Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Risiko for blodpropper på grund af åreknuder

28.februar, 2020

Åreknuder er hævede, snoede og blålige vener, der vises gennem huden på de steder, de forekommer. Da åreknuder er relateret til blodcirkulation i kroppen, forekommer de oftest, hvor blodcirkulationen er værst, og på grund af tyngdekraften er det i benene, at blodcirkulationen er dårligst i kroppen. Derfor er det mest almindeligt, at åreknuder udvikler sig i knæhasen og derefter spreder sig op og ned på benene, normalt nedad.

Åreknuder er arvelige, og omkring tredive procent af befolkningen vil få åreknuder på et tidspunkt i deres liv. Der er mange forskellige behandlingsmetoder for åreknuder, og de mest moderne behandlinger er minimalt invasive, og kan udføres på cirka en time uden nogen betydelige konsekvenser efter operationen.

Selv om åreknuder forårsager besvær og mild smerte for patienten, er åreknuder næsten aldrig farlige, og blodpropper forbundet med åreknuder og behandling af åreknuder er ekstremt sjældne.

Åreknuder forekommer på grund af slidte og ødelagte veneklapper

Hvad der forårsager åreknuder er slid i klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstrømningen. Når blodet pumpes til hjertet, skal klapperne i venerne forhindre blodet i at strømme ned igen. Som alt andet i kroppen slides også veneklapperne over tid, og hvis en person har en tendens til åreknuder, er det knyttet til den persons veneklapper, der er slidt så meget, at de ikke længere kan holde tæt.

Lækage, der opstår, når en veneklap ikke kan holde tæt, medfører at noget af blodet, der skal pumpes tilbage til hjertet, i stedet rinder tilbage ned i venen. Efterhånden som mere og mere blod strømmer tilbage gennem blodåren, samles blodet i puljer og det er, når disse puljer vokser, at åreknuder opstår. Disse åreknuder vil fortsætte med at vokse, så længe mere blod strømmer tilbage som et resultat af de utætte veneklapper.

Risiko for blodpropper på grund af åreknuderRisiko for blodpropper på grund af åreknuder

Ved en operation af åreknuder er kun åreknuderne blevet behandlet – de defekte veneklapper er ikke behandlet. Dette kan medføre, at åreknuder kan komme igen med tiden, selv efter at de er blevet opereret.

Almindelige problemer på grund af åreknuder

Åreknuder er næsten aldrig farlige, men med tiden vil de fleste mennesker, der har åreknuder, opleve nogle problemer. Disse problemer inkluderer tunge ben, mild smerte, rødme i huden og sår på benene. Disse problemer kan være en hindring i hverdagen for mennesker med åreknuder, men disse hindringer er normalt ikke alvorligt begrænsende.

Hvad de fleste mennesker med åreknuder i stedet oplever som den største begrænsning er, at åreknuderne opfattes som grimme. Mennesker med åreknuder foretrækker at dække deres ben og fødder til, og det kan betyde en betydelig begrænsning i hverdagen, især om sommeren.

Da god blodcirkulation reducerer effekten af ​​de dårligt fungerende veneklapper, kan forbedringer af blodcirkulationen forsinke begyndelsen af ​​åreknuder og reducere problemerne ved eksisterende åreknuder. Forbedringer af blodcirkulationen inkluderer vægttab, fysisk aktivitet, undgå at stå eller sidde stille, holde dine ben i en høj position, en sund kost og mere.

Alvorlige konsekvenser, inklusive blodpropper, ved åreknuder

Alvorlige sygdomsforhold er meget sjældne på grund af åreknuder og behandlingen af åreknuder. Der er dog en vis risiko for blodpropper, også kaldet tromboflebitter, i forbindelse med åreknuder. Det skal dog understreges, at dette sjældent sker. Blodpropper i forbindelse med åreknuder er så sjældne, at medicinering til blodpropper efter en behandling af åreknuder ikke anbefales.

Sammenfatning – Åreknuder og risiko for blodpropper i forbindelse med behandling af ​​åreknuder

Åreknuder forekommer som et resultat af slid i veneklapperne, der regulerer blodgennemstrømningen i venerne. Når disse klapper fungerer dårligt, strømmer en del af blodet tilbage gennem venen og samles i puljer, der derefter vokser til åreknuder.

Åreknuder er almindelige, med omkring tredive procent af befolkningen, der oplever åreknuder på et tidspunkt i deres liv. Åreknuder er næsten udelukkende arvelige, men størrelsen af ​​åreknuderne, og hvornår de forekommer, kan påvirkes ved at træffe forskellige foranstaltninger, der forbedrer blodcirkulationen i kroppen. Disse foranstaltninger inkluderer fysisk aktivitet, vægttab samt at undgå at stå eller sidde stille.

De mest almindelige problemer forbundet med åreknuder er hævede og tunge ben, mild smerte, rødme ved anklerne, det kan medføre vanskelig helning og varige sår. Ud over disse ulemper føler mange mennesker med åreknuder, at de er så grimme, at de helt undgår at vise sig barbenet i det offentlige rum.

De moderne metoder, der bruges til at operere åreknuder, er minimalt invasive og udføres på cirka en time under lokalbedøvelse. Patienten kan derefter vende hjem igen, for kun et par dage med rekonvalescens.

Det er meget sjældent, at åreknuder er decideret farlige. Der er tilfælde, hvor personer, der opereres for åreknuder, får en blodprop i forbindelse med operationen, men det er så sjældent, at en anbefaling om medicinering mod blodpropper ikke betragtes som nødvendig.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.