: Der forekommer karspræninger, og de gener som måtte være er kun kosmetiske.

C2: Åreknuderne er synlige, og medfører milde gener i form af tunge og trætte ben og er en kosmetisk gene.

C3: Åreknuderne er tykke og meget tydelige og medfører hævelse og benødemer.

C4: Åreknuderne har medført hudforandringer på underbenet, ofte ved anklerne. Huden er misfarvet og grov,og det kan give eksem.

C5: Der har opstået bensår, som er helet igen.

C6: Alle tidligere symptomer ses, og de venøse bensår har meget svært ved at heles.

Kriterier for at få en åreknudeoperation

Operation af åreknuder

Efter en forundersøgelse vil man i samråd med speciallægen finde frem til den behandling, som passer bedst til den enkelte, og dette bestemmes blandt andet ud fra sværhedsgraden, altså klassificering af åreknuderne.

Behandlingsformer

Hos Dansk Venecenter bruges kun de mest moderne og skånsomme metoder til operation af åreknuder. Disse metoder er minimalt invasive, der bruges kun lokalbedøvelse og rekonvalescensens er kort. Dette er med til at give den mest effektive behandling.

Skumbehandling: Ved denne behandlingsform injiceres et lægemiddel ind i den syge vene, hvorefter venen forsegles, og blodet vil herefter løbe andre veje – åreknuderne forsvinder.

Laserbehandling: Et kateter føres ind i venen, hvori laseren føres ind og trækkes langsomt ud. Dette vil også forsegle venen, som får åreknuderne til at forsvinde. Denne behandlingstype bruges ofte sammen med flebektomi, også kaldet virknålsmetoden.

Virknålsmetode: Ved denne behandlingsform laves et mikrosnit på huden, hvor de fremtrædne åreknuder er, hvorefter et stykke af den syge vene trækkes ud. Denne metode fjerner det kosmetiske problem, der er ved åreknuder, og metoden bruges ofte sammen med laserbehandling.

En operation af åreknuder kan fjerne de fysiske såvel som de psykiske gener, der er ved åreknuder. Målet med en behandling er så vidt muligt at fjerne disse fysiske og psykiske gener, som åreknuderne måtte medføre, at forebygge akutte og kroniske komplikationer samt at forbedre livskvaliteten.

Kriterier for at få en operation

Mange der har problemer eller gener med åreknuder vil blive tilbudt at få en åreknudebehandling. Kriterierne for at få en operation handler derfor i høj grad om, hvor begrænsende det er for den enkelte. Relevansen og hvilken type åreknudebehandling, der er det rette valg, afhænger af hvilken grad af åreknuder, man har. Dette kan vurderes i samråd med en speciallæge.

Har man fået en henvisning fra det offentlige kan man få foretaget en åreknudeoperation på et sygehus. Dansk Venecenter samarbejder med de fleste forsikringsselskaber og samtlige regioner, hvorfra du kan få betalt din åreknudebehandling hos os.

Hvis der ikke kan tilbydes en tid på sygehuset inden for 4 uger, har man ret til at få foretaget behandlingen på en privat klinik i den pågældende region.

Opsummering

Åreknuder rammer hver tredje person, og de ses oftest på underbenet, i form af tykke, snoede og blå blodårer. Har man åreknuder, kan man føle mild smerte, og hvis ikke åreknuderne behandles, kan det føre til eksem, bensår og i værste tilfælde tromboflebitter. For at klassificere åreknuderne bruges CEAP-system. Dette system er brugt af speciallægen til blandt andet at vurdere den rette behandlingsmetode.

Alle der har problemer og gener med åreknuder, har mulighed for at få en åreknudeoperation, og kriterierne handler i høj grad om hvilke gener, der er, og hvor begrænsende åreknuderne er for den enkelte.

Hvis man har fået en henvisning til et sygehus, og der ikke kan tilbydes en operation inden for 4 uger, har man ret til at få sendt sin henvisning videre til en privatklinik i den pågældende region. Dansk Venecenter samarbejder med de fleste forsikringsselskaber og samtlige regioner, hvorfra man kan få betalt sin åreknudeoperation.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.