Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Synlige blodårer på benene

9.juni, 2020

Det er meget almindeligt, at en person har synlige blodårer på kroppen. Mange gange er disse synlige årer ikke noget specielt, men ofte bare et tegn på, at en person har noget subkutant fedt, der gør venerne synlige gennem huden.

Men i nogle tilfælde kan en person have blodårer på kroppen, ofte på benene, som ikke er knyttet til subkutant fedt. I stedet kan det være, at disse vener er blålige, snoede og endda kan gøre en smule ondt. Benene kan også føles tunge og trætte.

Hvad er synlige blodårer?

Det er slet ikke ualmindeligt, at synlige blodårer på benene er åreknuder. Så mange som tredive procent af befolkningen vil have synlige blodårer i form af åreknuder på et tidspunkt i deres liv.

Åreknuder er en type venøs sygdom, der får blod til at ophobes i benene, og disse blodophobninger kan vokse sig til åreknuder. Åreknuder strækker sig ofte fra knæhasen, både op- og nedad på benene. I tidlige stadier af åreknuder er disse ofte uden bemærkelsesværdige symptomer, undtagen at de forekommer på benene, men som tiden går, kan åreknuder føre til blandt andet mild ømhed, trætte og tunge ben, hærdet hud- og bensår, som med tiden bliver vanskeligere at helbrede. Nogle mennesker opfatter også de synlige blodårer i form af åreknuder som grimme, og dette er også et problem, der bør tages alvorligt, da det kan føre til en forringelse af livskvaliteten, da personen med de synlige blodårer ikke ønsker at være barbenet i offentlige miljøer.

Åreknuderne er blålige, fordi de opstår i de årer, hvor iltfattigt blod pumpes til hjertet. Iltfattigt blod ser ofte blåligt eller lilla ud, når blodkarene er synlige gennem huden.

Synlige blodårer

Hvorfor opstår synlige blodårer?

De synlige blodårer, der er åreknuder, er opstået på grund af defekte veneklapper. Veneklapperne sidder i venerne, og de regulerer blodstrømmen til hjertet. Hver gang hjertet slår pumpes blodet opad til hjertet, men mellem hjerteslagene strømmer blodet lidt ned. For at forhindre at blodet strømmer ned, er der klapper i venerne, der åbnes, når blodet pumpes op, men lukkes, når blodet flyder tilbage. Hvis veneklapperne er defekte og lækker blod ned, samles blodet i puljer under veneklapperne. Det er disse blodpuljer, der gradvist vokser, svulmer og bliver til åreknuder. Åreknuder slingrer sig og svulmer op på huden, da den voksende mængde blod i dem skal have plads.

Ligesom alt andet i kroppen slides veneklapperne med alderen, men der er også andre faktorer, der kan forringe veneklappernes funktion. Den mest almindelige årsag til, at en persons veneklapper bliver defekte, er arv. Hvis en eller begge forældre har haft åreknuder, vil barnet helt sikkert også få det. Hvornår i livet åreknuder opstår, og hvor omfattende de bliver, påvirkes dog af nogle livsstilsfaktorer. Hvis blodcirkulationen i kroppen er god, vil hjertet have lettere ved at pumpe blod mod hjertet, blodet bevæger sig simpelthen højere op hver gang, hjertet banker. En god blodcirkulation mindsker derfor risikoen for at åreknuder forekommer tidligt i livet, og hvor omfattende de bliver.

Blodcirkulationen påvirkes negativt af blandt andet rygning, overvægt, manglende fysisk aktivitet, stillesiddende eller stillestående i længere perioder og graviditet – hvilket også resulterer i øget kropsvægt.

Kan synlige blodårer behandles?

Det er muligt at behandle synlige blodårer, der er åreknuder. Der er flere meget skånsomme behandlingsmetoder, der kan udføres på kun en time med lokalbedøvelse.

Nogle af disse behandlingsmetoder er laserbehandling, skumbehandling, flebektomi og radiofrekvens.

Hvordan kan du forhindre, at synlige blodårer opstår?

Synlige blodårer, der er åreknuder, forekommer på grund af arv og livsstilsfaktorer, der har ført til dårlig blodcirkulation. Da arven ikke kan påvirkes, fokuseres der i stedet på livsstilsfaktorer, der påvirker blodcirkulationen. Disse foranstaltninger kan f.eks. omfatte:

 • Motioner
 • Gå ned i vægt
 • Undgå at stå eller sidde i samme position over længere tid
 • Stop rygning
 • Spis sundt

Resumé – Synlige blodårer

Når vi sammenfatter vores artikel om synlige årer, er der et par ting, vi vil fremhæve

 • Synlige vener er helt almindelige og næsten aldrig farlige.
 • De blodårer, der er synlige gennem huden, kan være ret almindelige blodårer, der ses, fordi en person har lidt underhudsfedt.
 • De synlige årer kan også skyldes åreknuder.
 • Synlige blodårer, der er åreknuder, er opstået på grund af defekte veneklapper. Defekte veneklapper er arvelige, men når åreknuder opstår på grund af defekte veneklapper, og hvor omfattende de bliver, kan det påvirkes af livsstilsvalg, som en person foretager.
 • Livsstilsfaktorer, der forårsager synlige blodårer, der er åreknuder, er forbundet med nedsat blodcirkulation.
 • Synlige vener kan behandles med en række meget skånsomme og effektive metoder.

Kontakt Dansk Venecenter, og bestil en forundersøgelse for at få flere oplysninger om, hvorfor du har synlige blodårer, om der er tale om åreknuder, om du skal behandle dem, og hvordan sådan en behandling foregår.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.