Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og karsprængninger i knæhasen

29.juni, 2020

Åreknuder og karsprængninger ses meget ofte i knæhasen, hvor det kan brede sig ned ad læggen eller op på låret. Åreknuder ses hos cirka hver tredje voksne person, og karsprængninger rammer endnu flere. Arv spiller en stor rolle, når det kommer til åreknuder og karsprængninger, men miljø er også en væsentlig faktor, der kan influere. 

Arv og miljø kan påvirke forekomsten af åreknuder og karsprængninger i knæhasen

Hvorfor åreknuder opstår handler i høj grad om arv, da åreknuder er stort set 100 procent arveligt. Åreknuder opstår blandt andet, fordi veneklappernes funktion er forringet. Veneklapperne har til opgave at sørge for, at blodet kun løber én vej, og hvis veneklapperne er ødelagte, grundet eksempelvis arv eller overvægt, vil der opstå tilbageløb. Når denne tilstand opstår, resulterer det i et forøget tryk i venen, hvor blodet hobes op i puljer, og dette kan medføre åreknuder. 

 Når man har karsprængninger, er veneklappernes funktion ofte også forringet, og det store tryk i venen kan forårsage små karsprængninger. Karsprængninger er også arvelige, men ofte spiller miljø en væsentlig rolle, hvor eksempelvis sol kan fremprovokere karsprængninger. Dette ses meget ofte i ansigtet. 

Åreknuder og karsprængninger opstår meget ofte på benene og særligt i knæhasen, hvor huden er meget tynd. Blodet løber mod tyngdekraften i benene, så derfor er trykket større i venerne i benene, og dette påvirker forekomsten af åreknuder og karsprængninger i benene og i knæhasen

Åreknuder og karsprængninger i knæhasen

En åreknude i knæhasen

En åreknude er en tyk og blålig blodåre, der er tydelig og buler ud på huden. En åreknude opstår meget ofte på benene, og har man åreknuder på benene, kan man opleve, at de spreder sig til eksempelvis knæhasen. 

Åreknuder kan være til meget stor gene, da åreknuder kan medføre fysiske smerter og være til stor psykisk gene. Åreknuder i knæhasen kan være meget tydelige, bule ud og ligne et blåt net, der spreder sig i knæhasen og ned ad benet. Dette kan opfattes af mange mennesker som grimt og være en begrænsning i hverdagen, fordi det kan påvirke valget af påklædning. Har man åreknuder i knæhasen kan det påvirke hverdagen således, at man vælger at gå med lange bukser frem for en kortere kjole, hvor man kan se knæhasen og derfor også åreknuderne. Åreknuder kan også påvirke således, at man fravælger en tur på stranden eller i en svømmehal, fordi man ikke ønsker at vise sine ben og knæhaser med åreknuder. 

Folk der har vænnet sig til et liv med åreknuder, oplever ofte en utrolig stor lettelse, når åreknuderne er fjernet, og først der indser, at åreknuderne faktisk var en stor begrænsning og var med til at forringe livskvaliteten. 

Karsprængninger i knæhasen

Åreknuder og karsprængninger hænger ofte sammen, og mange oplever at have karsprængninger, som bliver ved med at komme igen selvom de behandles, og dette kan skyldes underliggende problemer såsom åreknuder. Det vil sige, at hvis man har karsprængninger og åreknuder, vil karsprængningerne blive ved med at komme igen, så længe man også har åreknuder.

Karsprængninger giver ingen fysiske gener, og karsprængninger er derfor kun en kosmetisk gene. Men det kan for nogle være en meget stor gene, og hvis karsprængningerne ses i knæhasen, kan de være meget tydelige, og kan, ligesom åreknuder, også påvirke valget af påklædning, så man vælger at klæde sig i tøj, som dækker knæhasen, hvor karsprængningerne og åreknuderne er.  

Behandling af åreknuder i knæhasen

Når åreknuderne i knæhasen bliver til meget stor gene og derfor også påvirker livskvaliteten negativt, kan det være en god ide at få åreknuderne behandlet. En åreknude klassificeres fra C1-C6 og dette viser alvorlighedsgraden af åreknuden og giver et billede af hvilken behandlingsform, der vil være den bedst egnet til at fjerne åreknuden i knæhasen. Når man har en åreknude i knæhasen, vil den syge vene ofte brede sig ned ad benet eller op ad låret, hvorfor behandling af disse områder kan være nødvendigt. De mest anvendte behandlingsmetoder til at fjerne åreknuder i knæhasen er:

  •     Laserbehandling
  •     Radiofrekvens
  •     Skumbehandling
  •     Flebektomi

Laserbehandling og radiofrekvens anvendes ofte til at fjerne større typer af åreknuder, hvorimod skumbehandling anvendes til mindre åreknuder, eller til patienter, som allerede har fået fjernet åreknuder en gang. Tydelige åreknuder, som kan opstå i knæhasen eller andre steder på benet kan fjernes ved hjælp af flebektomi. En behandling med flebektomi fjerner altså den kosmetiske del af en åreknude, og flebektomi anvendes ofte i forbindelse med en anden type åreknudebehandling. 

Behandling af karsprængninger i knæhasen

Karsprængninger i knæhasen kan være et stort kosmetisk problem og påvirke livskvaliteten. Karsprængninger kan fjernes ved hjælp af sklerosering, som indebærer at et lægemiddel injiceres i den syge vene, hvor karsprængningerne sidder. Dette lægemiddel får venen til at lukke sig, og karsprængningerne i knæhasen vil forsvinde. Har man mange karsprængninger i knæhasen, kan det være nødvendigt med flere behandlinger for at opnå et tilfredsstillende resultat. 

Inden man får behandlet sine karsprængninger i knæhasen, er det en god ide at få foretaget en ultralydsundersøgelse, som vil identificere eventuelle underliggende problemer, eksempelvis åreknuder. 

Opsummering – åreknuder og karsprængninger i knæhasen

Karsprængninger og åreknuder forekommer meget ofte på benene og ses især i knæhasen, hvor de kan være meget tydelige, blå og bule ud. Dette kan medføre fysiske og psykiske gener og i værste tilfælde forringe livskvaliteten. Når man har åreknuder og karsprængninger i knæhasen, som påvirker ens dagligdag negativt, kan det være en god ide at få dem behandlet. Den valgte behandlingsform afhænger af forskellige faktorer, og disse bestemmes ved en forundersøgelse, hvor åreknuderne og karsprængningerne i knæhasen undersøges ved hjælp af ultralyd og behandlingstypen vurderes herefter. 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.