Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Overfladiske karsprængninger

8.oktober, 2019

I denne artikel beskriver vi, hvad overfladiske karsprængninger er, hvordan de opstår, og hvordan de kan behandles. Det, der kaldes overfladiske karsprængninger, kan være forstyrrende for den person, der har dem. Der er to årsager til overfladiske karsprængninger: Delvis kan det være en bekymring for, at de overfladiske blodkar er farlige, at de kan udvikle sig til åreknuder eller være tegn på en anden sygdom. Den anden grund til at overfladiske blodkar kan forstyrre en person, der har dem, er, at overfladiske blodkar ofte opfattes som grimme, og at de derfor kan begrænse en persons liv, fordi den pågældende muligvis ikke ønsker at ses i shorts, nederdel eller badetøj. De kosmetiske årsager til bekymring for overfladiske blodkar bør betragtes som en god grund til at behandle dem.

Hvad er overfladiske karsprængninger?

Overfladiske karsprængninger er årer, der er synlige gennem huden. Disse karsprængninger kan ses i små blodkar, der vises som en svag linje eller som et net, der snor sig under huden. Overfladiske karsprængninger forekommer normalt i knæhasen og øvre del af underbenet, men kan også forekomme i for eksempel ansigtet. Overfladiske blodkar udvikler sig ikke nødvendigvis over tid, men det kan forekomme.

Overfladiske karsprængninger fremtræder som et net af vener under huden og er synlige gennem huden, fordi venerne er blodårer, der ser blålige ud, da de er frataget ilt og på vej til hjertet for at blive iltet igen.

Overfladiske karsprængninger

Defekter i veneklapperne forårsager overfladiske karsprængninger

Det er bristede vener, der danner overfladiske karsprængninger. Veneklapper har til opgave at forhindre, at blod strømmer tilbage, når det pumpes til hjertet. Det er tyngdekraften, der oftest forårsager defekter i veneklapperne, der medfører problemer med overfladiske karsprængninger. Veneklapperne slides naturligt gennem årene, og det er derfor, at overfladiske karsprængninger normalt kommer med stigende alder.

Hvorfor opstår overfladiske karsprængninger?

Der er mange grunde til, at overfladiske karsprængninger opstår. Den vigtigste faktor i udviklingen af overfladiske karsprængninger er arvelighed. Dvs. at den person, der har dem, har en eller to forældre, der også havde overfladiske karsprængninger. Den arvelige faktor er meget stor, så en person med overfladiske karsprængninger i familien vil helt sikkert også få dem. Når de overfladiske karsprængninger opstår, og hvor omfattende de bliver, er ofte et spørgsmål om livsstil og andre situationer relateret til, hvilken situation i livet man er i. Årsagen til at vi adskiller “situationen i livet” fra livsstilen er, at graviditet er en af de mest almindelige årsager til overfladiske karsprængninger. Det er den øgede kropsvægt, der er forbundet med graviditet, der får overfladiske karsprængninger til at udvikle sig. Den øgede vægt medfører et fald i blodcirkulationen, hvilket får blodet til at samle sig i venerne og igen forårsage overfladiske karsprængninger, der er synlige fra ydersiden af huden.

De livsstilsfaktorer, der forårsager udseendet af overfladiske karsprængninger, inkluderer fedme, for meget stillesiddende og stillestående, rygning, alkoholforbrug og mere.

Mangel på blodcirkulation er den fælles faktor i udseendet af overfladiske karsprængninger. Det er derfor meget vigtigt at være fysisk aktiv og undgå at være for meget stillesiddende.

Overfladiske karsprængninger i ansigtet er ofte forårsaget af ødelagte blodkar. Disse blodkar er normalt ødelagte på grund af øget pres eller for meget sol i ansigtet.

Er overfladiske karsprængninger noget man bør behandle?

Overfladiske karsprængninger er ikke farlige. De små blodkar, der vises gennem huden, er meget almindelige i befolkningen som helhed, og der findes ingen beviser for, at de er farlige.

Mange karsprængninger betragtes som grimme af en del mennesker. Dette kan skyldes det faktum, at ellers glat og jævn hud i én farve brydes af de blålige små blodkar, der er synlige gennem huden. For de, der går op i sit udseende og ønsker at fremstå sunde, er de overfladiske karsprængninger naturligvis et problem. Selvom problemet er kosmetisk, skal det ikke desto mindre tages alvorligt. For nogle mennesker kan et kosmetisk problem være en begrænsning i livet. I tilfælde af overfladiske karsprængninger, kan begrænsningen i livet eksempelvis være, at du undgår at gå barfodet, ikke tør møde op i en badedragt eller kort nederdel. Disse grunde kan være lige så gode grunde til at behandle dine overfladiske blodkar.

Hvordan kan man behandle overfladiske karsprængninger?

Der findes en række gode metoder til behandling af overfladiske karsprængninger. Disse metoder er meget enkle og kan udføres på en klinik uden for et hospital. En af de mest effektive og gnidningsfrie behandlingsformer af overfladiske karsprængninger er mikrosklerosering. Her sprøjtes en væske ind i årerne, som irriterer karvæggen og får blodkarret til at nedbrydes, så de overfladiske blodkar ikke længere er synlige udefra. Proceduren tager cirka en time afhængigt af omfanget, og patienten kan vende hjem straks efter, at behandlingen er afsluttet og kan som oftest vende tilbage til sine hverdagsaktiviteter dagen efter. Ved mindre områder med overfladiske karsprængninger, eksempelvis i ansigtet, benyttes ofte IPL laserbehandling, hvor laserlyset får blodet til at koagulere, og blodkarret forsvinder. En behandlingsform som denne varer ca 20-30 minutter. Overfladiske karsprængninger bliver fjernet ved hjælp af sklerosering hos Dansk Venecenter.

Resumé – Overfladiske karsprængninger

Overfladiske karsprængninger  er meget almindelige i befolkningen som helhed, da mere end tredive procent vil have dem på et tidspunkt i løbet af deres liv. Arvelighed er den mest almindelige årsag til overfladiske karsprængninger. Der er forskellige livsstilsfaktorer, der påvirker forekomsten af overfladiske karsprængninger på benene, hvor den mest almindelige er overvægt og mangel på fysisk aktivitet. Hvis de overfladiske blodkar vises i ansigtet, skyldes det normalt overdreven sol eller karsprængninger som følge af alkoholforbrug.

Der findes flere gode behandlingsmetoder til overfladiske karsprængninger, og de mest moderne kræver kun et minimalt indgreb, og patienten kan forlade klinikken umiddelbart efter behandlingen, hvilket tager cirka en time at udføre.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.