Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Efter en åreknudeoperation

11.april, 2023

En del mennesker er af den opfattelse, at der er lang restitutionstid efter en åreknudebehandling, og at man ofte skal være sygemeldt i mange dage. Men dette er ikke korrekt. I dag anvendes meget milde behandlingsmetoder, hvorfor restitutionstiden i langt de fleste tilfælde er meget kort, og man som oftest kan genoptage sin normale hverdag dagen efter en åreknudeoperation. 

Når åreknuder opstår

Åreknuder er forårsaget af slidte veneklapper, hvis opgave er at sørge for, at blodet kun løber i en retning. Når veneklapperne er slidte, kan de ikke længere holde tæt, hvorfor blodet løber baglæns og hobes op i puljer. Dette skaber et stort tryk på venen og der udvikles åreknuder. 

Den primære faktor til, at åreknuderne og de slidte veneklapper kommer er genetik. Det vil altså sige, at hvis ens forældre har haft  åreknuder, er der stor sandsynlighed for, at man selv får åreknuder på et tidspunkt i livet. 

Er man genetisk disponeret for åreknuder og allerede har fået åreknuder, vil det kræve en åreknudebehandling for at komme af med åreknuderne. Åreknuder behandles i dag med meget effektive og skånsomme metoder, som giver et varigt resultat. 

Hvordan åreknuder behandles

I gamle dage blev åreknuder fjernet ved et større indgreb, såkaldt stripping, og der var lang restitutionstid efter åreknudeoperationen. Ydermere lå man ofte i sengen i dagene efter åreknudeoperationen, og var ofte sygemeldt. Men dette har heldigvis ændret sig. 

I dag bliver åreknuder fjernet ved hjælp af moderne metoder, hvor der kun anvendes lokalbedøvelse. Åreknuder fjernes ved varme, skum og flebektomi, og selve behandlingen tager cirka en time. Fjernes åreknuderne ved hjælp af enten varme eller skumbehandling, lukkes venen, hvorefter blodet løber andre veje, og således er åreknuderne fjernet. De synlige åreknuder på benene kan derefter vælges at blive fjernet ved hjælp af flebektomi, hvor der laves et mikrosnit og en lille del af blodåren trækkes ud. 

Efter en åreknudeoperation

Efter en åreknudeoperation bliver benet i nogle tilfælde bundet ind i en tyk bandage. Dette er for at minimere en eventuel blødning samt at mindske hævelse. Efter et døgn kan denne tages af, og nogle vælger herefter at anvende en støttestrømpe, da det kan lindre. En støttestrømpe anses dog ikke som en del af selve åreknudebehandlingen.

I dagene efter en åreknudeoperation vil man opleve at være øm i området, der er blevet behandlet. Det er en god ide at prøve at holde sig i gang i dagene efter en åreknudeoperation, og der findes ingen fysiske restriktioner, så man kan bevæge sig i det omfang, man føler for. 

I dagene efter en åreknudeoperation vil de fleste opleve større eller mindre blå mærker på benene, hvor åreknuderne er fjernet. Disse forsvinder som oftest efter et par uger. I få tilfælde kan det tage op til 4-6 måneder, før de er helt væk. Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.