Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Tydelige blodårer på benene – karsprængninger

4.februar, 2022

Tydelige blodårer på benene, som meget ofte er karsprængninger eller åreknuder, rammer en stor del af befolkningen, og det er helt ufarligt. De tydelige blodårer på benene kan være til stor irritation for den person, som måtte døje med tydelige blodårer. I artiklen vil vi beskrive, hvad tydelige blodårer er, hvorfor tydelige blodårer ofte opstår på benene, samt hvordan tydelige blodårer fjernes.   

Tydelige blodårer

Tydelige blodårer er små blodårer, vener, som optræder lige under huden. De tydelige blodårer opstår ofte på benene, på læggen og i knæhasen. Tilstanden, hvor en person har meget tydelige blodårer på benene, er opstået, fordi veneklapperne ikke fungerer tilstrækkeligt. I venerne har vi veneklapper, hvis funktion er at sørge for, at blodet løber i en retning. Er disse veneklapper slidte eller defekte, kan der opstå tilbageløb, som forårsager bristninger, der vil vise sig som tydelige blodårer på benene. Disse tydelige blodårer kan være af mere eller mindre synlig grad, og tydelige blodårer minder mest om et spindelvævs-lignende mønster. 

Tydelige blodårer på benene er ufarlige, men de kan være en stor kosmetisk gene, og derfor vil mange overveje at få fjernet de tydelige blodårer på benene. 

Tydelige blodårer kan også forekomme andre steder på kroppen, og her ses de tydelige blodårer ofte på anklen eller foden. Har man tydelige blodårer, vil de ofte udvikles og spredes med tiden, og man kan derfor opleve, at tilstanden med tydelige blodårer på benene vil forværres således, at de eksempelvis også spreder sig op ad låret eller ned ad læggen. 

Sådan fjernes tydelige blodårer på benene

Tydelige blodårer opstår ofte på benene, fordi presset på venerne her er størst. Tydelige blodårer på benene kan opstå på forskellige tidspunkter i livet, og de kan udvikles og opstå gennem hele livet. Der findes forskellige faktorer, der er med til at påvirke forekomsten af tydelige blodårer på benene, eksempelvis overvægt, alderdom, graviditet, rygning og usund livsstil.

Ønsker man at få sine tydelige blodårer på benen fjernet, findes der effektive metoder til dette.

Sklerosering til at fjerne tydelige blodårer

En meget anvendt metode til at få fjernet tydelige blodårer på benen er sklerosering. Ved sklerosering injiceres et lægemiddel i den syge blodåre, hvorefter blodåren lukkes og de tydelige blodårer forsvinder. Denne type behandling til at fjerne blodårer er meget effektiv, skånsom og giver minimal ubehag. Det kan være nødvendigt med flere behandlinger for at få fjernet flest mulige syge blodkar. Som beskrevet kan tydelige blodårer opstå flere gange i livet, så derfor kan der være behov for at få gentaget en behandling flere gange i takt med, at de tydelige blodårer forekommer. 

Laserbehandling som fjerner tydelige blodårer

En anden anvendt metode til at få fjernet tydelige blodårer er laserbehandling. Denne type behandling anvendes dog mest til små blodårer, som oftest forekommer i ansigtet. Laserlyset får blodkaret til at lukkes, så de tydelige blodårer formindskes eller forsvinder. Ved denne behandlingsmetode kan det også være nødvendigt med flere behandlinger for at opnå bedst mulig resultat med få tydelige blodårer.

Hos Dansk Venecenter anvendes sklerosering til at behandle og fjerne tydelige blodårer, karsprængninger, på benene.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.