Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Operation af varicer (åreknuder)

oktober 16, 2019

Åreknuder, også kaldet varicer, er meget almindelige i befolkningen. Én ud af tre personer vil opleve at have åreknuder i løbet af deres liv. Man kan med andre ord sige at åreknuder er en folkesygdom.

Åreknuder ses ofte som snoede vener lige under hudoverfladen. Eftersom blodet i åreknuder er iltfattigt ser de blålige ud og eftersom de er overfyldt med blod, ses de meget tydligt på benet. Åreknuder opstår ofte først ved knæhasen og spreder sig mest ned af benet, men også op af låret.

Hvordan åreknuder / varicer der skal opereres opstår

Årsagen til at åreknuder opstår, er at iltfattigt blod der skal pumpes mod hjertet til iltning, ikke bevæger sig som de skal gennem venerne, men er utætte og forhindrer veneklapperne i at fungere som de skal.
Det, at nogle klapper ikke er i stand til at forhindre blodet i at strømme tilbage, skyldes, at disse veneklapper er utætte og det at en person lider af utætte veneklapper skyldes oftest arvelige faktorer. Folk, der har forældre med åreknuder har en næsten 100% chance for selv at få åreknuder.

For personer, med risiko for åreknuder, er blodcirkulationen afgørende for hvorvidt åreknuder opstår og hvor omfattende de bliver. En god blodcirkulation gør det lettere for blodet at pumpes mod hjertet, hvorimod en dårlig blodcirkulation gør at blodet pumpes langsommere, og dermed risikerer at ryge ud i de veneklapper der ikke fungerer optimalt.

Derfor opereres åreknuder / varicer

Personer der vælger at få sine åreknuder opereret, skyldes forskellige årsager.
De forskellige årsager er til dels fysiske, men også psykologiske årsager relateret til hvordan åreknuder ser ud på benet.

Det fysiske besvær er hovedsageligt mild ømhed, en følelse af tunge knogler og kløe. Når alvorlige tilfælde af åreknuder opstår, kan det medføre sår på den nederste del af benet. Da åreknuder ofte vokser over længere tid, bliver personen med åreknuderne, vant til det besvær der følger med. Denne tilvænning inkluderer milde smerter, følelsen af tunge ben og de kosmetiske ulemper ved åreknuder.

For en person, der har haft åreknuder i en længere periode, kan en operation af disse, have en enorm uventet lettelse, fordi den tilvænning personen har haft til åreknuderne gennem årene, har gjort at man har glemt, hvor rart det føles ikke at have åreknuder.

Sådan opererer man åreknuder / varicer

En person med åreknuder, der overvejer operation, skal starte med at snakke med en kirurg for en konsultation og en undersøgelse, der kommer til at danne grundlaget for en eventuel operation. Under denne undersøgelse vil kirurgen detaljeret undersøge personens åreknuder og højst sandsynligt bruge ultralyd for bedre at forstå det omfang og karakteristika af de åreknuder, der er grundlag for operationen.

Når undersøgelsen er afsluttet, diskuterer kirurgen med patienten om fortsættelse og de muligheder der er for operation af åreknuderne.

Der findes mange muligheder til operation af åreknuder. De fleste er allerede minimalt invasive for patienten, som oftest kan vænne direkte hjem efter den timelange operation af patientens åreknuder

De moderne metoder, der anvendes til operation af åreknuder, indebærer normalt at et kateter føres ind i den vene hvor åreknuden er. På dette kateter sidder et værktøj, der anvendes til at forsegle åreknuden. Denne forsegling foregår med eksempelvis laser, lim eller skum. Efter at åreknuderne er lukket, krymper de, og kan derefter trækkes ud af kroppen.

Operationen af åreknuder tager ofte en time at udføre. Operationen kan udføres på en klinik, uden om et hospital, og kun lokalbedøvelse er nødvendigt. Efter operationen af åreknuder, kan patienten umiddelbart vende hjem igen og efter et par dages restituering kan patienten atter vende tilbage til sine hverdagsaktiviteter.

Resumé – Operation af åreknuder

Åreknuder er meget almindelige i befolkningen, og for de der har dem, kan åreknuder påvirke livet negativt. Denne negative indvirkning kan komme fra den milde smerte, åreknuder medfører, eller at benene føles tunge. En anden ulempe kan være at der opstår sår på benene, der er svære at hele. En person med åreknuder kan også opfatte disse som grimme, og vil derfor ikke vise sig med bare ben. Dette kan have en negativ effekt på mange menneskers liv og grundene til operation af åreknuder, beskrevet ovenfor, er gode grunde til at få opereret sine åreknuder.

Inden en person vælger at få opereret sine åreknuder, kan personen selv gøre noget for at reducere omfanget og besværet, der kommer med disse. Forholdsreglerne for at udsætte eller helt undgå kirurgi i åreknuderne handler om at forbedre blodcirkulationen i kroppen. Eftersom åreknuder opstår på grund af utætte veneklapper, der regulerer blodtilstrømningen, kan en forbedret blodcirkulation gøre det lettere for blodet at at blive pumpet til hjertet. Foranstaltninger til forbedret blodcirkulation inkluderer vægttab, øget fysisk aktivitet, undgå at sidde eller stå stille, ikke bære stramt tøj over hofter og lår mm.

Den person der vælger at få opereret sine åreknuder, kan henvende sig til en kirurg for en undersøgelse. De moderne tilgængelige type operationer af åreknuder, er alle meget enkle og kan gennemføres på cirka en time, efterfulgt af et par dages restituering.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.