Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Radiofrekvensbehandling til at fjerne åreknuder

20.juli, 2020

Åreknuder er i mange år blevet behandlet ved hjælp af den traditionelle metode ’stripping’, men i dag anvendes langt mere skånsomme metoder som er lige så effektive, men har minimal rekonvalescens og kun foregår under lokalbedøvelse. De moderne og effektive behandlingsmetoder er laser, flebektomi og radiofrekvensbehandling.

Når åreknuder bliver en gene i hverdagen

Symptomerne på åreknuder kan være mange og forskellige, og symptomerne er ofte individuelle. De hyppigst sete symptomer på åreknuder er:

 •     Tyngde – og træthedsfornemmelse i benene
 •     Kramper
 •     Uro og ubehag

Folk, der har åreknuder, oplever dem forskelligt, hvor nogle har mange gener og plager, imens andre nærmest ikke lægger mærker til åreknuderne. 

Åreknuder kan være en meget stor gene i hverdagen og give fysiske smerter, men åreknuder kan også være til meget stor kosmetisk gene.  

Åreknuder viser sig meget ofte på benene, hvor de kan være store og fremtrædende, bule ud og være lilla og blå. Åreknuderne vil udvikles over tid, og åreknuderne vil derfor også brede sig ned ad benet eller op langs låret.

Har man åreknuder, kan det også medføre karsprængninger, som er små maskformede blodårer, der ligner et net af små, rødlige tråde. I modsætning til åreknuder giver karsprængninger ingen fysiske smerter, og karsprængninger er mindre og buler ikke ud på huden. 

Radiofrekvensbehandling til at fjerne åreknuder

Hvornår opstår åreknuder?

Åreknuder kan forekomme hele livet, og der er ikke et bestemt tidspunkt, at de opstår. Åreknuder opstår fordi, veneklapperne ikke fungerer tilstrækkeligt. Veneklappernes opgave er at forhindre blodet i at løbe baglæns. Veneklapperne fungerer som en slags ventil i blodårerne og regulerer således blodgennemstrømningen. Veneklapperne vil ligesom resten af kroppen også slides med alderen, så derfor forekommer åreknuder oftere hos ældre personer, fordi deres veneklapper er mere slidte, end hos yngre personer. Men åreknuder er arvelige, så hvis man er arveligt disponeret for åreknuder, kan åreknuderne opstå både tidligt og sent i ens liv.

Der findes forskellige faktorer, der påvirker forekomsten af åreknuder, så derfor kan man aktivt selv påvirke risikoen for åreknuder og hvor tidligt i livet, åreknuderne eventuelt opstår. 

Når åreknuder skal fjernes

Når åreknuderne bliver en stor gene i hverdagen og er med til at forringe livskvaliteten, er det værd at overveje at få åreknuderne fjernet ved hjælp af en åreknudebehandling. En meget anvendt metode til at fjerne en åreknude skånsomt og effektivt er radiofrekvensbehandling. 

En radiofrekvensbehandling kan skånsomt fjerne en åreknude

Radiofrekvensbehandlingen blev udviklet i USA i 1990’erne, og en radiofrekvensbehandling er en af de mest effektive metoder til at fjerne åreknuder

 •     En radiofrekvensbehandling tager cirka 1 time, og inden behandlingen går i gang, tegnes åreknuderne op med en tusch.
 •     Huden desinficeres med en væske, og der lægges en steril afdækning omkring operationsområdet.
 •     Radiofrekvensbehandlingen indebærer at et kateter føres ind i den syge vene ved hjælp af ultralydsscanning. 
 •     Når kateteret er placeret i den syge vene, lægges en lokalbedøvelse langs venen.
 •     Kateteret opvarmes herefter med radiofrekvens, og kateteret trækkes langsomt ud, og varmen ødelægger venen.
 •     Selve radiofrekvensbehandlingen varer i to et halvt minut, og det kommer ikke til at kunne mærkes. 

Efter en radiofrekvensbehandling 

 •     Efter radiofrekvensbehandlingen bliver benet bundet ind i bandage, som er en støtteforbinding, der skal kompressionslindre operationsområdet.
 •     Forbindingen skal sidde på i 24 timer, og herefter kan der i nogle tilfælde blive behov for støttestrømper som en del af behandlingen.
 •     Man kan normalvis genoptage sine normale aktiviteter umiddelbart efter behandlingen.

Komplikationer efter en radiofrekvensbehandling

 •     Der kan komme lette smerter og hævelse efter radiofrekvensbehandlingen.
 •     Enkelte oplever brunlig misfarvning i området, hvor venen er blevet behandlet med radiofrekvens.
 •     Venen kan føles lidt hård, men det vil forsvinde over tid. 
 •     Misfarvningerne, de milde smerter og ”hårde” områder er helt ufarlige, og de vil forsvinde over de næste 12 måneder. 
 •     En meget lille del af de behandlede patienter kan oplever at få komplikationer i form af en dyb venetrombose eller inflammation.

I sammenhæng med en radiofrekvensbehandling anvendes ofte flebektomi, som er en behandling, der fjerner den synlige del af en åreknude. Altså de tydelige åreknuder på benene. 

Behandlingsmetoder, der tilbydes hos Dansk Venecenter, til at fjerne åreknuder

Hos Dansk Venecenter behandles åreknuder primært ved laserbehandling, skumbehandling og flebektomi. 

Før en eventuel behandling udføres altid en forundersøgelse, hvor speciallægen identificerer blodcirkulationen og åreknudernes placering ved hjælp af ultralyd. Herefter vurderes den rette behandlingsform, som tilpasses den enkelte person. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.