Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Skal mine åreknuder opereres?

oktober 2, 2019

Cirka en tredjedel af befolkningen vil opleve åreknuder på et tidspunkt i løbet af deres liv. Selvfølgelig er der mange mennesker, der bekymrer sig om at få åreknuder, og endnu tydeligere er det mange af de mennesker, der har åreknuder, der bekymrer sig om konsekvenserne af disse åreknuder. Åreknuder er næsten hundrede procent arvelige. Dette betyder, at de, der har en eller to forældre, der har åreknuder, også vil få dem.

Der er imidlertid en række måder at sinke dannelsen af åreknuder, og disse metoder kan også lindre det ubehag, der følger med eksisterende åreknuder.

Hvis åreknuderne er ubehagelige eller skaber besvær for personen med dem, findes der mange gode metoder for at operere disse åreknuder væk. Mange af disse operationer kan udføres på klinikker uden for hospitaler og er minimalt invasive, så patienten straks kan vende hjem efter et indgreb der kun tager en time.

Hvordan åreknuder opstår og hvornår de muligvis skal opereres

De åreknuder, der muligvis skal opereres, opstår på grund af mangler i klapperne i venerne i benene. Dette får blodet til at strømme tilbage i venerne og ophobes i puljer, der langsomt men sikkert vokser i størrelsen, som derefter begynder at sno sig på overfladen af benet. Den blålige farve, som disse vener har, skyldes, at blodet i dem er iltfattigt.

Med tiden kan disse åreknuder vokse i et omfang, hvor personen med åreknuderne oplever dem som værende så besværlige, at han eller hun ønsker at operere disse åreknuder. Når denne situation opstår, afhænger af, hvordan den person, der har åreknuder, opfatter problemerne forårsaget af åreknuder. Der er en række forskellige typer lidelser, som åreknuder kan forårsage, problemer, der med tiden kan retfærdiggøre en operation af åreknuder.

Når den situation opstår afhænger det af, hvordan personen med åreknuder opfatter problemerne forårsaget af åreknuderne. Der er en række forskellige typer lidelser, som åreknuder kan forårsage, problemer, der med tiden kan retfærdiggøre en operation af åreknuder.

Besværet en person kan føle grundet år knuder kan blandt andet være at benene føles tunge, ømhed og sår på den nederste del af benet, der kan være svære at helbrede. Et andet problem, som ikke bør undervurderes, er det kosmetiske problem. Mange mennesker opfatter åreknuder som værende grimme, hvilket kan betyde begrænsninger i livet, såsom en manglende vilje til at bære et nederdel, kort kjole, badedragt, bikini, badedragt eller shorts.

Både de fysiske og psykiske – kosmetiske – lidelser, der kan komme med åreknuderne, kan være lige så gode grunde til at få opereret disse. Hvis en operation med åreknuder får disse forstyrrelser til at mindske eller forsvinde, og dette igen forbedrer patientens liv, er en operation af åreknuden naturligvis en meget god løsning.

Forebyg åreknuder så de ikke behøver operation

Er det muligt for en selv at gøre noget mod åreknuder grundet for eksempelvis arv, eller én som allerede har åreknuder og ønsker at undgå åreknuder i det omfang at de skal opereres? Faktisk er der en række ting, som en person kan gøre for at undgå åreknuder der skal opereres.

Først og fremmest er det godt at forbedre blodcirkulationen i benene. Blodcirkulationen forringes hvis man er overvægtig, stillesiddende, får for lidt fysisk aktivitet, rygning, stramt tøj over hoften og lårene osv. Ved at ændre disse faktorer, kan en person forsinke indtræden af åreknuder samt forbedre eksisterende åreknuder på en måde, der kan forhindre en operation af åreknuder eller under alle omstændigheder forsinkelse af disse i fremtiden.

Hvornår skal mine åreknuder opereres?

Hvornår skal man så få sine åreknuder opereret? Dette er ikke helt nemt at svare på. Hvorvidt og hvornår man skal operere åreknuder afhænger meget af personlige præferencer, f.eks. hvordan man håndterer de problemer, som åreknuderne skaber, hvis man har evnen til at ændre din livsstil, så problemerne ikke stiger og hvordan man opfatter de kosmetiske udfordringer åreknuderne kan forårsage.

Når spørgsmålet om hvorvidt åreknuderne skal opereres bliver stillet, skal man huske hvilket stort indgreb det indebærer at operere åreknuder. Omkostningerne ved operation af åreknuder bør også overvejes. Disse omkostninger består af både medicinske ressourcer og den tid, patienten mister på grund af indlæggelse og restituering.

I dag findes der moderne operation af åreknuder der reducerer omkostningerne både for patienten og sundhedsvæsenet betydeligt. Dette har betydet, at beslutningen om at få opereret åreknuder er blevet lettere at tage. I dag findes en laserbehandling, der tager et par timer at udføre med lokalbedøvelse, i en klinik uden hospitalsindlæggelse, og patienten kan vende hjem umiddelbart efter proceduren i et par dages restituering, hvilket gør det nemmere at tage beslutningen vedr. operation af åreknuder. Det gør det lettere for flere mennesker at få foretaget behandlinger, der kan forbedre både deres fysiske og mentale helbred.

Dette betyder, at spørgsmålet om en behandling skal udføres, er blevet nemmere at svare på for mange, og svaret er ofte “hvornår skal jeg have opereret mine åreknuder?” Er det, at en operation med åreknuder skal udføres, når en person føler, at åreknuder forårsager ubehag eller medfører begrænsninger i liv, såsom ikke at kunne bære shorts.

Hvor kan åreknuder opereres?

Der er en række veletablerede typer af åreknudeoperationer. Den traditionelle metode til fjernelse af åreknuder er ikke så almindelig i dag, da det er en relativ stor operation. De mest almindelige metoder i dag udføres med et kateter indsat under huden i nærheden af åreknuden. På kateteret sidder en laser eller lim, der bruges til at forsegle venerne med åreknuder. Når disse vener er lukket, krymper de og fjernes derefter fra huden. Proceduren kan udføres med lokalbedøvelse og tager kun en time, hvorefter patienten kan vende hjem. Fremtidige operationer for åreknuder vil helt sikkert blive mindre invasive og kan udføres endnu hurtigere til en lavere pris.

Resumé – Når åreknuder skal opereres

Når vi afslutter vores artikel om “når åreknuder skal opereres”, kan vi først og fremmest konkludere, at det er op til den person, der har åreknuder, at bestemme, hvornår han eller hun ønsker at få hans eller hendes åreknuder opereret. Da åreknuder næsten aldrig er farlige, er der stort set aldrig et pres fra sundhedsvæsenets system for åreknuder, der skal opereres.

Men da accept af de kosmetiske aspekter er steget, og tærsklen for, hvad der betragtes som normal lidelse, er faldet, efterhånden som metoderne til at betjene åreknuder bliver mere moderne og mindre invasive, er beslutningen om at få opereret sine åreknuder blevet lettere at foretage. Man kan således sige, at åreknuder skal opereres, når en person, der har dem, opfatter dem som gener, hvad enten det er fysisk, kosmetisk eller begge dele.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.