Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Behandling af åreknuder med skånsomme metoder

19.juni, 2020

Følelsen af tunge og trætte ben, en følelse af uro og kramper samt hævelse er dagligdagskomplikationer for en person, der har åreknuder. De plager, som åreknuder forårsager, kan være til meget stor gene og give både fysiske og psykiske smerter. Personer, som har åreknuder, oplever ofte en meget stor lettelse efter en behandling af åreknuder, og en behandling af åreknuder kan være med til at forbedre livskvaliteten. 

Åreknuder og defekte veneklapper

Årsagen til at åreknuder opstår skal findes i kroppens blodcirkulation. Når det iltfattige blod skal løbe til hjertet for at blive iltet, løber det i venerne i benene. Her løber blodet mod tyngdekraften, og for at sørge for at vejen er ensrettet, har vi veneklapper. Veneklapperne sidder på indersiden af venerne og sørger for at regulere blodgennemstrømningen. Veneklapperne fungerer som en slags ventil, og har til funktion at lukke for den nedadgående blodstrøm og sørge for, at der kommer tilstrækkeligt blod til hjertet. 

Behandling af åreknuder

Veneklapperne vil med tiden blive slidt, ligesom resten af kroppen også slides i takt med stigende alder. Udover alder findes der forskellige andre årsager til, hvorfor veneklapper bliver slidt eller endda ødelagte. 

Genetik

Den største grund til at man får åreknuder er arv. Åreknuder er næsten 100 procent arveligt, så hvis ens forældre har haft en åreknude, er man genetisk disponeret for selv at få åreknuder. Får man åreknuder på grund af arv, kan man ikke undgå at få åreknuder, men man kan minimere omfanget, og eventuelt hvornår i livet åreknuden opstår. 

Overvægt

Under en tilstand med overvægt kommer venesystemet under et unormalt højt tryk. Hvis veneklapperne belastes, som forekommer hos overvægtige personer, vil klapperne blive ødelagte. Dette vil resultere i et øget blodtryk, hvilket vil ødelægge venen, og det kan føre til åreknuder. 

Graviditet

I forbindelse med en graviditet øges kropsvægten markant, og denne pludseligt opstået ekstra vægt er en slags midlertidig overvægt. Under en graviditet ændres hormonbalancen også, og dette påvirker venernes elasticitet og eftergivenhed. Livmoderens størrelse lægger stort pres på bækkenet og de store blodårer, og dette påvirker også forekomsten af åreknuder.

Tromboflebitter

En tromboflebit er en lille blodprop, der kan opstå i benene. Blodproppen kan forårsage et øget pres i venerne, hvorved der kan dannes en åreknude. 

En forundersøgelse – Første skridt til behandling af åreknuder 

Har man fået åreknuder, der er til meget stor fysisk og psykisk gene, er det muligt at fjerne åreknuderne ved en åreknudebehandling. Der findes forskellige, meget skånsomme og effektive metoder til behandling af åreknuder. De metoder, der anvendes hos Dansk Venecenter er de mest moderne former til behandling af åreknuder.

Første skridt til en behandling af åreknuder er en forundersøgelse, hvor en speciallæge undersøger benene med ultralyd. Ultralydsundersøgelsen giver et billede af blodgennemstrømningen, veneklappernes funktion samt graden af eventuelle åreknuder. Speciallægen vurderer herefter den rette metode til behandling af åreknuderne. 

Behandling af åreknuder – skånsomme behandlingsmetoder

Den valgte behandlingsform til behandling af åreknuderne afhænger af forskellige faktorer, blandt andet hvilken grad af åreknuder, der er tale om, samt om der tidligere er blevet foretaget en behandling af åreknuderne. 

Laserbehandling til behandling af åreknuder

En af de mest anvendte metoder til behandling af åreknuder er laserbehandling. Denne behandling indebærer at den dårlige vene lukkes ved hjælp af en laser. Varmen fra laseren påvirker venen således at den lukkes, og det får åreknuderne til at forsvinde, fordi blodet ikke længere kan passere. 

Radiofrekvens – en metode til behandling af åreknuder

Ved en radiofrekvensbehandling fjernes åreknuderne ved at et kateter indsættes i venen, og den varme som radiofrekvensen udsender, får venen til at lukke sig. Dette resulterer i, at åreknuden forsvinder.  

Injektion med skum til behandling af åreknuder

En såkaldt skumbehandling anvendes til mindre åreknuder eller hvor der tidligere er blevet behandlet åreknuder. Har man fået foretaget en behandling af åreknuder, er der begrænsninger i forhold til hvilken behandlingsform, der kan anvendes ved en ny behandling af åreknuder. I dette tilfældes kan man tilbydes en skumbehandling til behandling af åreknuder. En skumbehandling er ikke lige så effektiv som en laser – eller radiofrekvensbehandling, men den er effektiv til at behandle mindre åreknuder. 

Flebektomi – behandling af tydelige åreknuder

Åreknuder vil i mange tilfælde vise sig som tydelige blodårer på benene. En flebektomibehandling kan fjerne disse tydelige blodårer, og er derfor en behandling af den kosmetiske del af åreknuden. Ved en flebektomi laver speciallægen helt små snit på benet langs med de tydelige blodårer, hvorefter et lille stykke af de synlige åreknuder fjernes. 

Flebektomi anvendes ofte i forbindelse med en anden type af behandling af åreknuder for at give en fuldstændig behandling af åreknuderne både medicinsk og kosmetisk. 

Opsummering – behandling af åreknuder

Der findes forskellige faktorer, der er med til at forårsage åreknuder. Arv er den største faktor, men overvægt og graviditet spiller også en afgørende rolle. Åreknuder opstår, når veneklappernes funktion er utilstrækkelig, således at trykket i venen er forøget, og dette kan resultere i en åreknude.

Der findes flere metoder til behandling af åreknuder, og valg af behandlingsmetode afhænger blandt andet af graden af åreknuden. 

En behandling af åreknuder kan være med til at fjerne eller minimere de fysiske og psykiske gener, der måtte være, og en behandling af åreknuder kan også være med til at forbedre livskvaliteten. 

 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.