Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Behandling af åreknuder – Sådan går det til

10.december, 2019

Åreknuder er snoede, blålige, hævede årer, der ligger så overfladisk under huden, at de er synlige og kan mærkes udefra. åreknuder ses normalt først omkring knæhasen og vokser derefter både op og ned på benet, normalt mest nedad på underbenet.

Årsagen til, at åreknuder forekommer, er, at de klapper, der regulerer blodgennemstrømningen i venerne, forringes til det punkt, at de lækker blod nedad. Dette blod ophobes i puljer under veneklapperne, og det er disse blodpuljer, der bliver til åreknuder.

Behandling af åreknuderBehandling af åreknuder

Arv er den vigtigste grund til, at en person får åreknuder. Hvis en eller begge forældre har åreknuder, er det næsten 100 procent sandsynligt, at barnet også får åreknuder. Men når åreknuder forekommer, og hvor omfattende de bliver påvirkes af en persons livsstil.

Hvorfor åreknuder bør behandles

Åreknuder er næsten aldrig farlige, men kan forårsage ubehag og mild smerte. En person, der har åreknuder, kan føle, at benene er tunge og en let smerte i benene, hvor åreknuderne sidder. I mere alvorlige tilfælde af åreknuder kan mørke pletter udvikle sig ved anklerne, og disse mørke pletter efter tid forårsage kløe og vanskeligt helende sår. 

En anden form for ubehag, som åreknuder kan skabe, er dem, der er af kosmetisk type. Nogle mennesker opfatter åreknuder som grimme, hvilket betyder, at nogle personer med åreknuder undgår tøj hvor benene er synlige – som shorts, nederdel, kort kjole eller badetøj. Man kan også føle, at man er u-attraktiv overfor sin partner eller nye potentielle partner. Disse følelser relateret til de kosmetiske dele af åreknuder kan forårsage begrænsninger i en persons liv og bør derfor accepteres som en god grund til behandling af åreknuder.

Sådan påbegyndes en behandling af åreknuder

Hvis en person føler, at hans eller hendes symptomer, fysiske eller kosmetiske, fra åreknuder er et ubehag eller en begrænsning i livet, kan den pågældende kontakte en læge for en undersøgelse af åreknuderne og en konsultation om mulige behandling af åreknuder.

Det skal være en læge, der er specialiseret i vaskulær kirurgi, der undersøger åreknuderne. Denne undersøgelse udføres af lægen, der holder øje med åreknuderne udefra, og ofte bruges ultralyd til at skabe et mere komplet billede af omfanget af åreknuderne.

Derefter bruges undersøgelsesresultaterne som grundlag for en diskussion mellem lægen og patienten om, hvordan man fortsætter med en eventuel behandling.

Der er to generelle anvisninger for at fortsætte med en behandling af åreknuder. Den første er, at personen med åreknuder selv træffer livsstilændringer for at lindre symptomerne på åreknuderne. Det andet er at gennemføre en klinisk behandling for at fjerne dem.

Behandling af åreknuder ved forandret livsstil

Som beskrevet ovenfor, får defekter i veneklapperne blod til at lække under klapperne, hvor de ophobes i puljer, som derefter vokser og bliver til en åreknude. Det er en persons genetiske arv, der afgør næsten hundrede procent, om de veneklapperne vil fungere for livet eller ej. Men selv hvis der er fejl i veneklapperne, kan det have forskellige store konsekvenser for en person afhængig af personens livsstil.

Der findes en stærkt medvirkende årsag til, hvor stor indflydelse brister i veneklapperne har på fremkomsten af åreknuder, og det er blodcirkulationen. Hvis en person har en god blodcirkulation, flyder blodet lettere til hjertet sammenlignet med hvis blodcirkulationen er dårlig. Med andre ord kan defekter i veneklapperne kompenseres for ved god blodcirkulation.

Nogle ting, der kan forbedre blodcirkulationen, er at opretholde normal kropsvægt, regelmæssig træning, undgå at ryge, reducere alkoholforbrug, øge indtagelsen af grøntsager og mindske kød-indtagelsen, undgå at stå eller sidde i længere perioder, holde benene hævede, bære støtte-sokker med mere.

En person, der ændrer deres livsstil på en måde, der forbedrer blodcirkulationen, kan reducere symptomerne på åreknuder samt forsinke starten af åreknuder, selvom veneklapperne begynder at arbejde dårligere. Forbedret blodcirkulation reducerer også slid på venerne fra begyndelsen.

Kliniske behandlingsmetoder for åreknuder

Ud over livsstilsændringer for at modvirke starten af åreknuder og symptomerne deraf, kan åreknuder også fjernes fuldstændigt. Der er en række moderne behandlinger af åreknuder, som alle har til fælles, at de bliver hurtigt udført, og at de er minimalt invasive for patienten.

De moderne metoder til fjernelse af åreknuder udføres af en vaskulær kirurg, der indsætter et kateter i venerne, hvor åreknuderne er. Med et værktøj forsegles de beskadigede årer, som uden iltforsyning krymper, hvorefter de kan trækkes ud af kroppen ved hjælp af en meget lille krog.

Metoderne, der bruges til at lukke de beskadigede årer, inkluderer laser, lim og skum.

En operation som beskrevet ovenfor kan udføres under lokalbedøvelse på en klinik uden for et hospital, det tager kun en time at udføre, og patienten kan derefter vende hjem til et par dage med rekonvalescens, før han eller hun vender tilbage til sine normale aktiviteter.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.