Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder i benene

september 27, 2019

Generelt set er åreknuder blevet mere almindeligt blandt befolkningen. Dette kan blandt andet skyldes en større andel af ældre mennesker, men dels også fordi et større antal mennesker er mindre fysisk aktive, og dermed er der flere overvægtige personer. Samtidig findes der flere rigtig gode behandlingsmetoder for åreknuder, og disse behandlinger bliver lettere at udføre og rekonvalescensen for patienterne bliver kortere og kortere.

Kort om åreknuder

Åreknuder er tykke årer, der buler ud fra huden og er ofte meget synlige. Disse vener samles ofte på ydersiden af ​​huden og kan endda være små knuder. Åreknuder opstår, fordi klapperne i venerne, der er beregnet til at forhindre blod i at strømme ned igen, er beskadigede. Disse skader får blod til at strømme tilbage under den sårede klap og samles i puljer. Det er disse puljer af blod, der danner og udgør åreknuder.

Problemer med åreknuder i benene

Åreknuder er ofte ufarlige, men personer, der har åreknuder kan føle milde smerter og føle deres ben som tykke, tunge og trætte. I store og fremskredne åreknuder kan der i værste tilfælde dannes permanenter sår ved anklerne, der kan klø og være rødt som eksem. Mange mennesker opfatter også åreknuder som grimme, hvilket kan være til stor gene og en begrænsning i hverdagen, så derfor vil disse problemer være værd at afhjælpe med en behandling af åreknuder.

Hvorfor er åreknuder mest almindelige i benene?

Det faktum, at åreknuder næsten altid forekommer i knæleddet og i den nedre del af benet, skyldes tyngdekraften. Det kræver mere at pumpe blod opad, sammenlignet med hen og nedad. Derfor er god blodcirkulation så vigtig en faktor for at lindre åreknuder og forsinke forekomsten, hvilket igen betyder, at en person, der er bekymret for at få åreknuder i benene, skal gøre sit ypperste for at øge blodcirkulationen.

Hvorfor lider en person af åreknuder i benene?

Den største grund til at en person lider af åreknuder er arv. Hvis en eller begge forældre har eller har haft åreknuder, er sandsynligheden meget stor for at børnene også kommer til at få åreknuder. Uanset arv eller ej, så forårsager defekter i veneklapperne forekomsten af ​​åreknuder. Det faktum at ældre mennesker oftere får åreknuder i benene, sammenlignet med yngre mennesker, skyldes at alt i kroppen slides over tid. Dette gælder også veneklapperne.

Hvornår de opstår, og hvor alvorlige åreknuderne bliver, kan en person altså påvirke og eventuelt forhindre gennem valg af livsstil.

Hvordan kan åreknuder i benene forhindres?

Da åreknuder påvirkes af blodcirkulationen, kan der tages visse foranstaltninger for at forbedre denne. Dette kan for eksempel være at tabe sig, hvis man er overvægtig, undgå at være stillesiddende eller stillestående, øge daglig fysisk aktivitet og motion og undgå at ryge.

Disse forholdsregler kan også tages af en person, der allerede har åreknuder for at afhjælpe problemerne. En person der allerede har åreknuder i benene kan også bære støttestrømper og sætte benene i en høj position, hvor benene er højere end hjertet.

Kan åreknuder i benene behandles?

Der er en række gode behandlingsmetoder til åreknuder i benene. Alle disse behandlingsmetoder involverer at lukke de beskadigede vener, som er åreknuder, i benene. Herefter krymper de og fjernes.

Den traditionelle metode til behandling af åreknuder er kirurgi, hvor der laves et lille snit på benet og åreknuderne fjernes. Denne metode er dog blevet mindre almindelig, da den kun kan udføres på et hospital, hvor patienten ofte skal overnatte, efterfulgt af flere ugers rekonvalescens i hjemmet.

Moderne metoder til fjernelse af åreknuder i benene er meget mindre invasive. Disse behandlinger inkluderer laser- eller limbehandling. De foregår således, at der indsættes et kateter i benet, hvor åreknuderne sidder, hvorefter disse forsegles med laser eller lim, så de derefter krymper, og blodet vil finde andre veje. Disse behandlinger kan udføres på ca én time, de kan udføres i en klinik uden for et hospital, og patienten kan gå hjem umiddelbart efter behandlingen. Herefter kan patienten som oftest vende tilbage til den normale hverdag

Fremtidige behandlingsmetoder til åreknuder i benene

Det vi kan forudse, når det kommer til fremtidige behandlingsmetoder for åreknuder, er at disse vil være endnu mindre invasive, og at de vil forkorte rekonvalescensen endnu mere. Dette er simpelthen, fordi de moderne metoder, som findes i dag, vil blive udviklet og forfinet endnu mere. Dette vil også helt sikkert føre til et fald i omkostningerne ved en behandling af åreknuder i benene, hvilket vil gavne flere mennesker.

Når det kommer til helt nye behandlingsmetoder for åreknuder i benene, kan vi ikke sige noget med sikkerhed, men vi kan ræsonnere i stedet. Der kan være teknikker, der tillader behandling af åreknuder fra ydersiden af ​​kroppen. Der kan også komme metoder, der i stedet for at behandle symptomerne, åreknuder i benene, måske kan udskifte eller endda reparere de beskadigede veneklapper i benene, som forårsager at ​​åreknuder opstår.

Fremtiden vil vise, hvilke metoder og teknikker til behandling af åreknuder i benene, som kommer frem, men hvad vi kan sige med en vis sikkerhed er, at metoderne vil være flere, at de vil være lettere for patienten, og at de vil koste mindre at udføre.

Opsummering – åreknuder i benene

Når vi sammenfatter vores artikel om åreknuder, kan vi konstatere, at der er en række gode behandlinger af åreknuder i benene, og at de mere moderne metoder er meget enkle at udføre, kræver en kortere rekonvalescens end før og koster mindre.

Forekomsten af ​​åreknuder i benene er i vid udstrækning relateret til arvelige årsager. Hvornår åreknuderne forekommer, og hvor alvorlige de er, kan påvirkes af personens valg af livsstil, hvor overvægt og mangel på fysisk aktivitet er vigtige faktorer.

Endelig er åreknuder virkelig bare symptomer på et andet problem, nemlig skade på klapperne i venerne, der forhindrer blodet i at strømme tilbage, når det pumpes mod hjertet til iltning. Hvis beskadigede veneklapper kunne repareres eller udskiftes, ville åreknuder ikke forekomme til at starte med. Vi ved ikke, om behandlinger af skadede veneklapper vil finde sted i fremtiden, men vi kan håbe på det.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.