Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Varicekirurgi

1.august, 2020

Varicer, også kendt som åreknuder, er noget, som mange mennesker opfatter som forstyrrende. Varicer kan forårsage mild smerte og andre fysiske lidelser, som desværre forværres med årene. Det faktum, at problemerne forårsaget af varicer forværres i langsomt tempo, betyder, at mange mennesker vænner sig til problemerne. Men varicer forårsager også psykiske problemer. De psykiske problemer varierer meget fra person til person, uanset hvor omfattende varicerne er.

De psykiske problemer skyldes hovedsageligt, at mange mennesker opfatter varicer som grimme. Dette kan forårsage, at personen med åreknuder trækker sig tilbage fra situationer, hvor det forventes, at man går barbenet. Hvorvidt varicerne faktisk er grimme afhænger naturligvis helt af, hvordan den person, der har dem, opfatter det. Hvis varicerne begrænser en persons liv på grund af det psykiske aspekt, er det en god grund til at få varicekirurgi for at behandle dem.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad varicer er, hvorfor de opstår, hvordan de kan forhindres, og hvordan varicekirurgi og andre metoder kan bruges til behandling af varicer.

Hvad er varicer, og hvorfor behandles de med kirurgi?

Varicer er vener, der er hævede på grund af blodansamling og forårsager et øget pres. Det er denne ophobning af blod sammen med det tryk, der får varicerne til at sno sig og ses som blålige blodkar gennem huden. Det faktum, at blodet i åreknuderne forekommer blåligt skyldes lavt iltindhold. Varicer dannes i venerne, og det er i venerne, at det iltfattige blod pumpes til hjertet for at blive oxygeret igen.

Varicer vokser med tiden, hvilket betyder, at trykket i venerne øges på samme tid som varicerne vokser langs benene, både opad og nedad. Varicer ses normalt først i knæhaserne. Efterhånden som varicerne vokser, stiger både de fysiske og mentale lidelser fra dem. Varicer kan blive så omfattende, at de er tydeligt synlige over hele underbenet og helt ned til foden. På det tidspunkt lider den person, der har varicerne, sandsynligvis af både fysiske problemer i form af mild smerte, en følelse af tunge ben og åbne bensår, som ikke heles på egen hånd, såvel som psykiske problemer, fordi varicerne på dette tidspunkt er meget synlige endda på afstand.

Det er for at forhindre varicerne i at vokse i så stor udstrækning, at de bliver en hindring i hverdagen, at der udføres kirurgi for at fjerne varicerne.

Hvorfor opstår varicer? 

Varicer opstår, fordi der er brister i de veneklapper, der regulerer blodtilstrømningen, når blodet pumpes til hjertet. Klapperne er placeret i venerne for at forhindre blod i at strømme ned i benene mellem hjerteslagene. Hvis veneklapperne ikke holder tæt, vil blod lække ned i benet og samles i puljer under veneklapperne. Det er disse blodpuljer, der vokser med tiden og til sidst bliver åreknuder.

Veneklapperne slides jo ældre man bliver, men risikoen for at slid på veneklapperne vil være så omfattende, at varicer forekommer, er næsten udelukkende arveligt. Men hvornår varicerne opstår, og hvor hurtigt de udvikles, afhænger af bestemte faktorer, som en person kan påvirke.

VaricekirurgiVaricekirurgi

Kan varicer forebygges, så patienten slipper for varicekirurgi?

Én ting, der kan påvirke hvornår varicer opstår, og hvor omfattende de bliver, er en persons blodcirkulation. Hvis blodcirkulationen er god, falder belastningen på veneklapperne. Blodet skubbes blot højere op i benet, hver gang hjertet slår, og det gør, at der ikke strømmer så meget blod i veneklapperne, før hjertet slår igen sammenlignet med, hvis blodcirkulationen er dårlig.

At have god blodcirkulation er derfor meget vigtigt for at forhindre varicer. God blodcirkulation opretholdes blandt andet ved at være fysisk aktiv, undgå overvægt og fedme, undgå at stå eller sidde stille i lange perioder og ved at holde benene højere end hjertet, når man sidder eller ligger. Rygning og alkoholforbrug har også negative effekter på blodcirkulationen.

På trods af det faktum, at en person træffer forebyggende forholdsregler for at undgå varicer, kan disse forekomme og nå et omfang, der betyder, at varicekirurgi bør overvejes for at reducere de problemer, der følger med varicer.

Hvad er varicekirurgi?

Varicekirurgi er en af ​​en række forskellige behandlinger for varicer, der er tilgængelige for en person, der ønsker at fjerne varicer. På Dansk Venecenter er processen til håndtering af varicer meget enkel. Det begynder med, at patienten møder en speciallæge i karkirurgi, der arbejder på Dansk Venecenter til en undersøgelse med ultralyd. Patienten konsulterer derefter med specialisten om, hvilken behandling der skal udføres for at behandle varicerne.

De mest almindelige behandlinger for varicer er:

  • Laserbehandling: Venerne, hvor varicerne sidder, lukkes ved hjælp af en laser
  • Skumbehandling: Ligesom med laserbehandling lukkes venerne, men nu med skum
  • Flebektomi: En form for varicekirurgi, hvor varicer fjernes ved at trække dem ud gennem et meget lille snit, som kirurgen placerer på huden, hvor varicerne sidder.
  • Stripping: Stripping er måske den mest traditionelle af alle behandlingsformer af varicer. Stripping er varicekirurgi, som indebærer, at der foretages snit på huden i lysken og knæet, hvorefter venen med varicer trækkes ud. Denne metode anvendes ikke hos Dansk Venecenter.

Resume – Varicekirurgi

Varicer er synlige blodkar, der ligger overfladisk under huden. Varicer er et andet ord for åreknuder, og de opstår, fordi blod, der skal pumpes til hjertet, lækker tilbage ved veneklapperne, og samles i puljer, der fortsætter med at vokse ned ad benene.

Varicer kan forårsage både fysiske og psykiske problemer. De fysiske lidelser kan for eksempel være mild smerte og bensår der er svære at helbrede. De psykiske problemer kan være, at den der har varicer, ikke vil gå ud med bare ben. 

Varicekirurgi er et kollektivt navn på forskellige teknikker til fjernelse af varicer eller i det mindste signifikant lindre ubehaget fra dem.

Ved Dansk Venecenter udføres varicekirurgi af Nordens førende specialister inden for varicer. Langt de fleste af behandlingerne kan udføres på cirka en time og udføres med lokalbedøvelse. Patienten kan vende hjem og genoptage sine daglige aktiviteter umiddelbart efter behandlingen.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.