Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Billeder af åreknuder efter niveau i henhold til CEAP

4.marts, 2020

Hvad er åreknuder

Åreknuder er snoede årer, der er synlige gennem huden. Åreknuder er ofte blålige, fordi blodet i venerne mangler ilt, og de findes oftest i knæhaser og den nederste del af benene. Åreknuder er arvelige og påvirker omkring tredive procent af befolkningen på et tidspunkt i løbet af deres levetid.

Åreknuder skyldes slid i klapperne i venerne, der regulerer blodgennemstrømningen til hjertet. Hvis disse klapper lækker blod ned til venerne, akkumuleres det i puljer, og det er disse puljer, der kan resultere i en åreknude.

Åreknuder er næsten aldrig farlige, men de kan forårsage problemer for den person, der har dem. Problemerne inkluderer en følelse af tunge ben, milde smerter hvor åreknuderne sidder, kløe, varige bensår som er vanskelige at hele og begrænsninger i livet, fordi man opfatter åreknuderne som grimme.

System til klassificering af åreknuder

Der er et system udviklet specifikt for at klassificere venesygdomme, hvor åreknuder regnes som en af ​​dem.

Systemet kaldes CEAP – der lyder “Clinical, Etiological, Anatomical, and Pathophysiological” på engelsk. CEAP beskriver symptomerne på åreknuder i henhold til alvoren af ​​åreknuderne. CEAP er et anerkendt system til klassificering af åreknuder og bruges af sundhedsvæsenet i mange lande.

Billeder af åreknuder

Nedenfor gennemgår vi alle niveauer af åreknuder efter deres klassificering i henhold til den første del af CEAP-systemet, den kliniske beskrivelse sammen med fotos, der illustrerer, hvordan en ben kan se ud på hvert trin.

Foto C1: Karsprængninger 

I det første niveau af åreknuder, C1, vises de tynde vener på benet. Disse små vener skaber ikke problemer for patienten undtagen den kosmetiske del, men de er et tegn på, at åreknuder er ved at udvikle sig.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

Foto C2: Åreknuder

Åreknuderne er nu tydeligt synlige med deres typiske hævede årer i blålig farve, der slynger sig ned ad benene. I denne fase kan personen med åreknuder opleve problemer i form af mild smerte, tunge ben og en øget følelse af kosmetisk ubehag.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

Foto C3: Åreknuder med hævede ben.

Når åreknuderne bliver mere alvorlige, forekommer ofte symptomer som hævede ben og ankler. Symptomerne på åreknuder er mere tydelige på dette stadium for den person, der har dem. Personen med åreknuder bør overveje at få dem undersøgt.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

Foto C4: Åreknuder med hudændringer og eksem

På niveau C4 kan åreknuder sandsynligvis volde meget besvær for den person, der har dem. Nu har hudforandringer vist sig, eksem er dannet, og med dem opstår der ofte kløe. Huden er misfarvet og hård.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

Foto C5: Åreknuder med helede bensår

Når åreknuder fremtræder med helede bensår, er dette et tegn på yderligere forværring af tilstanden. Det faktum, at der er helede bensår, betyder, at personen med åreknuder havde åbne sår, der derefter blev helet.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

Foto C6: Åreknuder med åbne sår

I den sidste fase, C6, er åreknuder meget alvorlige. Nu ses alle tidligere symptomer sammen med bensår, der ikke heles af sig selv. Som beskrevet i C5 ovenfor var der tegn på helede bensår, men i C6 forbliver bensårene åbne og kan ikke helbrede sig selv. Denne fase udgør naturligvis store besværligheder for den person, der har åreknuder.

Billeder af åreknuder efter niveau

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.