Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Har du åreknuder på fødderne?

9.juli, 2020

Tykke, bulede blodårer på fødderne kan være åreknuder, og de kan være til utrolig stor gene og give både fysiske og psykiske plager. 

Åreknuder på fødderne viser sig som tydelige blodårer, der er lilla og blålige og slingrer sig hen ad fodryggen. Åreknuderne ligger helt yderligt, og man kan let mærke dem på huden. 

Hvorfor opstår åreknuder på fødderne?

Åreknuder opstår på grund af arv, og åreknuder forekommer hos cirka hver tredje voksen i den vestlige verden. Åreknuder på fødderne er en ret almindelig venesygdom, og hvis ens forældre også har haft det, vil man med meget stor sandsynlighed også selv få åreknuder på fødderne på et tidspunkt i livet. 

Til trods for at åreknuder på fødderne er arveligt, findes der forskellige forholdsregler man selv kan tage for at minimere risikoen for, hvor store og generende åreknuderne på fødderne kan blive. 

Generelt set opstår åreknuderne, fordi blodet i venerne ikke bliver reguleret korrekt. I venerne i benene sidder veneklapperne, hvis opgave er at sørge for, at vejen i venerne er ensrettet således, at blodet der løber til hjertet for at blive iltet kun kan løbe én vej. Blodet løber mod tyngdekraften, så veneklapperne fungerer som en slags ventil og lukker af, så blodet kun løber opad mod hjertet. Disse veneklapper kan være slidte eller ødelagte grundet eksempelvis arv, alderdom, overvægt, graviditet mm., og når denne tilstand indtræffer, vil der opstå en blodophobning, hvor trykket i venen forøges og der opstår en åreknude. 

åreknuder på fødderne

Når åreknuder på fødderne bliver en stor gene i dagligdagen

Generelt set er åreknuder helt ufarlige, men åreknuder vil udvikles over tid, og det vil åreknuder på fødderne også. Det vil sige, at har man åreknuder på fødderne, vil tilstanden forværres, hvis ikke åreknuderne behandles. 

Åreknuder på fødderne kan give en del forskellige gener, der både kan være et fysisk ubehag eller en kosmetisk plage. Når disse gener går ind og påvirker dagligdagen negativt, kan det være værd at overveje, at få behandlet åreknuderne på fødderne. De fysiske milde smerter, som åreknuder på fødderne kan medføre er en følelse af tunge og trætte ben og fødder, hævelse i fødderne, tyngdefornemmelse og i mere svære tilfælde kan åreknuder på fødderne føre til kløe og eksem. 

Åreknuder på fødder og på ben

Åreknuder på fødderne hænger ofte sammen med åreknuder på benene, da åreknuderne på benene ofte breder sig ned ad benet og ned på fødderne.

Åreknuder på både fødder og ben kan være til så stor en gene, at det er med til at forringe livskvaliteten. Første skridt til at få fjernet åreknuder på fødderne er en forundersøgelse, hvor en speciallæge foretager en ultralydsundersøgelse af blodcirkulationen og identificerer eventuelle åreknuder på fødder og ben. 

Findes der åreknuder på fødderne, vil der til forundersøgelse vurderes den rette behandlingsform, som effektivt og skånsomt kan fjerne åreknuderne.

Effektive behandlingsmetoder til at fjerne åreknuder på fødder og ben

Som nævnt ses det ofte, at åreknuder på ben kan føre til åreknuder på fødder. Har man åreknuder på fødderne som ønskes fjernet, er det en god ide også at få fjernet åreknuderne på benene, da disse ofte er relaterede. Der findes gode og skånsomme behandlingstyper, der giver flotte resultater. Alle åreknudebehandlinger hos Dansk Venecenter udføres af nordens ledende specialister, og der anvendes kun lokalbedøvelse. De forskellige åreknudebehandlinger er meget milde, og i stort set alle tilfælde kan man vende tilbage til sin normale hverdag umiddelbart efter en åreknudebehandling. De mest anvendte metoder til at fjerne åreknuder på fødder og ben er:

  •     Laserbehandling
  •     Skumbehandling
  •     Radiofrekvens
  •     Flebektomi

Den valgte metode afhænger af, hvor fremskredne åreknuderne på fødderne er. Dette vil blive vurderet af en speciallæge ved en forundersøgelse. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.