Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder på fødderne

9.januar, 2020

Åreknuder på fødderne er relativt almindeligt og kan forekomme i op til tredive procent af befolkningen. Forekomsten af åreknuder på fødderne er normalt forbundet med arv – en person hvis forældre har åreknuder på fødderne, har en meget stor risiko for at udvikle åreknuder på fødderne og andre steder på kroppen – især på underbenene.

Selvom åreknuder på fødderne primært er arvelige, er der en række livsstilsrelaterede adfærd, der kan dæmpe eller forsinke forekomsten af åreknuder på fødderne. Disse er hovedsageligt knyttet til forbedring af blodcirkulationen i kroppen, hvilket gøres ved at være fysisk aktiv, undgå at stå eller sidde stille for længe, samt forsøge at opretholde en normal vægt.

For dem, der allerede har haft åreknuder på fødderne, er der gode muligheder for behandling. Denne behandling begynder med en vaskulær kirurg, der foretager en forundersøgelse af åreknuder.

Hvad er åreknuder på fødderne? 

Åreknuder på fødderne er hævede blodårer, der er så overfladiske på fødderne, at de både er synlige og kan mærkes på hudens overflade. Åreknuderne på fødderne er blålige eller lilla, fordi blodet i de overfladiske og hævede årer har et lavt iltindhold, da det er på vej til hjertet for at blive iltet igen. Det er mangler ved selve pumpningen til hjertet, der forårsager åreknuder på fødderne.

Hvis de klapper i venerne, der regulerer blodgennemstrømningen, når blodet pumpes til hjertet, har defekter, der gør dem ude af stand til at holde tæt, vil en bestemt del af blodet flyde tilbage i venerne, hvor det ophobes i puljer. Det er disse puljer, der vil forårsage åreknuder på fødderne. Det faktum, at åreknuder er mere almindelige i den nedre del af kroppen sammenlignet med andre steder på kroppen, skyldes, at det kræver en større indsats at få blodet pumpet til hjertet helt nede fra benene på grund af tyngdekraften. 

Åreknuder på fødderneÅreknuder på fødderne

Hvad kan være symptomerne hos en person, der har haft åreknuder på fødderne?

Der er en række symptomer, der er almindelige ved åreknuder på fødderne. Ud over de synlige symptomer, såsom hævede blodårer, der ser blålige eller lilla ud, kan en person med åreknuder på fødderne føle, at deres fødder er tunge og opleve en mild smerte. Åreknuder på fødderne kan også forårsage mørke pletter, der medfører kløe og til sidst kan udvikle sig til permanente bensår, der ikke heles let.

Disse symptomer udvikler sig langsomt over tid, hvilket får personen med åreknuder til at vænne sig til dem. I en behandling af åreknuder kan patienten derfor føle en stor og uventet lettelse fra at slippe af med åreknuderne.

Åreknuder på fødderne ses ikke

Da det ikke er almindeligt for os at gå barfodet, vil åreknuderne sjældent ses. Dette betyder, at de kosmetiske årsager til en behandling af åreknuder, der er så almindelige i åreknuder, sjældent findes i åreknuder på benene.

Udseendet af åreknuder på fødderne betyder dog ikke på nogen måde, at de ikke skaber ubehag og kan forringe livskvaliteten for dem, der har dem. Åreknuder på fødderne giver de samme milde ømmer som åreknuder andre steder på kroppen, og de varige sår med kløe vises også på fødderne, da åreknuderne forværres med tiden.

Det kan være vanskeligt at finde sko, der passer, hvis du har åreknuder på fødderne

En af de praktiske vanskeligheder, der følger med åreknuder på fødderne, skyldes at åreknuder får venerne til at svulme op, og det kan derfor være vanskeligt at bruge de sko, du har. Det kan også være vanskeligt at finde nye sko, der passer, fordi sko ofte produceres til en “normal fod”, der har visse dimensioner relateret til højde og længde. Efterhånden som åreknuderne på fødderne udvikler sig til det værre, vil venerne på fødderne svulme endnu mere op, hvilket igen betyder, at de sko du har, ikke længere passer. Det kan derfor siges, at problemet med at bruge sko og finde nye sko er konstant for en person med åreknuder på fødderne. Dette er en anden god grund til at undersøge åreknuderne på fødderne for at finde gode behandlingsmetoder til at fjerne dem.

Behandling af åreknuder på fødderne er en god ide, da de ofte kommer sammen med åreknuder på benene

Der er en række moderne behandlinger for åreknuder i fødderne, som begge er blide, kan udføres meget hurtigt og kræver minimal rekonvalescens.

De mest almindelige behandlinger er laser-, lim-, skum- eller flebektomibehandlinger. Laser, lim- eller skumbehandlinger involverer alle at lukke venerne med åreknuderne i fødderne, så blodstrømmen i dem forhindres. Der sprøjtes en væske ind i venen, der får venen til at lukke sig, hvorefter blodet finder andre veje. Ved laserbehandling indsætte et meget lille kateter under huden ved siden af åreknuderne. I den yderste ende af kateteret er et lille værktøj, der får blodåren til at lukke sig. Dette får venerne til at skrumpe, og dermed forsvinder åreknuderne. Ved en flebektomibehandling foretages et meget lille snit ved siden af åreknuderne i benene. Derefter bringes et meget lille værktøj ind, der ligner en fiskekrog, og med det trækkes den defekte vene ud, som har forårsaget åreknuder.

De ovenfor beskrevne behandlinger kan alle udføres under lokalbedøvelse og tager cirka en time at gennemføre. Behandlingerne kan udføres på en klinik uden for et hospital, så patienten ikke behøver at blive indlagt, men kan gå hjem samme dag som behandlingen blev udført. Efter en eller flere dage med rekonvalescens kan patienten vende tilbage til normale aktiviteter.

 Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.