Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Slyngede og udvidede blodårer

19.april, 2020

De fleste mennesker har synlige blodårer på kroppen, og hos nogle er blodårerne mere synlige end os andre. Hvis blodårerne buler meget ud på huden på benene og er slyngede og udvidede, kan det betyde, at der er åreknuder. I artiklen vil vi beskrive de underliggende problemer med åreknuder, hvorfor de opstår, og hvorfor åreknuder kan optræde som slyngede og udvidede blodårer.

Synlige blodårer kan ses flere steder på kroppen, og ses ofte der, hvor huden er tynd, eksempelvis på hænder, underarmen og fødderne. Nogle oplever at have synlige blodårer på benene, særligt knæhasen og underbenet, hvor blodårerne er slyngede og udvidede. Dette kan være et tegn på, at der er åreknuder, og selve sygdommen åreknuder medfører ofte forskellige gener, der opleves forskelligt fra person til person. 

Hvad er slyngede og udvidede blodårer?

En person, der har meget tydelige og tykke blodårer på benene, der er slyngede og udvidede, kan få forskellige gener af dem. Er der tale om åreknuder, vil generne viser sig som tunge og trætte ben, og der kan opstå kløe og svie i området omkring de slyngede blodårer. 

I benene har vi vener, som transporterer det iltfattige blod tilbage til hjertet for at blive iltet. Til at hjælpe blodet på vej, har vi veneklapper, der regulerer blodgennemstrømningen således, at blodet kun kan løbe én vej tilbage til hjertet. Er disse veneklapper defekte, vil der opstå tilbageløb, som resulterer i øget tryk i venerne, hvor blodet vil samles i puljer. Når denne tilstand opstår, vil blodårerne udvide sig og blive tykke og slyngede. Når disse puljer af blod har samlet sig i blodårerne, kan det medføre åreknuder, der netop fremtræder på huden som udvidede og slyngede blodårer. 

Slyngede og udvidede blodårer

Åreknuder, der er slyngede og udvidede blodårer

Når trykket på blodårerne er stort, som har forårsaget åreknuder, kan det give forskellige gener, der kan være en begrænsning i hverdagen, for den person, der har åreknuder. Når der er åreknuder, som er tykke og slyngede blodårer, er der også dårlig blodcirkulation, og en forringet blodcirkulation kan give uro i benene og mange oplever også kramper, en brændende følelse og tyngdefornemmelse i benene. Åreknuder kan også give andre gener så som:

  •     Pigmentering på huden omkring området med åreknuder og de slyngede og udvidede blodårer
  •     Eksem og kløe
  •     Venøse bensår, der kan have meget svært ved at hele

Slyngede og udvidede åreknuder giver forskellige fysiske gener, men det kan også være en stor kosmetisk gene, der kan være en begrænsning og forringe livskvaliteten, fordi det bliver et styrende element i dagligdagen. Derfor er der mange, der vælger at få behandlet sine åreknuder og få fjernet de udvidede blodårer, der slynger sig på benene.

Behandlingsmetoder til fjernelse af slyngede og udvidede åreknuder

Når de synlige og udvidede åreknuder er til så stor gene, at det forringer livskvaliteten, er det en god ide at få dem behandlet. Første skridt til fjernelse af åreknuder er en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse tjekkes benene med ultralyd, som kan identificere blodets hastighed og vise eventuelle åreknuder. Ved denne forundersøgelse bestemmes den rette behandlingsmetode, som vil give det bedste resultat. Denne forundersøgelse har en varighed af cirka 30 minutter, og der er ingen smerter forbundet ved undersøgelsen.

Der findes forskellige behandlingsmetoder, der skånsomt og effektivt fjerner åreknuderne og de slyngede og udvidede blodårer.  

Radiofrekvens – og laserbehandling

Ved både radiofrekvens – og laserbehandling indsættes et tyndt kateter i den blodåre, hvor åreknuderne er, hvorefter der frigives varme, der får den tykke blodåre til at lukke sig. Dette medfører, at blodet herefter løber andre veje, og åreknuderne forsvinder.

Skumbehandling

En skumbehandling, til fjernelse af åreknuder, indebærer, at det medikament, såkaldt skum, injiceres i den syge vene, hvorefter blodåren lukkes, og åreknuderne forsvinder. 

Ved skum -, radiofrekvens – og laserbehandling fjernes den medicinske del af åreknuderne. Det vil sige at den kosmetiske del ikke fjernes. Ønsker man at fjerne de udvidede og slyngede blodårer, kræver det en anden type behandling; en såkaldt flebektomibehandling, også kaldet virknålsteknik.

Flebektomi

For at fjerne de synlige, slyngede og udvidede blodårer, som er den kosmetiske del af en åreknude, anvendes en behandlingsmetode, der hedder flebektomi. Ved denne behandlingsform laves et mikrosnit, hvor de udvidede blodårer er synlige på huden. Herefter trækkes et stykkes af den syge blodåre ud med en lille krog, og dette resulterer i, at de synlige åreknuder forsvinder.

Denne behandlingsmetode anvendes ofte sammen med laser – og skumbehandling.

Forskellige forholdsregler, hvis man allerede har udvidede og slyngede blodårer

De udvidede og slyngede blodårerne er opstået på grund af dårlig blodcirkulation. Derfor er det vigtigt at have dette for øje, hvis man ønsker at mindske generne og minimere risikoen for, at tilstanden forværres. Dette kan gøres ved blandt andet at:

  •     Holde en sund og aktiv livsstil
  •     Undgå overvægt
  •     Holde sig fra rygning
  •     Minimere indtaget af alkohol
  •     Holde benene eleveret
  •     Undgå længerevarende stillesiddende og stillestående positioner

Der er desuden en forøget risiko for at få åreknuder, og dermed også udvidede og slyngede blodårer, i forbindelse med en graviditet. Under en graviditet øges kropsvægten markant og hormonbalancen ændres, og disse pludselige ændringer påvirker blodcirkulationen og lægger ekstra pres på blodårerne, som derfor blive udvidede.

Mange kvinder oplever, at tilstanden forbedres efter endt graviditet, men hos nogle kræver det behandling til fjernelse af åreknuderne og fjernelse af de slyngede og udvidede blodårer. 

Opsummering – udvidede og slyngede blodårer

Det er helt normalt at have synlige blodårer på kroppen, men nogle mennesker oplever at have meget slyngede og udvidede blodårer på benene. Dette kan betyde, at de har åreknuder. Åreknuder opstår, når blodcirkulationen er forringet, fordi veneklappernes funktion ikke er tilstrækkelig, hvilket resulterer i blodansamlinger. Disse puljer af blod medfører udvidede og slyngede blodårer, der kan give åreknuder. Ønsker man at få fjernet åreknuderne og de tykke og slyngede blodårer, findes der forskellige behandlingsmetoder. Til fjernelse af den kosmetiske del af åreknuderne anvendes flebektomi, og denne behandlingsform fjerner de synlige, slyngede og udvidede blodårer. 

Har man allerede udvidede og slyngede blodårer på benene, kan man tage forskellige forholdsregler, for at minimere risikoen for at tilstanden forværres og at generne bliver større. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.