Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og venøs insufficiens

16.juni, 2020

Venøs insufficiens er en tilstand med dårlig blodcirkulation, som er forårsaget af ødelagte eller slidte veneklapper. Venøs insufficiens opstår, når veneklapperne er defekte, således at blodet har svært ved at løbe tilbage til hjertet for at blive iltet.

Når venøs insufficiens opstår

Som nævnt er venøs insufficiens en tilstand, hvor veneklapperne ikke fungerer tilstrækkeligt. Veneklapperne sidder på indersiden af venerne i benene. Veneklappernes opgave er at forhindre, at der opstår tilbageløb. Blodet løber opad i venerne, og musklerne i benene er med til at hjælpe med at presse blodet opad. Veneklapperne sørger derfor for, at blodgennemstrømningen i venerne er ensrettet. Når veneklapperne er defekte, kan blodgennemstrømningen ikke reguleres korrekt, og dette resulterer i, at der opstår tilbageløb og at blodcirkulationen forringes. 

Åreknuder og venøs insufficiens

Tilstanden med venøs insufficiens kan være en kronisk sygdom, som kan give forskellige bivirkninger og fysiske gener.

Symptomer på venøs insufficiens

Lider man af venøs insufficiens, kan man opleve, at benet eller anklen hæver op i løbet af dagen. Når veneklapperne er ødelagte, har blodet svært ved at løbe fra benet, og derfor kan der opstå hævelse i benet. Man kan føle smerte i benet og have en fornemmelse af, at benet spænder og føles tungt. Ofte vil disse gener forværres, hvis man står op i længere tid.

Symptomerne på venøs insufficiens kan være meget individuelle og ikke alle, der har venøs insufficiens, vil være plaget af det. Lider man af venøs insufficiens vil tilstanden ofte forværres over tid, og efterhånden kan venøs insufficiens også medføre:

  •     Eksem
  •     Hævelse 
  •     Pigmentering omkring anklerne
  •     Kløe 
  •     Venøse bensår
  •     Tromboflebitter 

Hvorfor åreknuder og venøs insufficiens hænger sammen

Der findes forskellige årsager til, hvorfor venøs insufficiens opstår, men ofte opstår det, når der er en tilstand med dårlig blodcirkulation som der ses ved personer, som har åreknuder.

Åreknuder opstår netop, når veneklapperne ikke kan regulere blodgennemstrømningen tilstrækkeligt. Denne tilstand resulterer i at trykket i venerne forøges og blodet hobes op i puljer, hvilket udvikler sig til en åreknude. Det vil sige, at tilstanden med venøs insufficiens netop er årsagen til at en åreknude opstår til at starte med. 

Åreknuder ses ofte på benene, og en åreknude er en tyk blodåre, der buler ud på huden og slingrer sig langs benet. 

Åreknuder kan give fysiske smerter så som uro og ubehag i benene, en følelse af tunge og trætte ben og kramper, særligt om natten. Udover de fysiske smerter kan åreknuder også give psykiske plager, fordi mange synes, at åreknuder er grimme.

Foranstaltninger man selv kan tage, når man har åreknuder og venøs insufficiens

Venøs insufficiens er en tilstand med dårlig blodcirkulation, så derfor kan man selv have fokus på at forbedre blodets kredsløb ved at tage visse forholdsregler:

      Holde sig fysisk aktiv ved at dyrke sport

      Undgå inaktivitet

      Spise sundt og varieret

      Undgå rygning

      Minimere alkoholindtag

      Minimere stillesiddende og stillestående positioner i længere tid

Ved at have disse tiltag in mente kan man minimere risikoen eller omfanget af åreknuder. Har man haft åreknuder i en længere periode, og de ikke er blevet behandlet, kan åreknuderne fjernes ved forskellige behandlingsmetoder. 

Når en åreknude, der er til stor gene, skal fjernes

Der findes forskellige muligheder for at få fjernet sine åreknuder. Hvis man allerede har fået en åreknude, kan man kun fjerne åreknuden ved en åreknudebehandling. Hos Dansk Venecenter fjernes åreknuderne ved meget skånsomme metoder, og behandlingerne udføres under lokalbedøvelse. 

En åreknude kan fjernes ved laserbehandling, radiofrekvens, flebektomi eller skumbehandling. Både laserbehandling og radiofrekvens er meget effektive behandlingsmetoder med gode resultater, og ved denne behandlingsmetode kan man fjerne store åreknuder.

Hvis man tidligere har fået fjernet åreknuder, vil skumbehandling anbefales, da denne behandling anvendes når det ikke er muligt at bruge laserbehandling, som ofte frarådes, når der tidligere er fjernet åreknuder. Skumbehandling er mindre omkostningsfuldt og er også effektiv ved mindre åreknuder.

Har man synlige åreknuder på benene, som er en kosmetisk gene, anvendes flebektomi. Ved flebektomi laver karkirurgen små snit på benet, hvorefter et lille stykke af venen trækkes ud med en slags medicinsk krog. 

Flebektomi anvendes ofte i sammenhæng med en af de andre behandlingsmetoder.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.