Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder i benene

september 27, 2019

Åreknuder bliver mere almindelige blandt befolkningen som helhed. Dette skyldes stort set at der er flere og flere ældre mennesker, men det er også fordi et stort antal mennesker er mindre fysisk aktive og flere er overvægtige. Men der er samtidig flere og flere rigtig gode behandlingsmetoder for åreknuder og disse behandlinger bliver lettere og lettere at udføre, samtidigt med at rekonvalescensen for patienten bliver kortere og kortere.

Kort om åreknuder

Åreknuder er tykke årer der stikker ud fra huden og er tydeligt synlige. Disse vener samles ofte på ydersiden af ​​huden og kan endda være små knuder. Åreknuder forekommer fordi flapperne i venerne, der er beregnet til at forhindre blod i at strømme ned igen, er beskadigede. Disse skader får blod til at strømme tilbage under den sårede klap og samles i puljer. Det er disse puljer der danner og udgør åreknuder.

Problemer med åreknuder i benene

Åreknuder er næsten aldrig farlige, men mennesker der lider af dem kan føle mild smerte, opfatte deres ben som tykke og tunge, og i store åreknuder, kan der dannes permanente sår ved anklerne der klør. Mange mennesker opfatter også åreknuder som grimme, hvilket naturligvis også er et problem der kan være værd at afhjælpe.

Hvorfor er åreknuder mest almindelige i benene?

Det faktum, at åreknuder næsten altid forekommer i knæleddet og i den nedre del af benet, skyldes tyngdekraften. Det kræver mere at pumpe blod opad, sammenlignet med hen og nedad. Det er på grund af dette, at god blodcirkulation er så vigtig for at forsinke og lindre forekomsten af ​​åreknuder, hvilket igen betyder, at en person der er bekymret for at få åreknuder i hans ben, skal gøre hvad han eller hun kan for at øge blodcirkulationen.

Hvorfor lider en person af åreknuder i benene?

Den største grund til at en person lider af åreknuder er arv. Hvis en eller begge forældre har eller har haft åreknuder, er sandsynligheden meget stor for at børnene også lider af åreknuder. Uanset arv eller ej, så forårsager defekter i veneklapperne forekomsten af ​​åreknuder. Det faktum, at ældre mennesker oftere påvirkes af åreknuder i benene sammenlignet med yngre mennesker, skyldes at alt i kroppen slides med tiden. Dette gælder også veneklapperne.

Hvornår de opstår og hvor alvorlige åreknuderne bliver, kan en person altså påvirkes og forhindres gennem livsstilsvalg.

Hvordan kan åreknuder i benene forhindres?

Da åreknuder påvirkes af blodcirkulationen, kan der tages visse foranstaltninger for at forbedre denne. Dette kan for eksempel være at tabe sig hvis man er overvægtig, undgå at være stillesiddende eller stillestående, øge daglig fysisk aktivitet og motion, undgå at ryge og stoppe med at gå med tøj der sidder tæt over hofter og lår.

Disse forholdsregler kan også tages af en person der allerede har åreknuder for at afhjælpe problemerne. En person der allerede har åreknuder i benene kan også bære støttestrømper og sætte benene i en høj position, hvor benene er højere end hjertet.

Kan åreknuder i benene behandles?

Der er en række gode behandlingsmetoder til åreknuder i benene. Alle disse behandlingsmetoder involverer at lukke de beskadigede vener, som er åreknuder, i benene. Herefter krymper de og fjernes.

Den traditionelle metode til behandling af åreknuder er kirurgi. Du åbner blot benet og fjerner åreknuderne. Denne metode er dog blevet mindre almindelig, da den kun kan udføres på et hospital hvor patienten ofte skal overnatte, efterfulgt af flere ugers rekonvalescens i hjemmet.

Moderne metoder til behandling af åreknuder i benene er meget mindre invasive. Disse behandlinger inkluderer laser- eller limbehandling. De foregår således, at der indsættes et kateter i benet hvor åreknuderne sidder, hvorefter disse forsegles med laser eller lim så de derefter krymper. Åreknuderne trækkes derefter ud af benet. Disse behandlinger kan udføres på en time, de kan udføres i en klinik uden for et hospital og patienten kan gå hjem umiddelbart efter behandlingen. Derefter er et par dage med rekonvalescens tilstrækkelig før patienten kan vende tilbage til hans eller hendes normale liv.

Fremtidige behandlingsmetoder til åreknuder i benene

Det vi kan forudse, når det kommer til fremtidige behandlingsmetoder for åreknuder, er at disse vil være endnu mindre invasive og at de vil forkorte rekonvalescensen endnu mere. Dette er simpelthen fordi de moderne metoder som findes i dag, vil blive udviklet og forfinet endnu mere. Dette vil også helt sikkert føre til et fald i omkostningerne ved en behandling af åreknuder i benene, hvilket vil gavne flere mennesker.

Når det kommer til helt nye behandlingsmetoder for åreknuder i benene, kan vi ikke sige noget med sikkerhed, men vi kan ræsonnere i stedet. Der kan være teknikker, der tillader behandling af åreknuder fra ydersiden af ​​kroppen, der kan også komme metoder der i stedet for at behandle symptomerne, åreknuder i benene, måske kan udskifte eller endda reparere de beskadigede veneklapper i benene, som forårsager at ​​åreknuder opstår.

Fremtiden vil vise hvilke metoder og teknikker til behandling af åreknuder i benene som kommer frem, men hvad vi kan sige med en vis sikkerhed er, at metoderne vil være flere, at de vil være lettere for patienten og at de vil koste mindre at udføre.

Opsummering – åreknuder i benene

Når vi sammenfatter vores artikel om åreknuder kan vi konstatere, at der er en række gode behandlinger af åreknuder i benene og at de mere moderne metoder er meget enkle at udføre, kræver en kortere rekonvalescens end før og koster mindre.

Forekomsten af ​​åreknuder i benene er i vid udstrækning relateret til arvelige årsager, men hvornår åreknuderne forekommer og hvor alvorlige de er, kan de blive påvirket af en person gennem livsstilsvalg, hvor overvægt, mangel på fysisk aktivitet og stillesiddende eller værende stillestående er vigtige ingredienser.

Endelig er åreknuder virkelig bare symptomer på et andet problem, nemlig skade på klapperne i venerne, der forhindrer blodet i at strømme tilbage når det pumpes mod hjertet til iltning. Hvis beskadigede veneklapper kunne repareres eller udskiftes, ville åreknuder ikke forekomme til at starte med. Vi ved ikke om behandlinger af skadede veneklapper vil finde sted i fremtiden, men vi kan håbe på det.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.