Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Fjernelse af synlige kar

12.november, 2020

Synlige kar, også kaldet blodårer eller vener, kan optræde forskellige steder på kroppen, og nogle personer synes de er til meget stor gene, da de både kan bule meget ud på huden og være lilla og blålige i farven. Nogle har meget synlige kar, fordi de har et tyndt lag fedt, så karrene vil syne tydeligt. Andre har tydelige kar, fordi der er tale om karsprængninger eller deciderede åreknuder. Hvorfor disse opstår, vil blive beskrevet i artiklen.

Hvad er synlige kar?

I tilfældet af at de synlige kar er karsprængninger eller åreknuder, er de synlige kar opstået på grund af arv eller andre faktorer, der kan påvirke blodcirkulationen og veneklappernes funktion. Dette kunne være en graviditet eller overvægt og inaktivitet. 

Ved karsprængninger ligner de synlige kar et net af blå blodårer, der ligger helt yderligt på huden og breder sig. Dette ses ofte i knæhasen og på lårene, og karsprængninger opstår ofte i sammenhæng med åreknuder. En åreknude er en samling af blod i en syg vene, hvor blodet har hobet sig op på grund af defekte veneklapper. I begge tilfælde vil karrene være synlige i mere eller mindre grad, og de kan være til meget stor gene og medføre både fysiske og psykiske gener.

Når synlige kar optræder som karsprængninger eller åreknuder, er de ofte opstået på grund af arv, da karsprængninger og åreknuder er næsten 100 procent arveligt. Det vil sige, at hvis en forældre har haft det, er der meget stor sandsynlighed for, at man også selv får synlige kar i form af karsprængninger eller åreknuder. 

Hvorfor får man synlige kar på benene?

Synlige kar er helt almindeligt at have, og det rammer ca. hver 3. voksne person. Arv er den hyppigste årsag til, at man får synlige kar i form af karsprængninger eller åreknuder. Som tidligere nævnt opstår denne tilstand, når veneklapperne er slidte eller defekte. På indersiden af karvæggen har vi veneklapper, hvis opgave er at regulere blodgennemstrømningen således, at blodet kun løber én vej mod hjertet for at blive iltet. Når veneklappernes funktion er utilstrækkelig, kan blodet løbe baglæns, hvilket medfører et forøget tryk i venen, hvorefter blodet kan samle sig i puljer og skabe en åreknude. 

Fjernelse af synlige kar

På grund af tyngdekraften er der større pres og venerne i benene, og det er sværere for blodet at blive pumpet op, så derfor forekommer synlige kar ofte på benene. 

Det kan være til så stor gene, at vedkommende, som har synlige kar på benene, vælger at dække dem til og derfor undgår at gå med bare ben eller undgår at bade ved stranden eller gå i svømmehallen, hvor man kan se de bare ben med synlige kar. Derfor vil mange opleve en forøget livskvalitet efter en behandling, hvor de synlige kar er blevet fjernet, fordi hverdagen bliver lettere. 

Er det farligt at have synlige kar på benene?

Når synlige kar optræder på benene som karsprængninger, er der kun tale om et kosmetisk problem. Hvorimod hvis der også er tale om deciderede åreknuder, er det også et medicinsk problem, som kan medføre store smerter og sværere sygdomstilfælde, hvis ikke de behandles. 

Synlige kar vil udvikles over tid, og ofte opstår synlige kar, fordi der er underliggende problemer, eksempelvis åreknuder. Det vil sige, at tilstanden med synlige kar kun forværres, hvis ikke åreknuderne behandles. De synlige kar er i sig selv helt ufarlige, men kan i grelle tilfælde medføre mere alvorlige sygdomstilstande. Åreknuder, der ikke behandles, kan udvikle eksem, pigmentering og venøse bensår, der ikke heles. I mere alvorlige situationer kan åreknuder også medføre en tromboflebit, blodprop.

Hvordan fjernes synlige kar på benene?

Første skridt til at få fjernet sine synlige kar på benene er en forundersøgelse, hvor en specialist undersøger benene med ultralyd. Herved identificeres en eventuel nedsat blodgennemstrømning samt åreknudernes placering. 

For at finde den rette behandlingsmetode til fjernelse af de synlige kar, skal graden af åreknuderne vurderes. Er der tale om helt overfladiske, synlige kar, altså karsprængninger, anvendes mikrosklerosering til fjernelse af karrene. Ved denne behandlingsmetode injiceres et lægemiddel i de små, synlige kar, og lægemidlet får de synlige kar til at lukkes, og med tiden vil de forsvinde helt. 

Hvis de synlige kar også giver fysiske smerter så som tyngdefornemmelse, kramper og hævelser, kan der være tale om åreknuder. For at fjerne åreknuder anvendes forskellige behandlingsmetoder; skum, laser og flebektomi. 

Skumbehandling til fjernelse af synlige kar

En skumbehandling anvendes ofte til fjernelse af mindre kar, hvor åreknuden ikke er af særlig svær grad. Ved denne behandling injiceres et slags skum ind i den syge vene, hvorefter venen forsegles og går til grunde, hvilket medfører at de synlige kar og åreknuden forsvinder. En skumbehandling anvendes også hos patienter, der tidligere har fået en åreknudebehandling. 

Fjernelse af synlige kar ved hjælp af laserbehandling

Laserbehandling anvendes ofte til patienter som har meget store og synlige kar, der har givet dem svære åreknuder. Varmen fra laseren får venen til at lukkes, hvorefter blodet løber andre veje, og de synlige kar er fjernet.

Synlige kar kan fjernes ved flebektomi

Laser – og skumbehandling fjerner den medicinske del af en åreknuder, men har man meget synlige åreknuder på benene anvendes flebektomi. Ved flebektomi laves et mikrosnit, hvor de synlige kar er placeret, hvorefter lægen trækker en lille del af blodåren ud, og de tydelige åreknuder forsvinder. Denne behandlingsmetode anvendes ofte sammen med en af de andre metoder for at opnå det bedste resultat.

Det er fuldstændig individuelt, hvor generet man er af sine synlige kar på benene, og om man ønsker at få dem fjernet. Når de synlige kar bliver til så stor en gene, at det påvirker hverdagen negativt, kan det være en god ide at overveje at få dem fjernet.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.