Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Skal mine åreknuder opereres?

2.oktober, 2019

Cirka en tredjedel af befolkningen vil opleve at få åreknuder på et tidspunkt i løbet af deres liv. Selvfølgelig er der mange mennesker, der bekymrer sig om at få åreknuder, og endnu tydeligere er det, at mange af de mennesker, der har åreknuder, bekymrer sig om konsekvenserne af disse åreknuder. Åreknuder er næsten hundrede procent arvelige. Dette betyder, at de, der har en eller to forældre, der har åreknuder, også vil få dem.

Der er imidlertid en række måder at forsinke dannelsen af åreknuder, og disse metoder kan også lindre det ubehag, der følger med eksisterende åreknuder.

Hvis åreknuderne er ubehagelige eller skaber besvær for personen med dem, findes der mange gode metoder for at operere disse åreknuder væk. Mange af disse operationer kan udføres på klinikker uden for hospitaler og er minimalt invasive, så patienten straks kan vende hjem efter et indgreb, der kun tager en time.

Hvordan åreknuder opstår, og hvornår de muligvis skal opereres

De åreknuder, der muligvis skal opereres, opstår på grund af mangler i klapperne i venerne i benene. Dette får blodet til at strømme tilbage i venerne og ophobes i puljer, der langsomt men sikkert vokser i størrelsen, som derefter begynder at sno sig på overfladen af benet. Den blålige farve, som disse vener har skyldes, at blodet i dem er iltfattigt.

Skal mine åreknuder opereres?

Med tiden kan disse åreknuder vokse i et omfang, hvor personen med åreknuderne oplever dem som værende så besværlige, at vedkommende ønsker at operere disse åreknuder. Når denne situation opstår, afhænger det af, hvordan den person, der har åreknuder, opfatter problemerne forårsaget af åreknuder. Der er en række forskellige typer lidelser, som åreknuder kan forårsage – problemer, der med tiden kan retfærdiggøre en operation af åreknuder.

Besværet en person kan føle grundet årknuder kan blandt andet være, at benene føles tunge, ømme og i værste tilfælde kan der opstå sår på den nederste del af benet, der kan være svære at helbrede. Et andet problem, som ikke bør undervurderes, er det kosmetiske problem. Mange mennesker opfatter åreknuder som værende grimme, hvilket kan betyde begrænsninger i livet, såsom en manglende vilje til at bære nederdel, kort kjole, badedragt, bikini eller shorts.

Både de fysiske og psykiske – kosmetiske – lidelser, der kan komme med åreknuderne, kan være lige så gode grunde til at få opereret disse. Hvis en operation af åreknuder får disse gener til at mindskes eller forsvinde, og dette igen forbedrer patientens liv, er en operation af åreknude naturligvis en rigtig god løsning.

Forebyg åreknuder så de ikke behøver operation

Er det muligt selv at gøre noget mod åreknuder grundet eksempelvis arv, eller én som allerede har åreknuder og ønsker at undgå operation af disse? Faktisk er der en række tiltag, som en person kan gøre for at undgå åreknuder, der skal opereres.

Først og fremmest er det godt at forbedre blodcirkulationen i benene. Blodcirkulationen forringes, hvis man er overvægtig, stillesiddende, for lidt fysisk aktiv, ryger osv. Ved at ændre disse faktorer, kan man minimere risikoen af åreknuder samt oftest forsinke en eventuel fremtidig operation af allerede eksisterende åreknuder.

Hvornår skal mine åreknuder opereres?

Hvornår skal man så få sine åreknuder opereret? Dette er ikke helt nemt at svare på. Hvorvidt og hvornår man skal operere åreknuder afhænger meget af personlige præferencer – f.eks hvordan man håndterer de problemer, som åreknuderne skaber, om man har evnen til at ændre sin livsstil, så problemerne ikke forværres og om man opfatter de kosmetiske udfordringer, åreknuderne kan forårsage, som en begrænsning i hverdagen.

I dag findes der moderne behandling af åreknuder, der reducerer omkostningerne både for patienten og sundhedsvæsenet betydeligt. Dette har betydet, at beslutningen om at få opereret åreknuder er blevet lettere at tage. I dag bruges blandt andet laserbehandling, der tager ca en time at udføre, hvor der kun bruges lokalbedøvelse. Behandlingen udføres i en klinik uden hospitalsindlæggelse, og patienten kan vende hjem umiddelbart efter proceduren og genoptage sin normale dagligdag, hvilket gør det nemmere at tage beslutningen vedrørende operation af åreknuder. Det gør det lettere for flere mennesker at få foretaget behandlinger, der kan forbedre både deres fysiske og mentale helbred.

Dette betyder, at spørgsmålet om en behandling skal udføres, er blevet nemmere at svare på for mange, og svaret er ofte “hvornår skal jeg have opereret mine åreknuder?” Er det, at en operation af åreknuder skal udføres, når en person føler, at åreknuder forårsager ubehag eller medfører begrænsninger i livet, såsom ikke at kunne bære shorts.

Hvor kan åreknuder opereres?

Der er en række veletablerede typer af åreknudeoperationer. Den traditionelle metode til fjernelse af åreknuder er ikke så almindelig i dag, da det er en relativ omfattende operation. De mest almindelige metoder i dag udføres med et kateter indsat under huden i nærheden af åreknuden. På kateteret sidder en laser eller lim, der bruges til at forsegle venerne med åreknuder. Når disse vener er lukket, krymper de og fjernes derefter fra huden. Proceduren kan udføres med lokalbedøvelse og tager ca kun en time, hvorefter patienten kan vende hjem. Fremtidige operationer for åreknuder vil helt sikkert blive mindre invasive og kan udføres endnu hurtigere til en lavere pris.

Resumé – Når åreknuder skal opereres

Når vi afslutter vores artikel om “Når åreknuder skal opereres”, kan vi først og fremmest konkludere, at det er op til den person, der har åreknuder, at bestemme, hvornår vedkommende ønsker at få sine åreknuder opereret. Da åreknuder næsten aldrig er farlige, er det individuelt, hvornår man mener en behandling er nødvendig.

Men da accept af de kosmetiske aspekter er steget, og tærsklen for, hvad der betragtes som normal lidelse, er faldet, i takt med at metoderne til at fjerne åreknuder bliver mere moderne og mindre invasive, er beslutningen om at få opereret sine åreknuder blevet lettere at tage. Man kan således sige, at åreknuder skal opereres, når en person, der har dem, opfatter dem som gener og en begrænsning i hverdagen, hvad enten det er fysisk, kosmetisk eller begge dele.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.