Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Hvad er en varice?

25.april, 2020

Åreknuder bliver i fagtermer også kaldt for varicer, og varicer er en venesygdom, som rammer cirka hver tredje voksne person. Alle kan få varicer, men det ramme i særdeleshed folk med dårlig blodcirkulation, og folk, hvis forældre har haft varicer, da varicer er arveligt. Hvorfor varicer opstår, og hvordan varicer behandles vil blive beskrevet i artiklen. 

Hvorfor opstår varicer?

En varice er en udvidet og snoet blodåre, der ofte kommer på benene, læggen og knæhasen. Varicer opstår når blodcirkulationen er forringet, og veneklappernes funktion er utilstrækkelig. 

I venerne i benene sidder veneklapper, hvis opgave er at regulere blodgennemstrømningen således, at blodet kun kan løbe en vej til hjertet for at blive iltet. Når disse veneklapper er slidte eller ødelagte, opstår der tilbageløb, hvilket medfører at blodet hobes op i puljer, og der kommer et forøget pres på venerne. Veneklapperne kan være defekte grundet arv, eller blive slidte over tid, ligesom det er med resten af kroppen – den slides med alderen. 

Hvad er en varice?Hvad er en varice?

Har man en varice kan det give milde smerter, og give en følelse af tyngdefornemmelse i benene. I mere alvorlige tilfælde kan en varice udvikle eksem, venøse bensår og blodpropper.

Hvem får varicer?

Genetik 

Varicer opstår i høj grad på grund af arvelighed, og er man genetisk disponeret for at få varicer, er der ikke meget, man kan gøre for at undgå at få en varice. Ved at tage forskellige forholdsregler kan man forbedre tilstanden med varicer, men man kan ikke undgå at få en varice på et tidspunkt i livet. 

Overvægt 

Overvægtige personer har ofte også dårlig blodcirkulationen i benene. Denne tilstand vil have indflydelse på forekomsten af varicer, da dårlig blodcirkulation påvirker veneklappernes funktion negativt, og dette kan medføre, at personen får en varice.

Graviditet 

Under en graviditet øges kropsvægten markant, og denne pludseligt opstået overvægt influerer på blodgennemstrømningen i benene. Ydermere ændres hormonbalancen, og disse forandringer kan forårsage en tilstand med varicer. Hos mange kvinder vil varicerne forsvinde igen efter endt graviditet, men hos nogle kræver det en behandling til at fjerne en varice. 

En varice vil udvikles over tid således, at tilstanden forværres jo længere tid man har en varice, som ikke bliver behandlet. Jo tidligere man får dem behandlet, desto større er sandsynligheden for at tilstanden ikke forværres yderligere over kort tid. 

Forskellige behandlingsformer til at fjerne en varice

En varice klassificeres ud fra et CEAP system, som går fra C0-C6. Dette system bruger speciallægen til at vurdere den rette behandlingsform, som vil give det bedste resultat. Hos Dansk Venecenter bruges kun de mest moderne behandlingsmetoder til at fjerne en varice, og det er nordens ledende speciallæger, der udfører behandlingerne. 

Første skridt til at få fjernet en varice, er ved at få foretaget en ultralydsundersøgelse ved en forundersøgelse, hvor blodets hastighed og eventuelle åreknuder identificeres.

Ved forundersøgelsen vælges også den rette behandlingsmetode til at fjerne varicerne, og denne vurderes i samråd med speciallægen.

Skumbehandling

Ved skumbehandling fjernes varicerne ved at speciallægen injicerer et medikament, en slags skum, ind i den syge vene, hvorefter venen lukker sig. Det medfører, at blodet derfor løber andre veje, og varicen forsvinder. 

Varmebehandling – Radiofrekvens og laserbehandling

En anden meget brugt metode til at fjerne en varice er laserbehandling eller radiofrekvens. Ved disse behandlingsmetoder føres et kateter ind i den syge blodårer, og varmen får blodåren til at lukke sig, hvorefter blodet løber andre veje, og varicen forsvinder. 

Flebektomi

Har man en varice, der er meget synlig og buler ud på huden, kan man få lavet en flebektomibehandling. Denne behandlingsform fjerner den kosmetiske del af en varice, fordi et stykke af den syge vene, hvor varicen sidder, bliver fjernet ved hjælp af en lille krog og et mikrosnit i huden. Denne behandlingsform anvendes ofte sammen med laser – eller skumbehandling.  

Hvordan kan man undgå at få en varice?

Er man genetisk disponeret for at få en varice, er der ikke noget, man kan gøre for at undgå at få varicer. Er man bekendt med de forskellige forholdsregler, man kan tage, kan man aktivt selv minimere risikoen for at få en varice, eller minimere risikoen for at tilstanden forværres, hvis man allerede har fået en varice.

Som beskrevet opstår en varice, når blodcirkulationen er forringet, så ved at holde en god blodcirkulation, og implementere en sund og aktiv livsstil, kan man sørge for at tilstanden ikke forværres på kort sigt. Ligeledes kan man også forebygge ved at lave venepumpeøvelser og bære støttestrømper. 

Opsummering – Hvad er en varice?

En varice kaldes i daglig tale en åreknude. En varice rammer en stor del af befolkningen, og det er en almindelig venesygdom at få. En varice opstår, når blodet hobes op i en blodåre, og en varice kan give anledning til milde smerter. Har man allerede en varice findes der forskellige behandlingsmetoder til fjernelse af varicer. Disse behandlingsformer er meget effektive og skånsomme, og behandlingerne udføres af Nordens ledende speciallæger. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.