Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Ondt i læggen – symptom på åreknuder

24.februar, 2023

Smerter i benene og særligt ondt i læggen er noget rigtig mange mennesker bliver ramt af. Men hvorfor denne tilstand opstår kan være svær at kortlægge. Ondt i læggen kan medføre en følelse af uro i benene og rastløse ben. Ondt i læggen kan også være symptom på åreknuder, og dette vil komme nærmere ind på i artikelen

Smerter i benene – ondt i læggen

En tilstand med ondt i læggen kan opstå af forskellige årsager. Man ser ofte at hos voksne, som har ondt i læggen, er der tale om en tilstand med såkaldt rastløse ben, også kaldt “restless legs”. Denne tilstand er relativt hyppigt forekommende, og lider man af rastløse ben, vil man have et behov for at bevæge sig, og man kan have svært ved at finde ro i stillesiddende positioner. 

Rastløse ben kan føles som milde smerter i benene, en følelse af uro og tunge ben, som kan medføre ondt i læggen. 

Ondt i læggen – et symptom på åreknuder

Lider man af en tilstand med ondt i læggen, er det en god ide at få undersøgt, om disse smerter er opstået på grund af åreknuder. Et typisk symptom på åreknuder er netop smerter og uro i benene, ondt i læggen og tyngdefornemmelse. 

Åreknuder opstår på grund af forringet blodcirkulation i benene, hvorfor blodet hobes op i puljer, og dette kan medføre åreknuder. 

Når åreknuder opstår

I benene har vi veneklapper, som har til opgave at sørge for, at blodet kun løber i én retning. Veneklapperne kan med tiden blive defekte eller slidte. Når denne tilstand opstår, øges presset i venerne, og blodet kan hobes op i venerne, hvilket medfører åreknuder. 

Med tiden vil tilstanden med åreknuderne forværres, og åreknuder medfører forskellige symptomer.

Hvem får åreknuder?

Åreknuder rammer cirka hver tredje voksen, og åreknuder kan opstå hele livet. Det er ofte ældre mennesker, som får åreknuder, fordi deres veneklapper er mere slidte end hos yngre mennesker, fordi veneklapperne slides med alderen. Åreknuder forekommer også hyppigt i forbindelse med en graviditet og risikoen øges i takt med antal graviditeter. 

Åreknuder er i høj grad arveligt betinget, hvilket også har indflydelse på forekomsten. Det er ikke muligt at forhindre åreknuder, hvis man er genetisk disponeret for a få åreknuder. 

Symptomer på åreknuder

Det er forskelligt, hvordan folk med åreknuder, oplever dem. Nogle mennesker har mange symptomer og er meget generet af dem, mens andre kun har milde smerter. 

De typiske symptomer på åreknuder er:

  • Hævelse
  • Ondt i læggen
  • Kramper i benene
  • Tyngdefornemmelse
  • Uro i benene
  • Smerter i benene

Åreknuder forværres over tid, så derfor kan symptomerne forværres og medføre sygdomstilfælde af mere alvorlig karakter. Disse symptomer er:

  • Pigmentering
  • Eksem
  • Venøse bensår
  • Blodpropper

Rigtig mange mennesker, som lider af åreknuder og generende symptomer, vænner sig til de daglige, generende symptomer så som smerter i benene og ondt i læggen. Det bliver en del af deres hverdag at have ondt i læggen, og det bliver ofte først rigtig tydelig, hvor mange gener, de egentlig har haft, når åreknuderne er behandlet, og generne derfor er forsvundet. 

Ondt i læggen – en åreknudebehandling kan afhjælpe

Forskningen viser, at livskvaliteten forøges efter en åreknudebehandling. Ved en åreknudebehandling fjernes åreknuderne og årsagen til dem samt, symptomerne forsvinder eller minimeres. Det vil sige, at lider man af smerter og ondt i læggen, og disse er opstået på grund af åreknuder, kan disse elimineres efter en åreknudebehandling. 

Lider man af ondt i læggen, ondt i benene, uro og tyngdefornemmelse er det derfor en god ide at blive undersøgt for åreknuder. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.