Dyb venetrombose er blodpropper i de dybe vener i ben, bækken og arme. Dyb venetrombose kan være en meget alvorlig tilstand, som kan opstå af forskellige årsager. I artiklen vil vi beskrive, hvad dyb venetrombose er samt årsagerne til, at dyb venetrombose opstår.

Hvad er dyb venetrombose

I kroppen har vi vener, som er de blodårer, der sørger for at bringe blodet tilbage til hjertet for at blive iltet. Hvis man får dyb venetrombose, altså en blodprop, vil denne sætte sig i venerne. Venerne er placeret i benene, bækkenet eller armene, hvor dyb venetrombose kan opstå. Blodproppen sætter sig i venen som en blokade, og gør det derfor vanskeligt for blodet at passere. Dette forårsager, at området nedenfor blodproppen vil hæve op, blive rødt og ømt, fordi blod og væske hobes op. Som beskrevet sidder blodproppen i venen, men man kan risikere, at den river sig løs og føres med blodstrømmen til hjertet eller videre til lungerne, og dette kan være en meget alvorlig tilstand.

Dyb venetrombose

Symptomer på dyb venetrombose

Personer, der har dyb venetrombose kan opleve symptomerne meget forskelligt. Nogle vil føle et let ubehag, hvorimod andre får udtalt hævelse, rødme og ømhed. Symptomerne man derfor skal være opmærksom på er:

  • Ubehag, og det syge ben kan hæve op og blive varmt og rødt.
  • Musklerne i læggen kan føles mere faste.
  • Nogle gange ses det, at de overfladiske vener, blodårer, er mere tydelige og buler mere ud.
  • Hvis blodproppen har løsnet sig og er ført med blodet til lungerne, kan det give alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Det er som sagt ikke alle, der har disse symptomer, så det kan derfor være vanskeligt for lægen at diagnosticere dyb venetrombose. Hvis du oplever nogle af disse symptomer og mistænker, at det kan være dyb venetrombose, er det meget vigtigt at opsøge en læge hurtigst muligt.

Hvorfor opstår dyb venetrombose?

Der findes forskellige årsager til, at man får dyb venetrombose, altså en blodprop i benet, bækkenet eller armen. Ofte er det en kombination af flere ting, som fører til dyb venetrombose:

  • Langvarig sengeleje, eksempelvis i forbindelse med sygdom eller en operation.
  • Stillesiddende i længere tid, eksempelvis ved en lang flyrejse.
  • Overvægt
  • Kræftsygdom
  • Graviditet
  • Brug af p-piller

Dyb venetrombose og dårlig blodcirkulation er tæt forbundet. Dårlig blodcirkulation opstår netop ved langvarigt sengeleje, når man er stillesiddende i lang tid, og når man er overvægtigt. Derfor er det meget vigtigt at have fokus på, at holde en god blodcirkulation, og netop være opmærksom på ovenstående faktorer.

Dyb venetrombose og åreknuder

Som beskrevet kan dyb venetrombose blandt andet opstå på grund af dårlig blodcirkulation. Ligeledes opstår åreknuder også, når blodcirkulationen er forringet. Dette skyldes defekter i veneklapperne, der er med til at regulere blodgennemstrømningen. Men hvis klapperne er ødelagte, kan der komme tilbageløb, og blodet vil samle sig i puljer, venen vil hæve op, og der opstår åreknuder. Har man haft åreknuder i en lang periode, og de ikke er blevet behandlet, kan man risikere at få dyb venetrombose. Åreknuder opstår på grund af dårligt blodomløb, og denne tilstand kan forværres og udvikle blodpropper. Dyb venetrombose kan derfor være et symptom på meget svære åreknuder, og derfor er det vigtigt at få behandlet sine åreknuder så tidligt som muligt, så man undgår at tilstanden forværres.

Posttrombotisk symdrom

Når man får dyb venetrombose, dannes en blodprop i venen, og efter en dyb venetrombose kan veneklapperne blive ødelagt. Veneklapperne er med til at regulere blodcirkulationen, og de sørger for, at blodet løber i den rigtige retning til hjertet. Er disse veneklapper ødelagte eller defekte, kan det medføre tilbageløb, så blodet hobes op. Denne tilstand kan medføre:

  • Smerter i ben
  • Hævelse
  • Åreknuder
  • Åreknuder og kronisk eksem
  • Bensår

Har man nogle af disse gener, er det en god ide at få tjekket blodets hastighed i benene med en ultralydsundersøgelse. På den måde kan man tjekke for eventuelle åreknuder, og finde frem til den rette behandlingsmetode. Hos Dansk Venecenter er det altid en specialist, der udfører forundersøgelsen, og alle kan få foretaget denne.Hvis først man får svære åreknuder, kan dette føre til kronisk eksem, og give venøse bensår, som kan have meget svært ved at hele.

Forebyggende tiltag mod dyb venetrombose

Dyb venetrombose opstår blandt andet på grund af dårlig blodcirkulation, og derfor er det meget vigtigt at have fokus på forskellige tiltag, der kan være med til at forbedre blodgennemstrømningen i benene.Fysisk aktivitet. Når pulsen bliver høj, pumper hjertet hurtigere, og det vil sige, at blodet pumpes hurtigere rundt i kroppen, hvilket øger blodgennemstrømningen i benene. Derfor kan man lave forskellige tiltag, der kan forbedre blodcirkulationen.Kompressionsstrømper. Brug af kompressionsstrømper kan også være med til at forbedre blodcirkulationen i benene. Kompressionsstrømper er blandt andet også rigtig gode at bruge ved lange rejser, hvor man ikke har mulighed for at rejse sig og gå rundt så ofte.Har man haft dyb venetrombose én gang, er der forøget risiko for at få det igen, og derfor er ovenstående tiltag ekstra relevante til forebyggelse af ny venetrombose.