Pr. 1. Marts 2021 er patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindført. Det betyder, at du som patient igen har mulighed for frit at vælge Dansk Venecenter, når du skal behandles.

COVID-19 forholdsregler hos Dansk Venecenter
- Læs mere

Dansk Venecenter er meget opmærksomme på den aktuelle situation og forholder sig løbende til myndighedernes anbefalinger.

Brug af mundbind er påkrævet ved ophold i klinikken.

Pårørende bedes blive hjemme. Efter anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed henstilles der til at der ikke medbringes pårørende, medmindre ledsagelse er strengt nødvendigt.

Hvis du har symptomer på Covid-19 (hoste, ondt i halsen eller feber) skal du ved behov telefonisk kontakte egen lægen og må først komme til Dansk Venecenter, når infektion med Covid-19 (Coronavirus) er afkræftet.

Opdateret: 10.11 2020
Luk
Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Radiofrekvensbehandling til at fjerne åreknuder

20.juli, 2020

Åreknuder er i mange år blevet behandlet ved hjælp af den traditionelle metode ’stripping’, men i dag anvendes langt mere skånsomme metoder som er lige så effektive, men har minimal rekonvalescens og kun foregår under lokalbedøvelse. De moderne og effektive behandlingsmetoder er laser, flebektomi og radiofrekvensbehandling.

Når åreknuder bliver en gene i hverdagen

Symptomerne på åreknuder kan være mange og forskellige, og symptomerne er ofte individuelle. De hyppigst sete symptomer på åreknuder er:

 •     Tyngde – og træthedsfornemmelse i benene
 •     Kramper
 •     Uro og ubehag

Folk, der har åreknuder, oplever dem forskelligt, hvor nogle har mange gener og plager, imens andre nærmest ikke lægger mærker til åreknuderne. 

Åreknuder kan være en meget stor gene i hverdagen og give fysiske smerter, men åreknuder kan også være til meget stor kosmetisk gene.  

Åreknuder viser sig meget ofte på benene, hvor de kan være store og fremtrædende, bule ud og være lilla og blå. Åreknuderne vil udvikles over tid, og åreknuderne vil derfor også brede sig ned ad benet eller op langs låret.

Har man åreknuder, kan det også medføre karsprængninger, som er små maskformede blodårer, der ligner et net af små, rødlige tråde. I modsætning til åreknuder giver karsprængninger ingen fysiske smerter, og karsprængninger er mindre og buler ikke ud på huden. 

Radiofrekvensbehandling til at fjerne åreknuder

Hvornår opstår åreknuder?

Åreknuder kan forekomme hele livet, og der er ikke et bestemt tidspunkt, at de opstår. Åreknuder opstår fordi, veneklapperne ikke fungerer tilstrækkeligt. Veneklappernes opgave er at forhindre blodet i at løbe baglæns. Veneklapperne fungerer som en slags ventil i blodårerne og regulerer således blodgennemstrømningen. Veneklapperne vil ligesom resten af kroppen også slides med alderen, så derfor forekommer åreknuder oftere hos ældre personer, fordi deres veneklapper er mere slidte, end hos yngre personer. Men åreknuder er arvelige, så hvis man er arveligt disponeret for åreknuder, kan åreknuderne opstå både tidligt og sent i ens liv.

Der findes forskellige faktorer, der påvirker forekomsten af åreknuder, så derfor kan man aktivt selv påvirke risikoen for åreknuder og hvor tidligt i livet, åreknuderne eventuelt opstår. 

Når åreknuder skal fjernes

Når åreknuderne bliver en stor gene i hverdagen og er med til at forringe livskvaliteten, er det værd at overveje at få åreknuderne fjernet ved hjælp af en åreknudebehandling. En meget anvendt metode til at fjerne en åreknude skånsomt og effektivt er radiofrekvensbehandling. 

En radiofrekvensbehandling kan skånsomt fjerne en åreknude

Radiofrekvensbehandlingen blev udviklet i USA i 1990’erne, og en radiofrekvensbehandling er en af de mest effektive metoder til at fjerne åreknuder

 •     En radiofrekvensbehandling tager cirka 1 time, og inden behandlingen går i gang, tegnes åreknuderne op med en tusch.
 •     Huden desinficeres med en væske, og der lægges en steril afdækning omkring operationsområdet.
 •     Radiofrekvensbehandlingen indebærer at et kateter føres ind i den syge vene ved hjælp af ultralydsscanning. 
 •     Når kateteret er placeret i den syge vene, lægges en lokalbedøvelse langs venen.
 •     Kateteret opvarmes herefter med radiofrekvens, og kateteret trækkes langsomt ud, og varmen ødelægger venen.
 •     Selve radiofrekvensbehandlingen varer i to et halvt minut, og det kommer ikke til at kunne mærkes. 

Efter en radiofrekvensbehandling 

 •     Efter radiofrekvensbehandlingen bliver benet bundet ind i bandage, som er en støtteforbinding, der skal kompressionslindre operationsområdet.
 •     Forbindingen skal sidde på i 24 timer, og derefter anvendes støttestrømper i fem dage.
 •     Man kan genoptage sine normale aktiviteter i løbet af et par dage, men man skal holde sig fra meget hård fysisk træning lige efter behandlingen.

Komplikationer efter en radiofrekvensbehandling

 •     Der kan komme lette smerter og hævelse efter radiofrekvensbehandlingen.
 •     Enkelte oplever brunlig misfarvning i området, hvor venen er blevet behandlet med radiofrekvens.
 •     Venen kan føles lidt hård, men det vil forsvinde over tid. 
 •     Misfarvningerne, de milde smerter og ”hårde” områder er helt ufarlige, og de vil forsvinde over de næste 12 måneder. 
 •     En meget lille del af de behandlede patienter kan oplever at få komplikationer i form af en dyb venetrombose eller inflammation.

I sammenhæng med en radiofrekvensbehandling anvendes ofte flebektomi, som er en behandling, der fjerner den synlige del af en åreknude. Altså de tydelige åreknuder på benene. 

Behandlingsmetoder, der tilbydes hos Dansk Venecenter, til at fjerne åreknuder

Ud over radiofrekvensbehandling tilbydes også laserbehandling, skumbehandling og flebektomi. 

Før en eventuel behandling udføres altid en forundersøgelse, hvor speciallægen identificerer blodcirkulationen og åreknudernes placering ved hjælp af ultralyd. Herefter vurderes den rette behandlingsform, som tilpasses den enkelte person. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger. Martin Lawaetz er kirurg på karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i København. I de sidste syv år har han været en del af den førende forskning inden for moderne åreknudebehandlinger, som er publiceret i anerkendte, internationale tidsskrifter.