Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder, som klør

22.april, 2020

Åreknuder opstår, når veneklappernes funktion ikke er tilstrækkelig, så der kommer tilbageløb og medfører dårlig blodcirkulation. Når der er dårlig blodcirkulation, kan der udvikles eksem, som forårsager kløe omkring åreknuderne. Denne kløe er en hudlidelse, og kaldes også stasis dermatitis, som ofte opstår på underbenet og anklerne

For at forstå, hvorfor man kan få åreknuder, der klør, er det vigtigt at kende til, hvorfor åreknuder opstår til at starte med.

Fakta om åreknuder

I kroppen har vi vener, som er de blodårer, der transporterer det iltfattige blod tilbage til hjertet for at blive iltet. Blodet løber i venerne i benene, og for at regulere blodgennemstrømningen således, at der ikke opstår tilbageløb, har vi veneklapper i venerne. Disse veneklapper kan blive slidte eller defekte grundet forskellige faktorer såsom alderdom, arvelighed, overvægt, graviditet etc. Når veneklapperne er utilstrækkelige, ophobes blodet i venerne, hvilket forårsager et stort pres i venerne, som kan medføre åreknuder. 

Symptomer på åreknuder

Åreknuder rammer cirka 30% af den voksne befolkning, og åreknuder er arvelige. Det vil sige, hvis en af dine forældre har haft åreknuder, er man genetisk disponeret for selv at få åreknuder på et tidspunkt i livet. Der er forskellige symptomer på åreknuder, og folk, der har åreknuder kan opleve dem meget forskelligt. De mest almindelige symptomer er. 

 •     Lette smerter i området omkring åreknuderne
 •     Uro i benene og kramper i læggen
 •     Tyngdefornemmelse 

Åreknuder udvikler sig langsomt, og hvis åreknuderne ikke bliver behandlet, vil tilstanden forværres over tid, og det kan give mere alvorlige symptomer:

 •     Grov og misfarvet hud
 •     Eksem
 •     Svie 
 •     Kløende hud omkring åreknuderne
 •     Venøse bensår 
 •     Blødning fra åreknuden

Har man haft åreknuder i en længere periode, og åreknuderne ikke er blevet behandlet, kan huden omkring området med åreknuderne blive påvirket. Dette kan medføre:

 •     Tør hud, der er krakeleret, skinnende og irriteret
 •     Sår, der væsker, og venøse bensår, der ikke heler.

Åreknuder, som klør medfører ofte væskeansamlinger omkring anklerne, og huden er generelt irriteret, rød og kløende. Det store pres på venerne medfører, at der kan sive blod ud fra venerne og ud i huden. Denne form for hudlidelse, hvor åreknuderne klør, og der kan opstå eksem, kaldes stasis dermatitis. 

Åreknuder, som klør

Hvorfor får man åreknuder, som klør?

Stasis dermatitis kan være en længerevarende tilstand, der medfører inflammation, bensår, kløende og irriteret hud på underbenet. Tilstanden opstår ofte på grund af underliggende problemer, der påvirker blodcirkulationen i benene. Det vil sige, hvis man har åreknuder, der klør, kan det skyldes andre problemer, såsom kronisk venøs insufficiens, mere alvorlige åreknuder eller årebetændelse.

Tilstanden, hvor man har åreknuder, der klør, vil forværres hos personer, der i forvejen har tendens til dårlig blodcirkulation. Dette kan være hos personer, som er:

 •     Overvægtige
 •     Ældre 
 •     Personer, der lider af kronisk venøs insufficiens
 •     Personer, der har haft blodpropper

Hvordan undgår man at få åreknuder, som klør?

Åreknuder, der klør, opstår blandt andet fordi blodcirkulationen er dårlig. Hvis man har dette in mente, kan man tage forskellige forholdsregler for at minimere risikoen for at tilstanden forværres, og at åreknuderne begynder at klø og udvikle eksem eller i mere alvorlige tilfælde udvikler venøse bensår.

Har man allerede åreknuder er det vigtigt at forbedre blodgennemstrømningen i benene, og dette kan gøres gennem forskellige tiltag:

 • Venepumpeøvelser
 • En sund og aktiv livsstil
 • Holde benene eleveret, når man sidder eller ligger
 • Undgå stillesiddende eller stillestående positioner i lang tid

Ved at tage disse forholdsregler kan man minimere risikoen for at tilstanden med åreknuder forværres, og at åreknuderne derfor begynder at klø.

Hvordan behandles åreknuder, der allerede klør?

Lider man af åreknuder, der klør, har man højst sandsynligt haft åreknuder i en længere periode, så tilstanden er forværret og har udviklet irriteret hud omkring åreknuderne, som er begyndt at klø og måske har forårsaget eksem og hudforandringer.

Åreknuderne, der klør, er opstået på grund af underliggende problemer, og hvis man ønsker en varigt forbedret tilstand, kræver det højst sandsynligt en åreknudebehandling. 

Inden beslutningen om en eventuel åreknudebehandling tages, skal der foretages en forundersøgelse. Denne forundersøgelse kan udføres hos Dansk Venecenter. En forundersøgelse omfatter en nøjagtig og omfattende klinisk undersøgelse, som suppleres med en ultralydsundersøgelse, der kan kortlægge blodets hastighed.

I samråd med speciallægen vurderes den rette behandlingsform til fjernelse af åreknuderne, der forårsager kløe, og som vil give det bedste resultat. Alle åreknudebehandlinger hos Dansk Venecenter udføres af speciallæger, er yderst skånsomme, og der anvendes kun lokalbedøvelse. Efter åreknudebehandlingen kan man tage direkte hjem, og der er kort rekonvalescens. 

Opsummering – Åreknuder, som klør

Åreknuder opstår, når blodcirkulationen er forringet, og veneklappernes funktion er utilstrækkelig således, at det forårsager tilbageløb i venerne i benene. Denne tilstand resulterer i blodansamlinger og et forhøjet tryk i venerne, som giver åreknuder. Har man haft åreknuder i en længere periode, vil tilstanden forværres og huden omkring åreknuderne påvirkes. Huden omkring åreknuderne kan give irritation, svie og kløe, og i mere alvorlige tilfælde kan det danne eksem og venøse bensår. 

Har man haft åreknuder, der klør, i en længere periode, vil det ofte kræve en åreknudebehandling for at skabe et vedvarende godt resultat uden klø på huden. Der findes forskellige behandlingsformer til fjernelse af åreknuder, som klør, og den rette behandlingsmetode vurderes i samråd med en speciallæge ved en forundersøgelse. 

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.