Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Fjern åreknuder med laserbehandling

maj 23, 2019

Manger mennesker lider af åreknuder. Åreknuder er mere almindelig end mennesker går og tror og det kan være hårdt og medføre visse lidelser at have åreknuder.

Nu  til dags eksisterer der mange behandlinger imod åreknuder. En af de mest effektive behandlingsmetoder er laserbehandling.

Det første der bør gøres inden man bestemmer sig for at fjerne åreknuder, er at lade en erfaren læge undersøge alvoren af ens åreknuder. Det er vigtigt at få undersøgt hvilken type åreknuder der er tale om og hvor meget de har spredt sig.

Efter undersøgelsen kan en kvalificeret analyse foretages og derefter kan en behandling påbegyndes. De fleste behandlinger imod åreknuder er hurtige at gennemføre. Det handler blot om nogle timer og patienten kan gå hjem lige efter behandlingen.

Kort om åreknuder

Blodårerne i kroppen er af to typer, arterier og vener. Arterierne er de blodårer som leder blodet ud fra hjertet, venerne er dem som leder blodet tilbage til hjertet. I venerne er blodet iltfattigt og har derfor en blåagtig farve. Benmusklerne er grunden til at venerne pumper det blod vi har i benene tilbage.

Blodet i venerne reguleres af klapperne som åbnes når blodet strømmer opad og presser klapperne op, men lukkes i igen når blodet er passeret. Hvis klapperne er utætte kan blodet ikke passere hurtigt og smidigt igennem som det skal, og derfor udvides venen på grund af trykket fra det blod som ikke kan passere klappen. Dette er begyndelsen til åreknuder.

Jo mere tryk der er på venerne i benet, jo flere snoede vener opstår med blåagtigt og iltfattigt blod. Når denne situation tiltager med tiden, vokser åreknuden.

Cirka hver tredje voksen får åreknuder i en eller anden form. Underliggende årsager til åreknuder kan være hormoner, graviditet eller genetik. At bære et barn under graviditeten kan øge risikoen for at kvinder får åreknuder. En anden årsag til åreknuder kan være en tidlig blodprop i benet. Åreknuder forsvinder sjældent af sig selv. Generelt set er åreknuder ikke farlige, men efter mange år med åreknuder, øges en risiko for eksem, ben sår og hævede ben. Der findes mange måder at forebygge imod åreknuder så som motion, vægttab og forskellige typer af hjælpemidler som støttestrømper.

Selv om åreknuder er almindeligt blandt ældre mennesker, forekommer de også langt nede i alderen og er især almindeligt sammen med graviditet.

Åreknuder er generelt set ufarlige, men mange personer som har åreknuder, er generet af dem. Det kan skyldes at de finder dem grimme og på grund af at de forårsager et vist ubehag som for eksempel smerter i benene. Det er derfor ikke ualmindeligt at personer med åreknuder fjerner dem.

Sådan fjerner man åreknuder

Der eksisterer mange forskellige måder at fjerne åreknuder på og en behandling imod åreknuder er ikke nogen kompliceret procedure. Patienten kan ofte allerede gå hjem efter nogle få timer efter gennemførelsen af behandlingen. Dette gælder for de fleste typer af behandlinger imod åreknuder.

Det er efter en korrekt undersøgelse af åreknuder og deres karakter, at lægen og patienten i samråd bestemmer hvilken type behandling der skal gennemføres. En af de mest effektive måder at fjerne åreknuder på er med laserbehandling.

Fjern åreknuder med laser

Laser kan bruges til at fjerne større eller mindre åreknuder i benene. Et rør som leder laseren, skydes ind i benet samtidig med at lægen følger proceduren på et skærmbillede skabt af ultralyd. Det som laseren gør, er at den lukker alle de vener som er opstået, fordi blodet ikke kan passere problemfrit igennem klapperne. Det går meget hurtigt, det er skånsomt for patienten og effekten af behandlingen er langvarig.

Opsummering – Behandling af Åreknuder med laser

  • Åreknuder er meget almindeligt i befolkningen som helhed.
  • Åreknuder er almindeligvis ufarlige, men kan opfattes som grimme
  • Åreknuder kan opstå på grund af overvægt, også overvægt på grund af graviditet, meget inaktivitet, hormoner og genetisk disponering.
  • Laser kan være en meget effektiv behandling imod åreknuder
  • Behandling med laser imod åreknuder er hurtige, er skånsomme og effekten af behandlingen er langvarig
  • Hvis man har meget dårlige og alvorlige åreknuder, så kan amtsrådet betale for dem.


Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.