Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Behandling af varicer

26.maj, 2020

Åreknuder, der i fagtermer betegnes varicer, er en almindelig venesygdom, der kan give smerter og påvirke livskvaliteten for den person, der måtte lide af varicer over en længere periode. Der findes forskellige metoder til behandling af varicer, og disse vil blive beskrevet i artiklen. 

Symptomer på varicer

En person, som har varicer, kan godt have haft dem i lang tid uden at kunne mærke nogle symptomer på varicer. Symptomerne kan være meget forskellige, og nogle personer er slet ikke klar over, at de har varicer, hvorimod andre oplever varicerne som meget smertefulde og generende.

Små varicer giver som oftest ingen symptomer, men i takt med at varicerne udvikles over tid, vil symptomerne tiltage, og der kan opstå tyngde – og træthedsfornemmelse i benene. Varicer kan være ømme og medføre, at benene vil hæve op, og nogle får også kramper i benene om natten. Varicer opstår ofte i knæhasen og underbenet, men varicer kan også udvikle sig op ad låret eller ned på fødderne. 

Varicer opstår, når blodcirkulationen er forringet

Varicer er en samling af blod, der har hobet sig op i puljer i benene. Denne tilstand er opstået på grund af dårlig blodgennemstrømning i benene forårsaget af defekte veneklapper. Denne tilstand med ødelagte eller dårlige veneklapper hedder venøs insufficiens, og venøs insufficiens kan medføre varicer eller andre venesygdomme. 

Behandling af varicer

Der er forskellige faktorer, der er med til at påvirke forekomsten af varicer:

Alderdom: Veneklapperne vil slides over tid, ligesom det også er med resten af kroppen. Derfor vil forekomsten af varicer ses hyppigere hos ældre personer end hos yngre personer.

Genetik. En af de største faktorer, der influerer i forekomsten af varicer, er arv. Det vil altså sige, at hvis din mor eller far har haft varicer, er der meget stor sandsynlighed for, at du også vil få varicer på et tidspunkt i livet.

Overvægt: Når blodcirkulationen i benene forringes, er der øget risiko for varicer. Når en person er overvægtigt, vil der ofte opstår dårlig blodgennemstrømning samt et forøget pres på venerne, hvilket kan medføre varicer.

Graviditet: Under en graviditet øges kropsvægten markant, og denne pludseligt opstået overvægt, en fordobling af blodmængden samt en ændret hormonbalance kan øge risikoen for at få en varice. 

Hvornår man skal have en behandling af varicer 

Varicer optræder som sagt ofte på benene, og en varice er en tyk og tydelig blodåre, der buler ud på huden og er blå og synlig. Varicer giver ofte anledning til ikke bare fysisk ubehag, men varicer kan være en kosmetisk gene og derfor være en psykisk plage. Varicer kan give store smerter, og når både de fysiske og psykiske plager kommer til at være en stor del af hverdagen kan det være en ide at undersøge muligheden for behandling af varicer.

Effektive og skånsomme metoder til behandling af varicer

For at kunne bestemme den rette metode til behandling af varicer, skal man have undersøgt sine ben ved en ultralydsundersøgelse. Ved denne forundersøgelse scannes benene af en speciallæge, som her kan identificere eventuelle varicer. Herefter vurderer speciallægen den rette behandlingsmetode, der kan fjerne varicerne på benene.

Hos Dansk Venecenter anvendes altid de nyeste og mest skånsomme metoder til behandling af varicer, og de mest anvendte metoder er:

Skumbehandling:

En skumbehandling indebærer at et lægemiddel, et såkaldt skummiddel, injiceres i den dårlige vene, hvor varicerne er. Dette skummiddel irriterer venevæggen og venen lukkes, hvilket medfører at blodet ikke kan passere, så det løber andre veje, og varicerne forsvinder. En skumbehandling til behandling af varicer anvendes ofte til patienter, som tidligere har fået fjernet varicer, eller hvor varicerne er mindre. 

Laserbehandling:

Ved en laserbehandling lukkes den dårlige vene ved hjælp af varmen fra laseren. Laseren føres ind i venen ved hjælp af et kateter, hvorefter den langsomt trækkes ud. Denne behandlingsmetode er meget effektiv til behandling af varicer, som er af sværere grad. 

Flebektomi:

Ønsker en man at fjerne de synlige varicer på benene, som er en kosmetisk gene, anvendes flebektomi. Denne behandling af varicer fjerne den kosmetiske del af en varice, hvor der i huden laves et lille snit, hvorefter speciallægen fjerner et lille stykke af den syge vene. Denne type af behandling af varicer anvendes ofte sammen med en af de andre behandlingstyper.

Mange oplever at livskvaliteten forøges efter en behandling af varicer, hvor en hverdag uden smerter nu er normalen. 

Opsummering – behandling af varicer

Varicer er et andet ord for åreknuder, og varicer opstår, når veneklapperne er svækkede og blodcirkulationen forringet. Denne tilstand ses ofte hos ældre, overvægtige og gravide, men den hyppigst sete årsag til, hvorfor man får varicer, er arvelighed.

Bliver varicerne en stor gene i hverdagen, kan en behandling af varicer være en mulighed for at få ny livsglæde. Der findes forskellige behandlingsmetoder til behandling af varicer, og den rette behandlingsform afhænger af sværhedsgraden på varicerne.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.