Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Har du fået åreknuder igen efter operationen?

24.februar, 2020

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen som helhed, og omkring tredive procent af befolkningen vil på et tidspunkt lide af åreknuder. Da alle dele af kroppen slides med alderen, er det mere almindeligt for ældre at lide af åreknuder end for yngre mennesker. Det er også mere almindeligt, at mennesker, der er overvægtige, ryger, sidder stille og ikke er fysisk aktive, lider af åreknuder.

Men da åreknuder er op til næsten hundrede procent arvelige, vil de personer med en eller to forældre, der har åreknuder, også få åreknuder. Hvornår disse åreknuder forekommer i ens liv, såvel som hvor alvorlige de bliver, kan personen selv påvirke gennem sin livsstil.

 Åreknuder kan behandles med metoder, der er minimalt invasive, men åreknuder er symptomer på defekter i veneklapperne, og da veneklapperne ikke behandles, er der en risiko for, at åreknuder kan komme igen.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder forekommer som snoede, tykke, blålige blodkar, der ligger i overfladen af ​​huden. Åreknuderne vises ofte først i knæhaserne, men vokser derefter ned ad benene og også til en vis grad opad til det nederste af ​​låret.

Åreknuder igen efter operationen

Åreknuder forekommer på grund af defekte klapper i venerne, som har til opgave at regulere blodstrømmen til hjertet. Blodet, der pumpes til hjertet, mangler ilt, og derfor ser det blåt ud. Når veneklapperne er slidte eller defekte, er de ikke i stand til at holde tæt, og noget af blodet vil sive ned igen i stedet for at blive pumpet til hjertet, og dette blod vil derefter samle sig i puljer. Det er disse puljer, når de bliver større, der bliver til åreknuder.

Metoder til behandling af åreknuder

Der er forskellige metoder til behandling af åreknuder. Traditionelt set var det ganske invasiv kirurgi, der blev brugt til at fjerne åreknuder, men de moderne metoder, der nu oftest bruges, er minimalt invasive. Åreknudekirurgi, med disse moderne metoder, kan tage så lidt som en times patienttid, og patienten kan normalt vende hjem straks efter operationen, og efter et par dage med rekonvalescens kan patienten vende tilbage til sine normale aktiviteter.

De mest almindelige metoder til behandling af åreknuder inkluderer laserbehandling, behandling med skum og flebektomi.

Åreknuder er arvelige og kan vende tilbage efter operationen

Nu er det dog sådan, at det er åreknuderne der behandles, og ikke de slidte veneklapper, som er årsagen til åreknuderne, der bliver behandlet.  Det vil sige, at der er en risiko for, at åreknuderne kan opstå igen efter en operation. Hvor lang tid det tog, til at starte med for at åreknuderne opstod, er forskellig fra person til person og afhænger af livsstil, tendenser og mere. Dette er de samme årsager, der vil bestemme, hvor lang tid det vil tage for åreknuder at vende tilbage efter operationen. Men da årsagerne til de første åreknuder ikke er mulige at få behandlet, er der en risiko for, at de kan komme igen et andet sted, end hvor de er blevet opereret. 

Forebyggende foranstaltninger kan forsinke tilbagevenden af ​​åreknuder efter operationen

Der er mange forebyggende foranstaltninger, som en person kan tage for både at forsinke forekomsten af ​​åreknuder første gang og forsinke tilbagevenden af ​​åreknuder efter en operation.

De forebyggende foranstaltninger til at forsinke forekomsten af ​​åreknuder og for at reducere omfanget og problemerne med åreknuder, når de forekommer, handler næsten udelukkende om foranstaltninger for at øge blodcirkulationen. Nogle eksempler på aktiviteter og adfærd inkluderer:

  • Fysisk aktivitet
  • Undgå at stå eller sidde stille
  • Vægttab
  • Afholdenhed fra at ryge
  • Reduceret alkoholindtagelse
  • Holde benene i en ophøjet position
  • En sund kost

Hvis åreknuder stadig vender tilbage efter en operation

Da åreknuder normalt forekommer, når en person er godt oppe i alderen, har det sandsynligvis taget ganske mange år for åreknuderne at udvikle sig, efter at en veneklap først begyndte at blive slidt. På baggrund af dette kan vi derfor konkludere, at det vil tage et antal år, før åreknuderne vender tilbage igen efter operationen.

Når åreknuderne vender tilbage, er det mest sandsynligt, at de vil udvikle sig på en lignende måde, som de gjorde, da de først opstod. Det snoede mønster vil se anderledes ud, og hvis patienten opretholder en livsstil, der forbedrer blodcirkulationen, vil udviklingen være langsommere. Dog vil lignende besværligheder, som der kom første gang, være ganske sikker. Hvor lang tid det vil tage, før patienten ønsker at behandle sine åreknuder igen, er selvfølgelig op til hende eller ham, men hvis man har vænnet sig til at leve et liv uden åreknuder, vil man måske fortsætte med det.

Sammenfatning

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen. Det anslås, at ca. tredive procent af alle mennesker på et eller andet tidspunkt får åreknuder. Åreknuder forekommer, fordi klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstrømningen til hjertet, er blevet slidt, hvilket får dem til at lække iltfattigt blod ned til venerne. Der er mange moderne metoder til behandling af åreknuder. Disse metoder har det til fælles, at operationen af åreknuderne er hurtigt udført, og at patienten kun har brug for en meget kort rekonvalescens, før han eller hun kan vende tilbage til sine normale aktiviteter.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.