Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Behandling af karsprængninger

3.december, 2019

Karsprængninger er små vener, der kan ses gennem huden. Karsprængninger er vener – årer – som ofte snor sig og ser ud som et net under huden, også kaldes karsprængninger. Karsprængninger er meget almindelige, og mere end tredive procent af befolkningen vil få dem på et tidspunkt i livet.

Karsprængninger forekommer hovedsageligt i knæhasen, men kan også opstå andre steder på kroppen, såsom lår, underben eller i ansigtet.

Karsprængninger er ikke farlige, men opfattes af mange som grimme og kan derfor medføre begrænsninger i livet, hvis en person, der har dem, ikke ønsker at bære shorts, kort nederdel eller andet tøj, der gør at karsprængningerne kan ses. Disse kosmetiske årsager er ofte en vigtig grund til behandling af karsprængninger.

Behandling af karsprængninger

Hvorfor opstår karsprængninger, der kan behøve behandling?

Karsprængninger opstår på grund af defekter i de klapper, der kontrollerer blodstrømmen i venerne. Veneklapperne lukkes, når hjertet banker, så blodet ikke strømmer tilbage gennem venerne. Når blodet lækker, fordi de venøse ventiler ikke holder tæt, dannes puljer under klapperne, og det er disse puljer, der danner karsprængninger.

Det faktum, at karsprængninger hovedsageligt vises på benene, skyldes tyngdekraften. Da blodet skal pumpes op til hjertet, kan defekter i veneklapperne forårsage større skade, og derfor er der større risiko for karsprængninger her, frem for på andre dele af kroppen.

Som alle andre funktioner i kroppen slides veneklapperne over tid. Veneklappernes funktion påvirkes også negativt af mangel på blodcirkulation i kroppen. En god blodcirkulation gør det lettere for hjertet at pumpe blodet rundt i kroppen og en dårlig blodcirkulation får hjertet til at arbejde hårdere for at pumpe blodet.

Hovedårsagen til at veneklapperne slides på den måde, der får karsprængningerne til at dannes, er arv. Hvis en person har en eller to forældre, der har karsprængninger, er sandsynligheden for, at personen selv får det, næsten hundrede procent.

Hvordan man bedst minimere risikoen for karsprængninger

Vi har ovenfor beskrevet to årsager til karsprængninger; arv og blodcirkulation. Det siger sig selv, at du ikke kan påvirke din arv, så du skal leve med risikoen for, at der opstår karsprængninger som et resultat af arv.

Til gengæld kan du gøre noget ved din blodcirkulation. Der er et stort antal aktiviteter og ting, du kan gøre for at forbedre din blodcirkulation.

Det første at tænke over, for at forbedre din blodcirkulation, er kropsvægt. Øget kropsvægt betyder, at du får flere og længere blodkar, der gør det sværere for hjertet at pumpe blod gennem alle disse blodkar, og denne øgede belastning på hjertet forringer blodcirkulationen. Udtrykket ‘overvægt’ inkluderer også graviditeter. Graviditet er en væsentlig årsag til, at mange kvinder får karsprængninger. Disse karsprængninger forsvinder ofte efter graviditetens ophør. Med dette in mente er det vigtigt for folk, der ikke er gravide, at holde deres kropsvægt under kontrol og undgå at blive overvægtige. For kvinder, der er gravide, forsvinder den graviditetsrelaterede overvægt selvfølgelig, når graviditeten slutter.

Andre forholdsregler, der skal træffes for at forbedre blodcirkulationen er regelmæssig fysisk aktivitet, undgå at stå eller sidde for længe og holde en sund diæt. Du kan også holde dine ben i høj position – højere end hjertet – når du hviler, da det gør det lettere for blodet at flyde tilbage til hjertet.

Effektive behandlinger for karsprængninger

En person, der har fået karsprængninger kan føle at disse er grimme. Dette kan betyde, at personen med karsprængningerne ikke ønsker at ses med bare ben, for eksempel i shorts, kort nederdel eller kjole, bikini, badetøj mm. Ikke at være i stand til at bevæge sig ud, fordi du føler, at du har grimme ben, udgør en begrænsning i hverdagen, som klart skal betragtes som en forringet livskvalitet. En forringet livskvalitet er god grund til at gennemføre en behandling af karsprængningerne.

Den første ting, man skal gøre, når man overvejer at behandle sine karsprængninger, er at få en aftale med en kirurg. Når man besøger kirurgen, undersøges karsprængningerne med ultralyd, blandt andet for at bestemme karsprængningernes størrelse og art. Derefter vil patienten og kirurgen diskutere forskellige muligheder for behandling af karsprængninger.

Skånsomme behandlinger for karsprængninger

Der er en række meget effektive og skånsomme åreknude-behandlingsmetoder, som alle er minimalt invasive. Disse moderne behandlingsmetoder har det til fælles, at patienten ikke behøver at blive indskrevet på et hospital for behandlingen. Disse behandlinger kan i stedet udføres på klinikker uden for et hospital, behandlingerne tager kun en time at blive udført og er under lokalbedøvelse. Dette gør det muligt for patienten at vende hjem lige efter behandlingen, og genoptage sin normale hverdag straks herefter. 

Nogle almindelige moderne behandlinger for karsprængninger er mikrosklerosering – når større områder skal behandles – eller laserbehandling – på mindre områder, der skal behandles. Mikrosklerosering udføres ved at injicere en væske i de beskadigede kar for at få dem til at forsvinde. I mindre områder med karsprængninger, for eksempel i ansigtet, bruges ofte IPL-laserbehandling, hvor laserlyset får blodet til at koagulere, og åreknuden forsvinder. En behandling som denne varer ca. 20-30 minutter. Hos Dansk Venecenter anvendes skleroseringsbehandling til fjernelse af karsprængninger. 

For at opnå et tilfredsstillende resultat i behandlingen af ​​karsprængninger, skal behandlingen normalt gentages mindst et par gange.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.