Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Vejledning til forebyggelse af åreknuder

28.december, 2019

Åreknuder er vener, der er synlige gennem huden, og som også er tykke nok til at mærkes på ydersiden af huden. Åreknuder ligger lige under huden og opstår ofte først i knæhasen og på underbenet. Efterhånden som åreknuderne vokser i størrelse, bliver venerne, der har åreknuder, tykkere, og åreknuderne forekommer ofte fra knæhasen og ned ad underbenene. Åreknuder udvikler sig ofte over en lang periode, hvilket betyder, at den, der har åreknuder, sjældent bemærker de fysiske problemer, der følger med åreknuder. Imidlertid bemærkes de kosmetiske problemer ofte.

Symptomer på åreknuder

Hvad angår lidelser og symptomer på åreknuder, skal vi først og fremmest bemærke, at åreknuder generelt set ikke er farlige. Det er kun i meget sjældne tilfælde, at mindre blodpropper kan løsne sig fra en åreknuder og derefter sidde fast i et blodkar i en anden del af kroppen.

De mest almindelige symptomer på åreknuder er først og fremmest de blålige blodkar, der buler ud under huden. I modsætning til karsprængninger er det muligt at føle åreknuder med hånden på overfladen af huden.

Åreknuder medfører ofte en mild smerte hos den person, der har dem, og benene kan også føles tunge. Hvis åreknuderne vokser i størrelse, kan der også opstå rødme på huden, hvilket kan forårsage kløe. Over tid kan varige bensår også forekomme i det område, hvor rødmen er placeret. Disse venøse bensår heles ofte meget langsomt eller slet ikke.

Et af symptomerne på åreknuder, der bestemt ikke bør undervurderes, er de kosmetiske symptomer. Mange mennesker opfatter åreknuder som meget grimme, og det kan føre til, at personen med åreknuder er begrænset i sin hverdag. En person med omfattende åreknuder på benene kan muligvis undgå at dukke op i shorts, nederdel eller kort kjole og kan også undgå alle situationer, hvor man normalt bærer en badedragt, bikini eller badebukser. Nogle mennesker kan også undgå intime situationer med nye partnere, da personen med åreknuder har en nedsat selvtillid som et resultat af åreknuder.

Både de fysiske og psykiske lidelser forårsaget af åreknuderne er lige så gode grunde til at få behandling af åreknuder.

Hvorfor åreknuder forekommer

Årsagen til at åreknuder opstår er defekter i veneklapperne, der regulerer strømmen, når blodet pumpes til hjertet for iltning. Disse klapper åbnes, når hjertet banker, men skal holde tæt mellem hjerteslaget, så blodet i venerne ikke strømmer tilbage. Hvis disse veneklapper ikke holder tæt, vil noget af blodet strømme tilbage gennem den utætte veneklap. Når blod lækker tilbage ved den defekte veneklap, akkumuleres det under klappen, og når den akkumulerede mængde blod vokser, skaber det puljer af iltfattigt blod, der ser blåt eller lilla ud. Når disse puljer med iltfattigt blod vokser, ophobes blodet i venerne, og det er hvad der forårsager åreknuder.

Forebyggelse af åreknuder

Årsagen til at åreknuder hovedsageligt forekommer på underbenene er, at der kræves mere energi til at pumpe blodet opad end nedad i kroppen, og da benene normalt er placeret lavere end hjertet, påvirker beskadigede veneklapper i benene blodcirkulationen mere end beskadigede klapper i andre dele af kroppen. Det er også veneklapperne i benene, der, selv når de fungerer korrekt, udsættes for højere belastninger netop på grund af tyngdekraften.

Hvis en person har defekter i veneklappernes funktion, udgør disse defekter et større problem for en person, der har dårlig blodcirkulation. I en god blodcirkulation er det lettere at pumpe blodet til hjertet sammenlignet med, hvis blodcirkulationen er dårlig, og det betyder, at dårligt fungerende veneklapper øger risikoen for åreknuder mere end hvis blodcirkulationen er god.

Årsagen til, at nogle menneskers veneklapper fungerer dårligt, er næsten hundrede procent arveligt. Hvis en persons forældre har haft åreknuder som følge af defekter i veneklapperne, vil barnet også på et tidspunkt få åreknuder. Der er dog en række livsstilsfaktorer, der spiller en rolle i forekomsten af åreknuder og deres omfang.

Livsstilsfaktorer, der påvirker åreknuder

Selv om åreknuder næsten er hundrede procent arvelige, kan en person være med til at forebygge risikoen for åreknuder. Denne indflydelse sker hovedsageligt gennem en tilpasset livsstil.

Ud over arvelighed, der kan være med til at påvirke veneklappernes funktion, er det blodcirkulationen, der også kan være en afgørende faktor i forekomsten af åreknuder. Dette skyldes, at en god blodcirkulation har betydning for, at de beskadigede veneklapper har mindre indflydelse på, hvor godt blodet pumpes til hjertet.

Det, der påvirker blodcirkulationen i kroppen, og dermed også forebyggelsen af åreknuder, er hovedsageligt kropsvægt og generel kondition.

Forebyggelse af åreknuder

Så selvom du ikke kan forhindre forekomst af åreknuder, kan du reducere omfanget af åreknuder.

De forholdsregler, der skal tages for at forebygge åreknuder, er alle forbundet med forbedret blodcirkulation. At bevæge sig regelmæssigt er meget vigtigt. Dette handler delvis om at afbryde at sidde eller stå stille ved at tage et par skridt rundt på skrivebordet eller omkring bygningen, hvor du bor. Langvarig stillesiddende – eller stillestående positioner er meget negativ for blodcirkulationen.

Men regelmæssig fysisk aktivitet inkluderer også længere perioder med fysisk aktivitet såsom gåture, jogging, sport eller aktiv fritid – såsom havearbejde – som alle forbedrer blodcirkulationen.

En anden meget vigtig del af en god blodcirkulation er at opretholde normal vægt. At være overvægt betyder en masse ekstra kropsvolumen, der skal iltes, og alle de arterier og blodårer, som blodet pumper igennem, vil have en meget negativ effekt på blodcirkulationen i kroppen som helhed.

Rygning, alkohol og diæt – en masse grøntsager – spiller også en rolle i blodcirkulationen, så det er vigtigt at bevare sunde vaner.

At bære støttesokker og holde benene i høj position – højere end hjertet – er også ting, der forbedrer blodcirkulationen i benene og således lindrer symptomerne på åreknuder.

Med andre ord er der meget, du kan gøre for dig selv for at påvirke blodcirkulationen, som igen er en så vigtig faktor for hvornår og hvor store åreknuder bliver for en person, der har en tendens til dem.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.