Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Varicer – et andet ord for åreknuder

19.september, 2022

Varicer betyder åreknuder, og ordet varicer anvendes ofte i fagtermer. Varicer er en venesygdom, som rammer cirka hver tredje person. Varicer er helt normalt at have, er normalvis ikke farlig og der findes nye behandlingsmetoder til let og skånsomt at fjerne varicerne.

Varicer og veneklapper

I venerne i benene løber blodet mod hjertet for at blive iltet, og for at undgå tilbageløb har vi veneklapper, der sidder på indersiden af venevæggen. Veneklapperne har til opgave at sørge for, at “vejen” er ensrettet, således at blodet kun kan løbe i én retning mod hjertet. 

Når vi bliver ældre slides kroppen, og veneklapperne slides derfor også. Når veneklapperne er slidte fungerer de utilstrækkeligt, så blodet løber lidt baglæns. Når denne tilstand opstår hobes blodet op i puljer, presset i venerne forøges og der kan opstå åreknuder, varicer. 

Defekte veneklapper forårsager varicer

Som beskrevet vil veneklapperne med tiden blive slidt, og denne tilstand kan være med til at forårsage varicer. Veneklapperne kan også blive defekte grundet andre faktorer så som:

  • Graviditet
  • Overvægt
  • Inaktivitet
  • Rygning 

I forbindelse med en graviditet sker der store og pludselige forandringer med kroppen. Kropsvægten øges markant, hvilket lægger pres på venerne og så ændres hormonbalancen, hvilket også påvirker venernes elasticitet. Ligeledes øges blodvolumen markant og alle disse ændringer påvirker blodcirkulationen og veneklappernes funktion, hvilket kan forårsage varicer. Derfor er der mange kvinder, som oplever at få varicer i forbindelse med en graviditet, og risikoen for varicer øges i takt med antallet af graviditeter. 

En generel usund livsstil med inaktivitet og rygning er også medvirkende til højere risiko for at få varicer på et tidspunkt i livet. 

Symptomer på varicer?

Varicer er en venesygdom, som hos mange vil starte med lette symptomer, hvilket mange vælger at leve med i en vis periode. Disse symptomer på varicer kan dog udvikle sig og blive til stor gene både fysisk og kosmetisk. De hyppigst sete symptomer er:

  • Kløe
  • Uro i benene
  • Tyngdefornemmelse
  • Hævede ben
  • Kramper

Når først man har fået varicer på benene, vil tilstanden i mange tilfælde forværres med tiden, og varicerne forsvinder ikke af sig selv. Det vil sige, at når man har varicer på benene, vil det kræve en varicebehandling for at fjerne varicerne på benene. 

De symptomer man måtte have kan altså forværres med tiden og udvikle sig til værre sygdomstilfælde. Sværhedsgraden af varicer klassificeres efter et system, CEAP-klassificering, og denne anvender karkirurgen til at vurdere tilstanden af varicerne. 

Åreknuder

Når tilstanden med varicer forværres, og varicerne ikke bliver behandlet, kan det i værste tilfælde medføre en tilstand med pigmentering, eksem eller venøse bensår. 

Varicer kan give forringet livskvalitet 

Som tidligere beskrevet vil det kræve en behandling af varicerne, for at fjerne varicerne og fjerne symptomerne. Hvis ikke varicerne bliver behandlet, er der stor sandsynlighed for, at tilstanden vil forværres i løbet af årene, og denne tilstand kan påvirke livskvaliteten negativt. 

Der er lavet forskning, som viser, at livskvaliteten bliver forbedret efter en varicebehandling, og mange oplever en stor forbedring i deres dagligdag efter, at varicerne er blevet fjernet.

Behandling af varicer

Når varicerne på benene medfører symptomer, som er til stor gene, og varicerne begynder at påvirke livskvaliteten, er det en god ide at få varicerne behandlet. Der findes rigtig gode og skånsomme behandlingsmetoder til at fjerne varicer. De moderne metoder til varicebehandling er minimalt invasive, der anvendes kun lokalbedøvelse og man kan normalvis genoptage sin hverdag umiddelbart efter varicebehandlingen. 

Laserbehandling med flebektomi

En meget anerkendt og anvendt metode, til at fjerne varicer på benene, er laserbehandling. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, og hele behandlingen tager ca 1 time. Den varme, som laseren frigiver, får venen, der er årsag til varicerne, til at lukke. En laserbehandling suppleres ofte med flebektomi for at opnå det bedst mulige resultat, hvor årsagen til varicerne, samt de synlige varicer, fjernes. 

Skumbehandling til at fjerne varicer

Varicer kan opstå flere gange i livet, så derfor kan nogle opleve at skulle behandles igen efter en årrække. Får man varicer igen, ville disse varicer være kommet uanset, om man er blevet behandlet tidligere eller ej. I områder hvor man tidligere har fået fjernet varicer, vil man i nogle tilfælde anvende en skumbehandling til at fjerne eksisterende varicer. Skumbehandling anvendes ofte også ved mindre typer varicer. Ved en skumbehandling lukkes venen med et lægemiddel, og årsagen til varicerne fjernes. 

En forbedret livskvalitet og pæne ben uden varicer

En varicebehandling vil fjerne varicerne og årsagen til varicerne. Efter en varicebehandling bliver det ofte tydeligt for mange, hvor generet de egentlig har været af deres symptomer. Mange finde ud af, at de har vænnet sig til symptomerne, og derfor er det pludselig meget tydeligt, når symptomerne er væk. Ud over de generende symptomer påvirkes mange også af de synlige varicer på benene, som kan være med til at begrænse folk i deres valg af tøj. Efter en varicebehandling fjernes varicerne og forskning viser, at det er med til at forbedre livskvaliteten hos rigtig mange mennesker. 

Før - og efterbillede åreknuder

5 ofte stillede spørgsmål

Hvad er varicer?

Varicer er åreknuder, som er udvidede, slyngede blodårer, der buler ud på huden. Varicer opstår særligt på læggen og låret.

Hvorfor får man varicer?

Varicer opstår på grund af svækkelse af venerne i benene grundet øget blodtryk i venerne og svækkede veneklapper. 

Hvorfor får man store blodårer?

Personer, som træner meget, eller har lidt underhudsfedt, kan have store og tydelige blodårer. Dette er ikke nødvendigvis det samme som åreknuder. Åreknuder er en venesygdom, hvor åreknuderne dog ofte er meget tydelige på benene.

Kan blodsprængninger gå væk?

Har man først fået blodsprængninger, også kaldet karsprængninger, på benene vil det kræve behandling for at komme af med dem.

Hvad koster fjernelse af åreknuder?

Prisen for en åreknudebehandling afhænger af omfanget af behandlingen. Ved en forundersøgelse laver karkirurgen en individuel tilpasset behandlingsplan, som vil give det bedste resultat. Man kan via sin sundhedsforsikring få dækket sin åreknudebehandling, og det er også muligt at få åreknudebehandlingen dækket af det offentlige ved at benytte sig af Det Udvidede Frie Sygehusvalg.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.