Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført 25.000+ behandlinger
Artikel

Åreknuder og smerter

3.oktober, 2019

Åreknuder er tykke, bulede vener, der ses gennem huden på benene. Åreknuder forekommer som et resultat af defekter i venerne. Veneklapperne sidder på indersiden af venen og sikrer, at blodet kun kan løbe mod hjertet ved at åbne og lukke sig. Hvis disse klapper svigter, bliver venerne fyldt med blod, fordi blodet samler sig i puljer, og derefter blive synlige som blålige årer. Årerne kan mærkes som buler eller udposninger på ydersiden af huden, og dette er åreknuder.  Åreknuder er næsten aldrig farlige, men de kan forårsage en vis ulempe for den person, der har dem, og de kan også opfattes som grimme, som for mange er en ulempe i sig selv.

Åreknuder og smerter

Er smerter en af symptomerne på åreknuder?

Der er mange problemer, der følger med åreknuder. Mange mennesker opfatter åreknuderne som grimme, hvilket er et kosmetisk problem og kan medføre begrænsninger i livet, som for eksempel ikke at ville bære nederdel eller shorts.

Andre problemer for åreknuder er, at benene kan føles tunge, at der kan være permanente sår på underbenene, som ikke heler af sig selv, og til sidst kan åreknuder forårsage en del smerter i benene.

Selvfølgelig er smerter en del af symptomerne ved åreknuder, men ofte er smerten ret mild, og mennesker, der har haft åreknuder i lang tid, vænner sig ofte til smerterne og opfatter det ikke længere som en hindring i hverdagen. Men hvis en person, der har haft åreknuder i lang tid, får fjernet åreknuder gennem en behandling, oplever de ofte en uventet lettelse, fordi de har vænnet sig til symptomerne og derfor ikke erindrer følelsen uden åreknuder.

Kan smerter fra åreknuder betyde, at de er farlige?

Åreknuder er næsten aldrig farlige i den forstand, at de truer livet eller helbredet på en måde, der fundamentalt ændrer livet. Den eneste tilstand, der kan være farlig i forbindelse med åreknuder, er, hvis en vene løsnes fra en åreknuder og derefter bliver fanget i et andet organ, men dette er yderst usædvanligt, og heller ikke dette er livstruende.

Smerten, der følger med når åreknuder vokser, er normalt mild og påvirker kun som et forstyrrende element. Den milde smerte, der kommer fra åreknuder, er ikke farlig.

Man kan diskutere en mulig mental smerte som et resultat af åreknuderne, da det efter mange menneskers mening, gør benene grimme. Hvis man føler, at ens ben er så grimme, at man ikke ønsker at vise bare ben, er det naturligvis også i mange henseender en smerte, der skal tages alvorligt, så vel som det er en fysisk smerte. Moderne sundhedsydelser tager mental smerte mere og mere alvorligt sammenlignet med, hvad det plejede at være, hvilket betyder, at en opfattet mental smerte, der kan tilskrives en specifik fysisk situation, kan være en lige så god grund til behandling som den fysiske smerte.

Bliver man ved med at mærke smerter efter operation?

Kan du derefter slippe af med smerter fra åreknuder, hvis du operer dem eller behandler dem på anden vis? Svaret på dette spørgsmål er ja. De moderne behandlingsmetoder, der nu er tilgængelige for åreknuder, fjerner effektivt åreknuderne og dermed de problemer, der forårsages af åreknuder, såsom den milde smerte, der følger med åreknuder, og de kosmetiske problemer, der også følger med åreknuder.

Forebyg åreknuder og lindre smerten fra åreknuderne

Der er en række metoder, der kan lindre besværet, der følger med åreknuder. Disse er stort set rettet mod at øge blodcirkulationen i benene. Nedsat blodcirkulation i benene betyder, at manglerne i funktionen af de venøse ventiler, der kommer gennem årene, kan kompenseres. Noget af det der kan forbedre blodcirkulationen i benene, er fysisk aktivitet, stillesiddende eller stillestående positioner i for lang tid, holde sig fra rygning samt undgå overvægt.

Behandlingsmetoder der fjerner smerten fra åreknuder

Der er en række gode behandlingsmetoder for åreknuder, der fjerner den milde smerte, der kan komme med åreknuder.

Ældre metoder til behandling af åreknuder involverede operationer med en kirurgisk procedure og anæstesi. Denne indgriben betød også, at patienten måtte indlægges på hospitalet og derefter gennemgå en længere restitution. Denne metode til behandling af åreknuder var således dyr for både sundhedsvæsenet som patienten selv.

De moderne tilgængelige metoder til behandling af åreknuder kan udføres på klinikker uden for et hospital. Disse metoder inkluderer behandling med lim, laser og andre midler, der lukker venerne, der danner åreknuderne. Disse behandlinger kan udføres med lokalbedøvelse, og patienten kan forlade hospitalet umiddelbart efter behandlingen, som udføres på en time.

Resumé – Åreknuder og smerter

Vi kan opsummere vores artikel om åreknuder og smerter ved at konstatere, at åreknuder ofte medfører smerter hos den person, der har åreknuder, men denne smerte er normalt mild. Vi kan også konstatere, at smerten kan opdeles i to dele, det vil sige den fysiske smerte såvel som den mentale smerte. Den psykologiske smerte, der kommer fra et fysisk problem, er blevet taget mere og mere alvorligt fra sundhedsområdet og kan derfor ses som en god grund til at behandle åreknuder som den fysiske smerte, selvom den ofte er mild.

Der er en række gode metoder til fjernelse af åreknuder. Den historiske behandling er kirurgi, men den type behandling kræver anæstesi, og patienten skal være på hospitalet i et par dage og derefter restituere i mindst en uge. Moderne behandlinger kan udføres på ca en time på en klinik uden for et hospital, og patienten kan vende hjem straks efter behandlingen, der udføres under lokalbedøvelse.

Endelig er det muligt at påvirke forekomsten af ​​åreknuder såvel som, hvor omfattende de bliver, ved at forbedre ens blodcirkulation. Dette kan også forbedre situationen for dem, der allerede har åreknuder. Blodcirkulationen kan forbedres ved fysisk aktivitet, vægttab, undgå at være for meget stillesiddende og stillestående mm.Martin Lawaetz Martin Lawaetz er en af Nordens førende specialister inden for moderne åreknudebehandlinger og uddannet karkirurg på Karkirurgisk afdeling på Rigshospitalet i Danmark. Han har mere end 15 års erfaring med behandling af åreknuder med de mest moderne og skånsomme metoder. Martin har været en del af den førende forskning indenfor åreknudebehandling, publiceret i internationale anerkendte tidsskrifter, og har været med til at indføre moderne åreknudebehandling i Danmark. Martin har også indgående erfaring med behandling af komplekse åreknuder ved brug af en speciel kombination af de moderne, minimalt invasive metoder. En fremgansmåde han har udviklet gennem mange års erfaring, og som vi kalder “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.