Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Venesygdomme

15.april, 2020

Venesygdomme er noget, der kan ramme alle, men det ses hyppigst hos ældre personer, overvægtige og hos kvinder, der er eller har været gravide. Der findes forskellige typer af venesygdomme, og de mest almindelige vil blive beskrevet her i artiklen.

I kroppen har vi arterier, som transporterer det iltrige blod ud til kroppen, og så har vi vener, der transporterer det iltfattige blod tilbage til hjertet for at blive iltet. I venerne sidder veneklapper, der hjælper blodet til at løbe den rigtige vej tilbage til hjertet. Der findes tre slags vener: Dybe vener, overfladiske vener og perforantvener. En venesygdom kan altså påvirke alle 3 typer af vener. 

Veneklapperne i venerne er med til at regulere blodgennemstrømningen, således at der ikke opstår tilbageløb, og de sørger for, at der er en god blodcirkulation. Hvis disse vener er defekte eller ødelagte, vil det påvirke blodcirkulationen negativt, hvilket vil have nogle bivirkninger, der kan føre til venesygdomme. 

VenesygdommeVenesygdomme

Forskellige typer af venesygdomme

Venesygdomme opstår ofte i takt med at blodcirkulationen i benene er dårlig, og at veneklapperne ikke fungerer tilstrækkeligt. De mest almindelige venesygdomme er:

Åreknuder

Åreknuder, også kaldet varicer, er en pulje af blod, der har hobet sig op i venen, som oftest forekommer på underbenet eller i knæhasen. Når blodgennemstrømningen i benene er forringet, forårsaget af slidte veneklapper, kommer der tilbageløb, hvilket resulterer i et øget pres på venen, hvor i blodet samles i puljer. Dette kan forårsage åreknuder, der er en tyk og blålige blodårer, der buler ud på huden. 

Åreknuder kan give milde smerter så som uro, træthed og tyngdefornemmelse i benene, og i mere alvorlige tilfælde kan åreknuder give eksem eller bensår. Åreknuder er en af de mest almindelige venesygdomme, og det rammer cirka 30% af befolkningen.

Karsprængninger 

Karsprængninger er små, tynde blodårer, der ligner et net på huden. Karsprængninger optræder tit sammen med åreknuder, og folk der har karsprængninger kan også have åreknuder uden at være bevidste om det. Karsprængninger giver ikke nogen fysiske gener, men det kan være en stor kosmetisk gene, og tilstanden kan forværres over tid. Karsprængninger er også en meget almindelig venesygdom, som rigtig mange mennesker har, og det forekommer oftest på benene eller i ansigtet.  

Årebetændelse

Årebetændelse er en betændelsestilstand i en overfladisk blodåre, hvor der er opstået små blodpropper, også kaldet tromboflebitter.

Betændelsestilstanden i venen skyldes ofte dårlig blodcirkulation, hvilket kan forårsage, at blodet koagulerer og skaber små blodpropper. Årebetændelse er en mere alvorlig venesygdom, fordi blodpropperne kan vandre mod lungerne. 

Venøs insufficiens 

Venøs insufficiens kan være en kronisk venesygdom, og venøs insufficiens er den tilstand, der opstår, når veneklapperne er ødelagte, så blodgennemstrømningen er forringet, og blodet har svært ved at løbe tilbage til hjertet for at blive iltet. Venøs insufficiens hænger ofte sammen med åreknuder, da åreknuder netop opstår grundet dårlige veneklapper.

Venøse bensår

Venøse bensår kan være en alvorlig venesygdom, og bensåret opstår, når blodcirkulationen i benene er forringet. Dette kan blandt andet skyldes overvægt, åreknuder, venøs insufficiens eller længerevarende sengeleje. Venøse bensår forekommer ofte på underbenet omkring anklen, og selve såret kan være på størrelse med en håndflade. Bensåret er en alvorlig venesygdom, fordi det kan have meget svært ved at hele og give anledning til inflammation og ødemer. 

Dyb venetrombose

En af de mere alvorlige venesygdomme er dyb venetrombose, som er en blodprop i en dyb vene i benet, bækkenet eller armen. Dyb venetrombose opstår eksempelvis ved længerevarende sengeleje, overvægt, lange flyrejser mm., og det kan også opstå i forbindelse med svære åreknuder, hvor der er meget dårlig blodgennemstrømning i benene. Har man symptomer på denne alvorlige venesygdom, skal man kontakte sin læge hurtigst muligt. 

Risikofaktorer ved venesygdomme

Der findes forskellige risikofaktorer, der er med til at påvirke forekomsten af venesygdomme. Dette er blandt andet: 

  •     Arvelighed
  •     Hormonelle faktorer
  •     Overvægt
  •     Længerevarende sengeleje
  •     Længerevarende stillesiddende og stillestående
  •     Graviditet
  •     Usund livsstil
  •     Inaktivitet

De fleste af disse risikofaktorer er noget, man selv kan gå ind og påvirke, så man er bevidst omkring risikoen for at få en venesygdom. Har en af dine forældre en venesygdom, er man selv genetisk disponeret for at få en venesygdom, og derfor er det ekstra vigtigt at tage de forskellige forholdsregler for at minimere risikoen for at få venesygdomme. 

Opsummering – venesygdomme

Venesygdomme opstår når blodcirkulationen er forringet, ofte forårsaget af slidte eller ødelagte veneklapper. Der findes forskellige typer af venesygdomme, som kan være mere eller mindre alvorlige, men man kan tage visse forholdsregler for at minimere risikoen for at få en venesygdom. 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.