Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Karsprængninger i ansigtet

1.marts, 2022

Karsprængninger er helt almindeligt at få, og det rammer rigtig mange mennesker, både mænd og kvinder. De primære årsager til hvorfor man får karsprængninger i ansigtet er genetik, alderdom og sollys. Karsprængninger er stort set 100 procent arveligt, så hvis ens forældre har karsprængninger, kan man med meget stor sandsynlighed regne med, at man selv får karsprængninger på et tidspunkt i livet.

Hvorfor karsprængninger opstår

Karsprængninger er små bristede blodkar, som er synlige på huden. Karsprængninger ses ofte på benene, men karsprængninger kan også opstå i ansigtet. Karsprængninger opstår, når trykket i venerne er forøget, således at det medfører små bristninger på blodkarene. Et stort tryk på venerne kan være forårsaget af forskellige ting. Dette kan eksempelvis være overvægt, graviditet, defekte veneklapper, inaktivitet mm. Når trykket i venerne er stort, vil blodet samles i puljer og have svært ved at løbe tilbage mod hjertet for at blive iltet. Denne tilstand kan, udover at medføre karsprængninger, også medføre åreknuder. 

Når karsprængninger opstår i ansigtet

Karsprængninger i ansigtet ses hos rigtig mange mennesker, og det forekommer ofte på kinder og på næsen. Det kan være utrolig generende og en kosmetisk plage, og derfor ønsker mange at få det fjernet. Karsprængninger i ansigtet er primært forårsaget af alder, genetik og sollys. Karsprængninger i ansigtet kan også være opstået i forbindelse med forskellige typer hudsygdomme. Ydermere kan karsprængninger også være en følgevirkning efter strålebehandling for kræftsygdomme eller i forbindelse med forskellige typer medicin. 

Behandling af karsprængninger i ansigtet

Når karsprængninger i ansigtet bliver en stor kosmetisk plage, og medfører begrænsninger i hverdagen, er det en god ide at overveje en karsprængningsbehandling. Rigtig mange, som får behandlet deres karsprængninger i ansigtet, oplever en forbedret livskvalitet efter karsprængningerne i ansigtet er fjernet. 

Til at fjerne karsprængninger i ansigtet anvendes skånsomme metoder, laserbehandling. Der findes forskellige typer laser til laserbehandling af karsprængninger i ansigtet, men IPL laser er meget anvendt i behandlingen. IPL laserbehandling fungerer således, at lyset fra laseren søger mod karsprængingernes røde blod, så det koagulerer og forsvinder. Under behandlingen kan det føles lidt varmt, men ellers er behandlingen smertefri. Lyset fra laseren får de røde blodkar, karsprængningerne, til at lukkes, og rødmen forsvinder, så huden atter igen bliver lys og ensartet.

Hos Dansk Venecenter udføres der ikke behandling af karsprængninger i ansigtet men kun karsprængningsbehandling på benene ved hjælp af sklerosering.

Hvornår skal karsprængninger i ansigtet behandles

Det er vigtigt, at huden er så lys som muligt inden laserbehandlingen mod karsprængningerne påbegyndes. Derfor anbefales det at påbegynde sine karsprængningsbehandlinger nogle måneder før sommer. 

Resultat af behandling af karsprængninger i ansigtet

Antallet af behandlinger er helt individuelt og afhænger af størrelsen på behandlingsstedet, samt hvor lys huden er i ansigtet. Jo lysere huden er desto hurtigere ses et resultat. De behandlede blodkar, karsprængningerne, vil ikke komme igen, men der kan godt opstå nye karsprængninger i området. Ofte kræver det flere karsprængningsbehandlinger i ansigtet for at opnå et godt resultat. 

Ofte stillede spørgsmål om karsprængninger i ansigtet

Kan man fjerne blodsprængninger i ansigtet?

De sprængte blodkar kan fjernes ved hjælp af laserbehandling, hvor karene påvirkes af opvarmningen fra lyset, som får blodårerne til at lukke sig sammen.

Kan karsprængninger forsvinde af sig selv?

Karsprængninger og åreknuder er i høj grad genetisk betinget, og de vil forværres med tiden. Karsprængninger og åreknuder kan ikke forsvinde af sig selv, og det kræver derfor en behandling for at få det fjernet.

Hvad er årsagen til blodsprængninger?

Blodsprængninger opstår, når klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstømningen, er defekte. I venerne løber blodet tilbage til hjertet for at blive iltet, og veneklapperne har til funktion at sørge for, at blodet løber den rigtige vej.

Hvordan undgår man karsprængninger?

Det er ikke muligt at undgå karsprængninger, men man kan tage forskellige forholdsregler for at minimere risikoen for karsprængninger. Dette handler især om at holde sig fysisk aktiv, undgå rygning og overdreven sollys. Graviditet forøger risikoen for karsprængninger markant.

Er karsprængninger farlige?

Karsprængninger er i modsætning til åreknuder aldrig farlige og forårsager ikke smerter eller fysisk ubehag hos den person, der har dem. Eftersom mange mennesker synes karsprængninger er grimme, og derfor er en kosmetisk gene, vælger mange at få fjernet karsprængningerne.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.