Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fakta om åreknuder og graviditet

3.januar, 2020

Det er ikke ualmindeligt, at kvinder får åreknuder i forbindelse med en graviditet. Der kan være flere årsager til det, men der er to, der er mest betydningsfulde. Ødelagte veneklapper grundet arv er den ene, og den anden er nedsat blodcirkulation som et resultat af den ekstra kropsvægt under graviditeten.

At få åreknuder i forbindelse med graviditet er ikke uundgåeligt, og det sker også, at åreknuder fortsætter med at opstå efter graviditeten afsluttes. Der er en række faktorer, der spiller ind, for at der opstår åreknuder i forbindelse med en graviditet, og der er meget, som kvinden kan gøre under og efter graviditeten for at reducere risikoen for åreknuder, og hvis de forekommer, hvor alvorlige de vil blive – og forblive.

Årsager til åreknuder

De blålige, tykke årer, der snor sig fra knæhaserne og ned ad underbenet, som vi kender under navnet åreknuder, opstår som et resultat af defekter i veneklapper og ofte i kombination med dårlig blodcirkulation. Styrken af en persons veneklapper er i vid udstrækning disponeret for genetisk arv fra forældrene, men dårligt fungerende veneklapper kan kompenseres for ved god blodcirkulation, og dette kan påvirkes af en sund livsstil. At blodcirkulationen spiller en så stor rolle i forekomsten af åreknuder og omfanget af deres cirkulation, skyldes det faktum, at blodet lettere pumpes opad, hvis blodcirkulationen er god, og derefter bliver der mindre blod, der ophobes under veneklapperne.

Fakta om åreknuder og graviditet

Kropsvægt og åreknuder

Graviditet er måske den eneste livsstilsfaktor, der ikke er usund, men som stadig kan bidrage til begyndelsen af åreknuder. Dette er på grund af den vægtøgning, der følger med en graviditet; den ekstra vægt, der kommer med fostervand, foster og placenta; er også en overvægt, der fører til nedsat blodcirkulation. Det samme hjerte, der tidligere iltede kvindens krop, skal nu også ilte fosterets og også bære på ekstra kilo, der øger belastningen på hjertet. Det er denne belastning, der fører til nedsat blodcirkulation, hvilket igen betyder, at kvinder, der har en genetisk disponering for åreknuder, ofte får dem i forbindelse med en graviditet.

Forsvinder åreknuder efter ophør af graviditet?

Når graviditeten er over, forsvinder den overskydende vægt, der er direkte relateret til graviditeten. Med reduceret kropsvægt forbedres blodcirkulationen, hvilket normalt får de åreknuder, der opstår under graviditeten, til at mindskes, men de forsvinder muligvis ikke helt, fordi de blodpuljer, der dannes, sjældent tømmes af sig selv.

Hvad kan en person selv gøre for at slippe af med åreknuder efter graviditet

Hvad en person kan gøre for sig selv for at slippe af med åreknuder efter en graviditet er at reducere den kropsvægt, der er kommet under graviditeten, der ikke er direkte relateret til graviditeten. Kroppen gennemgår store ændringer under graviditeten, og det er derfor ikke ualmindeligt, at kvinders appetit ændrer sig, da kroppen har brug for mere energi og forbereder sig også på at amme en baby, når den er født.

Den bedste selvbehandling til at slippe af med åreknuder efter en graviditet er at leve sundt, træne flittigt, spise sundt og undgå stillesiddende og stillestående positioner. 

Behandlingsmetoder for åreknuder efter graviditet

Hvis en åreknude ikke går væk af sig selv eller ved hjælp af livsstilsændring, efter en afsluttet graviditet, har kvinden med åreknuder en række muligheder. Hun kan lade åreknuderne være og vænne sig til dem. Når alt kommer til alt er åreknuder ikke farlige og den smerte, de forårsager, er normalt mild, og de fleste vænner sig til det. Mennesker, der får behandling af åreknuder efter at have haft dem i mange år siger dog, at det var en uventet lettelse at slippe af med åreknuderne, fordi de har levet med dem så længe, at den pågældende helt glemte de smerter og ubehag, der førte med åreknuderne.

Et andet alternativ er at behandle de åreknuder, der forbliver efter graviditet. Der er en række behandlinger for åreknuder, der er både blide og effektive. Efter at have fået kvindens vener undersøgt af en vaskulær kirurg, kan kvinden med åreknuder sammen med lægen diskutere de forskellige behandlingsmuligheder og træffe en beslutning.

De mest moderne behandlinger kræver ikke ophold på hospitalet, og proceduren udføres kun med lokalbedøvelse. Efter afsluttet behandling, der tager cirka en time, kan patienten vende hjem og derefter vende tilbage til sine normale aktiviteter efter kun et par dages hvile.

Disse moderne åreknudebehandlinger er minimalt invasive. Ved en type behandling indsætter karkirurgen et meget tyndt kateter i åren med åreknuder og bruger eksempelvis en laser, der føres ind i venen gennem et kateter, der får venen til at lukke. Lukningen kan også udføres med eksempelvis lim eller skum. Efter at venen med åreknuder lukke vil den krympe, og blodet vil derefter finde andre veje. 

Disse behandlinger er meget effektive, men for de personer med anlæg for åreknuder er det vigtigt at huske, at det grundlæggende problem med de dårligt fungerende veneklapper ikke behandles i en behandling af åreknuder. Det er derfor vigtigt, at patienten selv arbejder forebyggende, så risikoen for at åreknuder kommer igen minimeres. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.