Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Grader af åreknuder

13.november, 2019

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen. Det er cirka 30 procent af befolkningen, der får åreknuder i løbet af deres liv. Åreknuder opstår på grund af defekter i veneklapperne, der regulerer blodgennemstrømningen til hjertet. Når disse klapper ikke fungerer som de skal, samles en del af det blod, der er på vej mod hjertet, i puljer under veneklappen. Det er disse puljer af blod, der udvikler sig til åreknuder. Åreknuder er næsten aldrig farlige, men kan forårsage milde smerter og besvær for en person. Det kan f.eks være at man opfatter åreknuderne som værende grimme, der opstår milde smerter i benene, der også kan føles tunge, og hvis åreknuderne vokser, kan der opstå misfarvning på huden såvel som sår, der har svært ved at hele. Åreknudens omfang vurderes af læger efter niveau eller grad.

Niveauer af åreknuder

Grunden til at der udvikles et system med grader af åreknuder er, at eftersom symptomerne for åreknuder varierer i type og omfang, kan det være svært for lægerne at diskutere forskelle og ligheder mellem patienterne. For bedre at kunne forstå hvilken type og hvilken omfang af åreknude, der er tale om, blev et system udviklet, der bedømmer åreknuder. 

Graden af åreknuden vurderes ud fra patientens hud og vener. Lægen studerer, hvordan patientens vener ser ud – en klinisk bedømning. Man undersøger yderligere, om der er arvelige faktorer bag åreknuderne, da arvelighed er den største årsag til fremkomsten af åreknuder. Dette kaldes ætiologi, som er læren om årsagssammenhæng eller forbindelse. Derefter undersøges anatomien for at bestemme, hvilke årer der er dækket af åreknuder. Til sidst bruges patofysiologi, læren om sygdomsmekanismer, til vurderingen. Herefter undersøger man i hvilken retning blodet flyder, og om denne strømning er normal eller unormal, og om blodstrømmen er blokeret et sted.

Dette system, der bruges til at bedømme graden af en åreknude, kaldes CEAP i henhold til de forskellige dele af ordet: klinisk – clinical på engelsk – etiologi (ætiologi), anatomi og patofysiologi.

CEAP-systemet til klassificering beskriver, hvad lægen ser, når der gennemføres en undersøgelse for at finde årsagen til åreknuderne, hvor i benet de sidder, og hvilke mekanismer der skaber problemet i venen. CEAP-systemet er et værktøj for patienten og lægen til sammen at beslutte, om behandling for åreknuder skal udføres.

Grader af åreknuder i henhold til CEAP

Det mest almindelige værktøj ifølge CEAP er den kliniske del, C, hvor åreknuderne er opdelt i syv sværhedsgrader. C0 – c nul – er den laveste grad, og det betyder, at der ikke er spor af hverken årer eller åreknuder på benene.

De seks grader af åreknuder er som følger:

C1: Der er spor af åreknuder på benene. Åreknuderne er overfladiske blodkar, der er synlige gennem huden uden at mærkes. Åreknuder forårsager ikke andre symptomer for patienten.

C2: Åreknuderne er der, og er synlige på benet. 

C3: Åreknuderne har forårsaget en eller to hævede ankler. Hævelsen ses normalt bedst bag på benet, ikke forfra.

C4: Åreknuderne har fået huden på underbenene til at mørkne, eksem, der forårsager kløe, forekommer hvor huden er mørk, og hudvævet er blevet hårdere.

C5: På dette niveau er der spor af sår, der er opstået som følge af åreknuderne, og sporene af de helede sår er synlige på huden.

C6: Ved den mest alvorlige grad af åreknuder er der, ud over alle ovennævnte tegn, også åbne og vedvarende sår på benene.

Grader af åreknuder

Før enhver behandling af åreknuder er de ovenfor beskrevne grader af åreknuder ofte opdelt i grupper som et grundlag for at vurdere, om der skal udføres en operation af åreknuden.

For sværhedsgrad 1 og 2 betragtes graden af åreknuderne som værende milde, og derfor klassificeres en behandling som et skønhedsindgreb. Grad 3 – 6 regnes som alvorlige medicinske tilstande, og klasse 4 – 6 for åreknuder betyder også, at behandlingen af disse åreknuder finansieres gennem den offentlige sundhedsforsikring.

Åreknuder udvikles og forværres ofte over tid. Det er derfor anbefalet at behandle dem, inden de bliver alvorlige sygdomstilstande.

Hvordan kan en person påvirke graden af åreknuder?

Eftersom åreknuder er næsten hundrede procent arvelige, kan man nemt komme til at tro, at der ikke er noget, der kan gøres for at påvirke deres fremkomst og udvikling. Dette er dog ikke tilfældet. Væksten og spredningen af åreknuder påvirkes i høj grad af en persons blodcirkulation, og den kan man selv påvirke.

Med god blodcirkulation letter blodgennemstrømningen til hjertet, og det kompenserer for de beskadigede klapper i venerne, hvilket kan være med til at forsinke både fremkomsten af åreknuder og graden af dem. 

Noget en person selv kan gøre, for at øge blodcirkulationen, er at gå ned i vægt, blive mere fysisk aktiv, undgå at være total stillestående eller stillesiddende, have sine ben i en høj position – højere end hjertet, holde op med at ryge og mere.

Ved hvilken grad af åreknuder bør man få dem opereret?

Graden af åreknuder, og om der er tale om kirurgi eller anden behandling, er noget patienten skal diskutere og finde ud af med en karkirurg.

Der kan være forskellige årsager til fjernelse af åreknuder ved alle de forskellige grader af åreknuder beskrevet ovenfor. For eksempel er det blevet bredt accepteret at få behandling af åreknuder af kosmetiske årsager, da åreknuder, der opfattes som grimme, udgør en begrænsning i hverdagen.

De moderne metoder, der bruges til behandling af åreknuder, er meget milde, kan udføres under lokalbedøvelse på en klinik uden for et hospital på blot ca en time, og patienten kan som oftest vende direkte hjem.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.