Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Blodsprængninger på ben

15.februar, 2020

Karsprængninger, som også kaldes blodsprængninger, er meget normalt at have, og det rammer ca. 30% af befolkningen. Blodsprængninger er små, synlige blodårer, der ligger helt overfladisk på huden og syner derfor som et net med lilla eller blålige tråde. Blodsprængninger forekommer ofte på benene, men ses også tit i ansigtet, på kinder og næse. Som det er med åreknuder, er blodsprængninger også i høj grad genetisk betinget, så hvis en af dine forældre har haft blodsprængninger, er der meget stor sandsynlighed for, at du også vil få det på et tidspunkt i livet. 

Hvorfor opstår blodsprængninger på benene? 

Blodsprængninger er ofte meget små, tynde tråde, som er ufarlige og medfører ikke smerter, som åreknuder derimod kan. Blodsprængninger opstår, når klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstømningen, er defekte. I venerne løber blodet tilbage til hjertet for at blive iltet, og veneklapperne har til funktion at sørge for, at blodet løber den rigtige vej. Hvis veneklapperne er svage eller ødelagte, vil blodet have svært ved at løbe den rigtige vej, som kan medføre at blodet samles i puljer, og dette kan forårsage blodsprængninger eller åreknuder.

Blodsprængninger på ben

Hvem får blodsprængninger på benene?

Der findes forskellige årsager til, at man får blodsprængninger på benene, og nogle af disse er noget, man kan være opmærksom på, hvis man ønsker at reducere risikoen for blodsprængninger på benene.

Genetik: Op til 90% af de personer, som har får blodsprængninger er genetisk disponeret fra et familiemedlem.

Køn: Blodsprængninger kan ramme alle, både mænd som kvinder. Dog er der tendens til, at flest kvinder får blodsprængninger. 

Graviditet: I forbindelse med en graviditet øges kropsvægten pludseligt, og den ekstra vægt påvirker presset på venerne i benene, hvilket kan medføre blodsprængninger på benene eller åreknuder. Hos mange kvinder vil disse forsvinde efter endt graviditet, men hos andre kræver det behandling for at fjerne blodsprængningerne.

Alderdom: Veneklapperne vil slides over tid, ligesom det er med resten af kroppen, så derfor påvirker alderdom forekomsten af blodsprængninger på benene.

Overvægt: Hos en person som er overvægtig, vil der være ekstra kropsvægt, som der derfor medfører pres på venerne i benene, hvilket påvirker blodcirkulationen.

Stillesiddende og stillestående: Hvis en person står eller sidder stille i samme position i flere timer ad gangen, vil det påvirke blodcirkulationen negativt, da det er sværere for blodet at løbe til hjertet fra benene.

Solskade: Det ultraviolette lys fra solen kan ødelægge huden og medføre blodsprængninger. Dette ses ofte i ansigtet, som er mere eksponeret for solens stråler.

Hvordan kan blodsprængninger på benene forhindres?

Det er ikke umiddelbart muligt at forhindre blodsprængninger på benene, men man kan være med til at minimere risikoen for forekomsten af blodsprængninger.

Flere af ovenstående faktorer er noget, man ikke selv kan have kontrol over, men derfor er det netop vigtigt at have de faktorer for øje, som man selv kan være med til at styre og gøre noget ved.

  Vedligeholde en sund vægt og god livsstil.

  Bruge solcreme

  Holde sig fysisk aktiv

  Stå og gå i stedet for at være stillesiddende.

  Elevere benene når man sidder eller ligger

Behandling af blodsprængninger på benene

For de personer, som har blodsprængninger på benene, er det ofte en kosmetisk gene, som kan medføre begrænsninger i hverdagen og i værste tilfælde en forringet livskvalitet, hvis det eksempelvis bliver et styrende element i valg af påklædning og færden på offentlige strande og svømmehaller, hvor kroppen vises frem. Derfor vil personen, som har blodsprængninger ofte vælge at få dem behandlet på grund af kosmetiske årsager.

Effektive og skånsomme behandlingsformer

Blodsprængninger på benene kan blive behandlet ved forskellige metoder, og valg af behandlingsmetode afhænger af, hvor fremskredne blodsprængningerne på benene er:

Sklerosering: Har en person større områder på benene med blodsprængninger bruges ofte sklerosering til behandling af blodsprængningerne. Ved denne behandlingsform injiceres et medikament i de små vener, hvor blodsprængningerne ses. Medikamentet vil få venerne til at krympe, hvorefter blodsprængningerne forvinder. 

Laserbehandling: Er der tale om mindre områder med blodsprængninger, som ofte ses i ansigtet, bruges laserbehandling til fjernelse af blodsprængninger. Lyset fra laseren får blodet til at koagulere, hvorefter venen krymper, og blodsprængningerne forsvinder.

Hos Dansk Venecenter anvendes sklerosering til fjernelse af blodsprængninger på benene. Ved behandling af blodsprængninger på benene kræves det ofte 3-5 behandlinger for at opnå et tilfredsstillende resultat. 

Har du blodsprængninger på benene, kan du booke en behandling hos Dansk Venecenter, hvor vores dygtige speciallæger udfører behandlingerne. Vi bruger nordens ledende specialister inden for behandling af åreknuder og blodsprængninger for at sikre, at patienterne får den mest effektive og moderne behandlingsform.  

Opsummering

Karsprængninger, blodsprængninger, er små, synlige blodårer, der ligner blå tråde, som ofte ses på benene og i ansigtet. De opstår hovedsageligt grundet arv, men der er forskellige tiltag, man selv kan gøre for at mindske risikoen for forekomsten af blodsprængninger på benene. 

Har en person allerede fået blodsprængninger, og ønsker at få dem fjernet, findes der forskellige skånsomme og effektive behandlingsformer. Sklerosering bruges til større områder med blodsprængninger, ofte ved fjernelse af blodsprængninger på ben. Ved mindre områder, ofte i ansigtet, bruges laserbehandling. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.