Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Diagnose på åreknuder

8.april, 2020

Åreknuder rammer cirka 30% af hele befolkningen på et tidspunkt i deres liv. Åreknuder er tykke, blå blodårer, der buler ud på huden, og som syner meget tydelige. De forekommer ofte på benene, på læggen og i knæhasen og de kan give anledning til fysisk og psykisk smerte. I artiklen vil vi beskrive, hvad åreknuder er, hvorfor de opstår samt diagnosen på åreknuder. Der findes forskellige behandlingsmetoder til fjernelse af åreknuder, som ydermere også vil blive beskrevet i artiklen.

Hvad er åreknuder?

En åreknude er en meget tyk vene, hvor i blodet har hobet sig op, trykket er stort, og venen buler ud og syner blå og lilla. Det, der til at starte med, har forårsaget at blodet hobes op er defekte veneklapper. Når det iltfattige blod skal løbe tilbage til hjertet, for at blive iltet, løber det i venerne i benene. Når blodet løber til hjertet, løber det imod tyngdekraften, og for at undgå tilbageløb, har vi klapper på indersiden af venerne, der sørger for, at blodet netop kun kan løbe én vej. Hvis disse veneklapper er slidte eller ødelagte, kan blodet løbe tilbage, og hobe sig op i puljer, som forårsager stort tryk på venerne. Dette vil få venen, blodåren, til at blive tyk og bule ud, og det er åreknuder. 

Hvem får åreknuder?

Åreknuder rammer cirka hver tredje voksen person, og det rammer både mænd og kvinder, unge og gamle. Veneklapperne slides over tid, ligesom det gør med resten af kroppen, og derfor er der større risiko for at få åreknuder, jo ældre man bliver. Derfor ses åreknuder hyppigere hos ældre personer end hos yngre. 

Ligeledes forekommer åreknuder også oftere hos kvinder, fordi åreknuder kan opstå i forbindelse med en graviditet. Under en graviditet ændres hormonbalancen og kropsvægten, og disse ændringer er med til at påvirke blodcirkulationen og dermed også veneklapperne, hvilket kan forårsage åreknuder. 

Diagnose på åreknuder

Det er forskelligt fra person til person, hvordan følelsen med åreknuder er. Nogle personer har mange symptomer, såsom milde smerter i form af tunge ben, der kan føles rastløse og give kramper. Andre personer lægger måske slet ikke mærke til åreknuderne, eller også har de vænnet sig til at have dem, og de gener, der måtte forekomme. 

En forundersøgelse til diagnosticering af åreknuder 

Uanset om man har åreknuder eller om man er i tvivl, om man har åreknuder, er første skridt til at diagnosticere åreknuder en forundersøgelse. Ved en forundersøgelse tjekker en speciallæge blodstrømningen i benene med ultralyd. Dette vil give et billede af blodets hastighed i venerne og vise, om der er åreknuder, og hvor de eventuelt sidder. 

Alle kan få foretaget en forundersøgelse, og hos Dansk Venecenter er det altid en specialist, der foretager disse, og som finder den rette behandling til fjernelse af åreknuderne. 

Ved en forundersøgelse bliver der spurgt ind til den generelle tilstand, de gener og smerter, man eventuelt har, hvor længe man har haft det, og andre dybdegående spørgsmål, der er med til at afdække tilstanden hos patienten. 

Som beskrevet er det ikke alle, som har gener af åreknuder eller som lægger mærker til generne, så derfor kan det være vanskeligt at stille en diagnose på åreknuder, hvis ikke man får lavet en ultralydsundersøgelse. 

En forundersøgelse hos Dansk Venecenter tager cirka 20 minutter, der er ingen smerter forbundet ved undersøgelsen, og man kan gå direkte på arbejde bagefter. En forundersøgelse vil give et fuldstændigt billede af tilstanden og er derfor meget effektiv til diagnosticering af åreknuder.

Komplikationer med åreknuder, som man har fået diagnosticering

Åreknuder, der er blevet diagnosticeret, men endnu ikke behandlet kan give anledning til komplikationer. Disse komplikationer kan være en begrænsning for personen, der har åreknuderne. Nogle af komplikationerne kan være:

  •     Rastløse og tunge ben
  •     Kløe og svie
  •     Eksem
  •     Pigmentering
  •     Venøse bensår
  •     Tromboflebitter
  •     Dyb venetrombose

Når blodcirkulationen er dårlig, kan det påvirke huden i det område, hvor åreknuderne er. Dette kan give eksem, ændringer i hudens farve og struktur, og i mere alvorlige tilfælde føre til bensår, der kan have svært ved at hele. Et andet mere alvorligt sygdomstilfælde er tromboflebitter, som er en lille blodprop i de overfladiske vener. Hvis denne blodprop vandrer til de store vener, kan det føre til dyb venetrombose, der kan være af meget alvorlig grad. 

Diagnose på åreknuder

Oplever man nogle af disse komplikationer, kan det være symptom på åreknuder, og derfor skal man søge ekspertise hos en læge eller en klinik, som kan stille diagnosen ’åreknuder’.

 Diagnosen ’åreknuder’ – forskellige behandlingsmetoder

Når en person, som har åreknuder, har fået foretaget en forundersøgelse, og diagnosen på åreknuder er blevet stillet, kan man i samråd med speciallægen finde den rette behandlingsform til fjernelse af en åreknude

Dansk Venecenter er nordens ledende specialister i behandling af åreknuder og bruger kun de mest moderne og skånsomme behandlingsmetoder, der effektivt fjerner åreknuder. Der findes forskellige behandlingsmetoder, og den valgte behandlingsform tilpasses altid til den enkelte patient. 

Laserbehandling af åreknuder: Laserbehandling kan bruges til behandling af åreknuder på både ben og lår. Ved denne behandlingsform indsættes et kateter i den syge vene, hvorefter en laser føres ind og langsomt trækkes tilbage gennem venen. Varmen fra laseren får venen til at lukke sig, hvilet resulterer i, at åreknuderne forsvinder, da blodet ikke længere løber gennem denne vene.

Skumbehandling til åreknuder: Ved fjernelse af åreknuder ved brug af skumbehandling injiceres et medikament i den syge vene. Dette medikament, en slags skum, får venen til at lukke sig, hvorefter blodet vil løbe andre veje i andre vener, og åreknuderne forsvinder.

Flebektomi: Flebektomi bruges ofte i forbindelse med en laser – eller skumbehandling, da flebektomibehandlingen fjerner de kosmetiske gener, som åreknuder kan give. Med mikrosnit laves et hul i huden ved den syge vene, hvorefter et lille stykke af venen trækkes ud. Denne behandling fjerner altså den synlige del af åreknuden, som ofte buler ud og er tydelig på huden. 

Når en person med åreknuder, har fået stillet diagnosen på åreknuder, findes der altså forskellige behandlingsmetoder til at fjerne åreknuderne. Disse metoder er de nyeste og mest anvendte, som giver det mest effektive resultat.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.