Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Støttestrømper – gravid

15.marts, 2023

I forbindelse med en graviditet sker der utroligt mange forandringer med kroppen. Disse forandringer kan medføre forskellige typer af gener af større eller mindre grad. Nogle gravide oplever at få åreknuder under deres graviditet, hvorfor støttestrømper kan være effektivt til at lindre det ubehag, åreknuderne medfører. 

Graviditet og åreknuder

Når en kvinde gennemgår en graviditet, sker der en del forandringer med kroppen. Kropsvægten øges markant over en kort periode, blodvolumen forøges, livmoderen vokser og medfører et stort pres på bækkenet, og alle disse forandringer skaber et meget stort pres på kroppen og på venerne. Dette kan, hos nogle gravide, medføre åreknuder, som hos nogle vil forsvinde efter endt graviditet, men dette sker ikke for alle. 

Åreknuder opstår, når venerne udvides og veneklapperne ikke længere kan holde tæt, således at blodet løber baglæns og skaber et stort tryk på venerne. Denne tilstand kan give forskellige symptomer, som kan være meget generende. De typiske symptomer er:

  • Hævede ben
  • Kramper i benene
  • Uro og smerter i benene
  • Tyngdefornemmelse
  • En brændende følelse på benet

Disse symptomer er i forvejen nogle symptomer, man kan opleve som gravid, og dette kan lindres ved at bruge en støttestrømpe. 

Støttestrømper som symptomlindring

Når man er gravid oplever rigtig mange at have hævede ben og uro i benene, og dette kan lindres ved at bruge en støttestrømpe. Det er muligt, at disse gener kan være opstået på grund af åreknuder, og har man åreknuder, er støttestrømper en god løsning for at lindre det ubehag, man er plaget af. 

Støttestrømper - gravid

En støttestrømpe giver et let pres på benet, musklerne og venerne, og dette er med til at forbedre blodcirkulationen og give lindring. Det er dog vigtigt at pointere, at en støttestrømpe kan ikke anvendes som behandlingsmetode. Det vil sige, at lider man af åreknuder, og disse ikke forsvinder efter fødslen, vil det kræve en åreknudebehandling for at komme af med åreknuderne. 

Åreknuder i underlivet

Som tidligere beskrevet er det helt normalt at få åreknuder i forbindelse med en graviditet. Ofte opstår disse åreknuder på benene, men nogle kvinder får også åreknuder i underlivet i forbindelse med deres graviditet. Denne tilstand opstår, fordi trykket på bækkenet, og på de store vener, er så stort, hvilket derfor kan give åreknuder i underlivet og åreknuder i skridtet. 

Hvordan åreknuder behandles

Har man fået åreknuder i forbindelse med en graviditet, og disse ikke er forsvundet efter fødslen, vil det kræve en behandling for at komme af med åreknuderne. Ubehaget, som åreknuder kan medføre, kan lindres ved hjælp af støttestrømper, men støttestrømper anses ikke som en behandlingsmetode og kan derfor ikke fjerne åreknuderne. 

Åreknuder behandles med moderne og effektive metoder, som fjerner åreknuderne og symptomer. Disse behandlingsmetoder er: laser, skum og flebektomi.

I dagene efter en åreknudebehandling, vælger nogle af gå med en støttestrømpe fordi de oplever det som lindrende. Også her anses en støttestrømpe ikke som en del af selve åreknudebehandlingen, men støttestrømper kan virke lindrende. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.