Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Fakta om veneklapper og operation

25.august, 2020

Åreknuder er en velkendt tilstand, der rammer omkring en tredjedel af befolkningen. Åreknuder opstår ved blod, der ophobes i venerne, som således svulmer og begynder at slingre sig langs benene. Åreknuder forekommer ofte først i knæhaserne og vokser derefter op og ned ad benene. Da venerne ligger lige under ​​hudoverfladen, vises de iltfattige, blålige og hævede åreknuder på ydersiden af ​​huden.

Åreknuder giver ofte den person, der har dem milde smerter og en følelse af tunge ben. Mange mennesker opfatter også åreknuder som grimme. Både den milde smerte og det kosmetiske aspekt får mange mennesker til at få fjernet deres åreknuder ved en åreknudebehandling.

I mere alvorlige tilfælde af åreknuder kan der forekomme værre symptomer, såsom varige bensår, der ikke heles. Selv dyb venetrombose kan forekomme. Åreknuder er næsten aldrig farlige.

Ovenstående er forholdsvis velkendte fakta om åreknuder. Mindre kendt er den underliggende årsag til åreknuder.

Defekte veneklapper forårsager åreknuder, der muligvis kræver operation

Det faktum, at blodet i venerne samles i puljer, der ophober sig og bliver til åreknuder, skyldes defekter i veneklapperne, der skal forhindre blod i at strømme ned igen, når det pumpes mod hjertet for at blive iltet. Hvis disse veneklapper ikke er i stand til at holde tæt, vil blodet strømme tilbage i venen. Men når det også udsættes for opadgående tryk på grund af hjertets pumpning, vil blodet, der er strømmet tilbage ved veneklapperne, ofte ophobes uden at bevæge sig op eller ned. Det er disse blodansamlinger, der svulmer og omdannes til åreknuder.

Hvorfor opstår der defekter i veneklapperne – Kan de kompenseres? 

Brister i veneklapperne er arvelige, ligesom de åreknuder, der opstår på grund af dem. Hvis en eller begge forældre har haft åreknuder, vil barnet helt sikkert få dem også. Metoder til behandling af defekte veneklapper udvikles, men ofte er det åreknuderne, der behandles, ikke defekterne i veneklapperne.

Har man defekte veneklapper, findes der forskellige forholdsregler, man kan tage, for at kompensere for dårlige veneklapper og dermed prøve at forbedre blodcirkulationen i kroppen. En god blodcirkulation kan forsinke begyndelsen af ​​åreknuder og reducere omfanget og hastigheden af ​​udviklingen af ​​åreknuder, når de forekommer. Blodcirkulationen kompenserer for defekter i veneklapperne i det omfang, at hvis blodet cirkulerer bedre, pumpes det højere op i benene ved hvert hjerteslag, og det betyder, at en mindre mængde blod får mulighed for at lække ved den defekte veneklap.

Veneklapper og operationVeneklapper og operation

For en person med en tilbøjelighed til defekte veneklapper og dermed åreknuder er den bedste metode til at forsinke og reducere åreknuder at påvirke blodcirkulationen til det bedre. Dette gøres lettest ved at være fysisk aktiv, opretholde en normal vægt, undgå at stå eller sidde stille i lang tid, holde op med at ryge og mere. En usund og inaktiv livsstil kan føre til, at åreknuder ses tidligere i livet og derefter også udvikler sig hurtigere, med risikoen for de komplikationer, som det medfører, når åreknuder bliver af sværere grad.

Kan veneklapper opereres?

En række metoder til at operere veneklapper er blevet prøvet og anvendt. Imidlertid betragtes rekonstruktiv kirurgi af veneklapper sjældent som berettiget. Andre metoder er også blevet anvendt, såsom operation af veneklapper eller erstatning af dem. Der er også metoder, der involverer transplantation af veneklapper fra andre dele af kroppen eller udførelse af såkaldte bypass-operationer.

Nye metoder testes kontinuerligt, og de mest moderne metoder giver nu en symptomlindring for venøse bensår på ca. femogtres procent.

Alle metoder til at operere veneklapper er invasive og relativt komplicerede, dette er en af ​​grundene til, at de sjældent betragtes som berettigede. I stedet behandler man symptomerne på defekte veneklapper, nemlig åreknuder.

Kan åreknuder afhjælpes, uden at veneklapperne opereres? 

Der er en række velfungerende metoder til behandling af åreknuder, uden operation af veneklapperne. Metoderne, der anvendes hos Dansk Venecenter, er alle moderne og minimalt invasive. De mest almindelige behandlinger ved Dansk Venecenter er:

  • Laserbehandling
  • Skumbehandling
  • Skleroterapi
  • Radiofrekvens
  • Limbehandling

En mere detaljeret beskrivelse af behandlingerne af åreknuder på Dansk Venecenter kan findes her ‘Fakta om åreknuder‘.

Ovenstående behandlinger udføres under lokalbedøvelse på cirka en time. Patienten kan derefter vende direkte hjem og genoptage sine normale aktiviteter.

Resume – Fakta om veneklapper og operation

Åreknuder opstår på grund af øget pres i benene. Årsagen til det øgede tryk i venerne er, at veneklapperne i benene lækker blod nedad. Denne lækage opstår, fordi veneklapperne er defekte.

Risikoen for, at en person får veneklapper, som er defekte, er arvelige. En person, hvis forældre har åreknuder, vil derfor ofte også selv få defekte veneklapper.

Der er forebyggende foranstaltninger, som en person kan tage for at forsinke indtræden af ​​åreknuder på grund af defekte veneklapper. De forebyggende foranstaltninger er alle rettet mod at øge blodcirkulationen i kroppen. Dette kan opnås ved for eksempel at være fysisk aktiv, opretholde en normal vægt, holde op med at ryge og undgå for meget stillesiddende eller stillestående.

Der er metoder til operation af defekte veneklapper, men da disse metoder er meget invasive, vælger man normalt at behandle åreknuder, der opstår som et resultat af de defekte veneklapper.

Behandlingsmetoder for åreknuder involverer at de beskadigede årer enten lukkes eller fjernes. Hvis dette sker, søger blodet nye måder at strømme på, og åreknuder forsvinder således.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.