Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fjern åreknuder med laserbehandling

23.maj, 2019

Mange mennesker lider af åreknuder. Åreknuder er mere almindeligt end mange går og tror, og det kan være hårdt og medføre visse lidelser at have åreknuder.

Nu til dags findes der mange metoder til behandling af åreknuder. En af de mest effektive behandlingsmetoder er laserbehandling.

Det første, der bør gøres inden man bestemmer sig for at få fjernet sine åreknuder, er at lade en erfaren læge undersøge alvoren af ens åreknuder. Det er vigtigt at få undersøgt hvilken type åreknuder, der er tale om og hvor meget, de har spredt sig.

Efter undersøgelsen kan en kvalificeret analyse foretages, og derefter kan en behandling påbegyndes. De fleste behandlingsmetoder til at fjerne åreknuder er hurtige og effektive og kan ofte gøres på ca én time, hvorefter patienten kan gå hjem lige efter behandlingen.

Kort om åreknuder

Blodårerne i kroppen er af to typer, arterier og vener. Arterierne er de blodårer, som leder blodet ud fra hjertet, og venerne er dem, som leder blodet tilbage til hjertet. I venerne er blodet iltfattigt og har derfor en blålig farve. Benmusklerne er grunden til at venerne pumper det blod vi har i benene tilbage.

Blodet i venerne reguleres af klapperne som åbnes, når blodet strømmer opad og presser klapperne op, men lukkes i igen når blodet er passeret. Hvis klapperne er utætte, kan blodet ikke passere hurtigt og smidigt igennem som det skal, og derfor udvides venen på grund af trykket fra det blod, som ikke kan passere klappen. Dette er begyndelsen til åreknuder.

Jo mere tryk der er på venerne i benet, jo flere snoede vener opstår med blåligt og iltfattigt blod. Når denne situation tiltager med tiden, vokser åreknuden.

Fjern åreknuder med laserbehandling

Cirka hver tredje voksen får åreknuder i en eller anden form. Underliggende årsager til åreknuder kan være hormoner, graviditet eller genetik. At bære et barn under graviditeten kan øge risikoen for at kvinder får åreknuder. En anden årsag til åreknuder kan være en tidlig blodprop i benet. Åreknuder forsvinder sjældent af sig selv. Generelt set er åreknuder ikke farlige, men efter mange år med åreknuder, øges risikoen for at få eksem, bensår og hævede ben. Der findes mange måder at forebygge imod åreknuder så som motion, vægttab og forskellige typer af hjælpemidler som støttestrømper.

Selv om åreknuder er almindeligt blandt ældre mennesker, forekommer de også langt nede i alderen og er især almindeligt sammen med graviditet.

Åreknuder er generelt set ufarlige, men mange personer, som har åreknuder, er generet af dem. Det kan skyldes, at de finder dem grimme eller de forårsager et vist ubehag som for eksempel smerter i benene. Det er derfor ikke ualmindeligt at personer med åreknuder fjerner dem.

Sådan fjerner man åreknuder

Der eksisterer mange forskellige måder til fjernelse af åreknuder, og en behandling af åreknuder er ikke nogen kompliceret procedure. Patienten kan ofte allerede gå hjem ca én time efter gennemførelsen af behandlingen. Dette gælder for de fleste typer af behandlinger imod åreknuder.

Efter der er foretaget en forundersøgelse vil lægen og patienten i samråd bestemmer hvilken type behandling, der skal gennemføres. En af de mest effektive måder at fjerne åreknuder på er med laserbehandling.

Fjern åreknuder med laser

Laser kan bruges til at fjerne større eller mindre åreknuder i benene. Et rør, som leder laseren, skydes ind i benet samtidig med at lægen følger proceduren på et skærmbillede skabt af ultralyd. Det som laseren gør, er at den lukker alle de vener som er opstået, fordi blodet ikke kan passere problemfrit igennem klapperne. Det går meget hurtigt, er skånsomt for patienten og effekten af behandlingen er langvarig.

Opsummering – Behandling af Åreknuder med laser

  • Åreknuder er meget almindeligt i befolkningen som helhed.
  • Åreknuder er almindeligvis ufarlige, men kan opfattes som grimme
  • Åreknuder kan opstå på grund af overvægt, øget vægt i forbindelse med graviditet, meget inaktivitet, hormoner og genetisk disponering.
  • Laser kan være en meget effektiv behandling af åreknuder
  • Fjernelse af åreknuder med laser imod åreknuder er hurtigt og skånsomt og effekten af behandlingen er langvarigt
  • Hvis man har meget dårlige og alvorlige åreknuder, så kan regionen betale for dem.


Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.