Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fjernelse af åreknuder

19.maj, 2020

Hvornår man skal fjerne sine åreknuder, kan være et svært spørgsmål at få besvaret. Det er meget individuelt hvor plaget, man er af sine åreknuder, og derfor er det også individuelt, hvornår man vælger at få foretaget en åreknudebehandling til fjernelse af åreknuder

Åreknuder er en venesygdom, som rammer rigtig mange mennesker. Faktisk er helt op til hver tredje voksne plaget af åreknuder, og det er en helt almindelig venesygdom at have. En åreknude er en tyk og synlig blodåre, der slynger sig på benet, ofte på underbenet og i knæhasen, og den buler ud på huden. 

Derfor opstår en åreknude

For at forstå hvorfor en åreknude kan opstå, må vi først beskrive, hvordan dele af blodcirkulationen fungerer i kroppen. Når det iltfattige blod skal løbe tilbage til hjertet for at blive iltet, løber det i venerne i benene. Når blodet løber mod hjertet nede i benene, løber det mod tyngdekraften, og for at hjælpe blodet i den rigtige retning, har vi veneklapper i venerne. Veneklapperne regulerer blodgennemstrømningen således, at der ikke opstår tilbageløb i venerne. Det vil sige således, at blodet kun løber én vej mod hjertet. Når veneklapperne, af forskellige grunde, er slidte eller ødelagte, kan de ikke regulere blodcirkulationen korrekt, og der vil derfor komme tilbageløb. Når der opstår tilbageløb, samles blodet i puljer og der kommer et forøget pres på venen, hvilket kan medføre åreknuder. 

Hvem får åreknuder?

 Arv

Åreknuder er arvelige, og en stor del af dem, som får åreknuder, får dem grundet arv. Det vil sige, at hvis en af dine forældre har eller har haft åreknuder, er der meget stor sandsynlighed for, at du også får åreknuder på et tidspunkt i livet, fordi du derfor er genetisk disponeret for at få åreknuder. Arv er den største faktor til forekomsten af åreknuder, men der er også andre faktorer, der spiller en afgørende rolle i forekomsten af åreknuder:

 Overvægt

Åreknuder opstår som beskrevet, når blodcirkulationen i benene er forringet. Overvægtige personer har en dårligere blodcirkulation end normalvægtige, så derfor ses åreknuder tit hos personer, der lider af overvægt.

Alderdom

Kroppen slides med alderen, og det gør veneklapperne også. Det vil sige, at hos en ældre person vil veneklapperne ofte være slidte eller defekte.

Graviditet

Under en graviditet øges kropsvægten pludseligt, og dette er en form for midlertidig overvægt, som påvirker blodcirkulationen og veneklappernes funktion. I forbindelse med graviditeten ændres hormonbalancen, og dette influerer på venevæggens elasticitet, som kan medføre åreknuder. 

Usund livsstil og alkoholindtag

Indtaget af store mængder alkohol samt en generel usund livsstil med inaktivitet, dårlige madvaner og rygning kan influere på forekomsten af åreknuder.

Symptomer på åreknuder

Som sagt er oplevelsen med åreknuder meget individuel. Hos nogle personer vil åreknuderne give anledning til rigtig meget ubehag, hvorimod det hos andre personer ikke vil være en plage. Det ses også nogen gange, at en person slet ikke er klar over at vedkommende har åreknuder, fordi åreknuderne ikke kan mærkes eller ses.  

Har man åreknuder, er det blevet en normal del af hverdagen at have milde smerter og let ubehag, og det er ofte først efter en behandling til fjernelse af åreknuder, at lettelsen virkelig føles.

De symptomer åreknuder giver er:

  •     Mild smerte
  •     Ubehag og trætte ben
  •     Tyngdefornemmelse
  •     Kramper og en brændende fornemmelse 
  •     Hævede og ømme ben

Udover disse fysiske smerter kan åreknuder også give psykiske plager og være en kosmetisk plage. Når disse fysiske og psykiske smerter bliver en begrænsning i hverdagen, er det en god ide at overveje at få fjernet sine åreknuder. Efter fjernelse af åreknuder vil mange opleve at livskvaliteten er forbedret, fordi åreknuderne ikke længere er en daglige plage.

Åreknuder er ofte helt ufarlige, men har man haft åreknuder i en længere periode, som ikke er blevet fjernet, kan man få symptomer af mere alvorlig grad, så som:

  •     Pigmentering
  •     Eksem
  •     Venøse bensår
  •     Tromboflebitter

Fjernelse af åreknuder

Åreknuder udvikles over tid, så tilstanden vil forværres, hvis ikke åreknuderne bliver fjernet.

Behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder

Der findes forskellige, effektive behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder. Første skridt til at få fjernet åreknuder er en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse laver speciallægen en ultralydsundersøgelse, hvor blodcirkulationen samt eventuelle åreknuder identificeres. Herefter vurderer speciallægen den rette behandlingsform til fjernelse af åreknuder, som vil give det bedste resultat.

De behandlingsmetoder der anvendes i dag til fjernelse af åreknuder, er alle skånsomme og effektive, og der anvendes kun lokalbedøvelse ved selve åreknudeoperationen. 

Radiofrekvens – og laserbehandling til fjernelse af åreknuder:

Ved en radiofrekvens – eller laserbehandling fjernes åreknuderne ved hjælp af varme fra radiofrekvens eller fra en laser, som føres ind i den syge vene gennem et kateter. Varmen får venen til at lukkes, og åreknuderne fjernes. 

Skumbehandling til fjernelse af åreknuder:

Skumbehandlingen indebærer, at et lægemiddel injiceres i den syge vene, hvor åreknuderne er, og lægemidlet får venen til at lukkes, hvorefter blodet derfor ikke kan passere, og åreknuderne er fjernet.

Disse behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder er medicinske behandlinger. Det vil sige, de fjerner den medicinske plage, som åreknuderne forårsager. Ønsker man at fjerne den kosmetiske del, den synlige åreknude på benet, anvendes flebektomi.

Flebektomi til fjernelse af åreknuder:

Ved denne behandlingsform til fjernelse af åreknuder, som er synlige på benet, laves et mikrosnit på huden, hvor åreknuden er synlig. Herefter trækkes et lille stykke af den syge vene ud, og de synlige åreknuder er fjernet.

Det er helt individuelt, hvornår man synes, at der er et behov for en behandling til fjernelse af åreknuder. 

Som beskrevet vil åreknuder forværres over tid, så derfor er det en god ide at få dem fjernet så snart, det er til gene for at opnå bedst mulig resultat.

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.