Nordens førende
Bedste behandlingsmetoder
Udført over 25.000 behandlinger
Artikel

Åreknuder og smerter

oktober 3, 2019

Åreknuder er knude af vener, der ses gennem huden på benene. Åreknuder forekommer som et resultat af defekter i venerne. Det er i klapperne der opstår iltmangel og blåligt blod ved i at strømme tilbage i benene, når det pumpes mod hjertet for iltning. Når klapperne ikke fungerer, da de formodes at lække blod ned og derefter samle sig i puljer, der langsomt men sikkert udvides og derefter bliver synlige gennem huden som blålige årer, der også sløjfer og hæves på en måde, så de kan mærkes fra ydersiden af huden, er dette åreknuder. Åreknuder er næsten aldrig farlige, men de kan forårsage en vis ulempe for den person, der har dem, og de kan også opfattes som grimme, som for mange er en ulempe i sig selv.

Er smerter en af symptomerne for åreknuder?

Der er mange problemer, der følger med åreknuder. Mange mennesker opfatter åreknuderne som grimme, hvilket er et kosmetisk problem og kan medføre begrænsninger i livet, som for eksempel ikke at ville bære nederdel eller shorts.

Andre problemer for åreknuder er, at benene kan føles tunge, at der kan være permanente sår på underbenene, som ikke heles af sig selv, og til sidst kan åreknuder forårsage en del smerter i benene.

Selvfølgelig er smerter en del af symptomerne på åreknuder, men ofte er smerten ret mild, og mennesker, der har haft åreknuder i lang tid, vænner sig ofte til smerterne og opfatter det ikke som en hindring i hverdagen. Men hvis en person, der har haft åreknuder i lang tid, fjerner dem gennem en behandling, oplever de ofte en uventet lettelse, fordi vanen med symptomerne fik dem til ikke at huske, hvordan det var, før de havde åreknuder.

Kan smerter fra åreknuder betyde at de er farlige?

Åreknuder er næsten aldrig farlige i den forstand, at de truer livet eller helbredet på en måde, der fundamentalt ændrer livet. Den eneste tilstand, der kan være farlig i forbindelse med åreknuder, er, hvis en vene løsnes fra en åreknuder og derefter bliver fanget i et andet organ, men dette er yderst usædvanligt, og heller ikke dette er livstruende.

Smerten der følger med når åreknuder vokser, er normalt mild og påvirker kun ved at det er forstyrrende. Den milde smerte der kommer fra åreknuder er ikke farlig.

Man kan diskutere en mulig mental smerte som et resultat af åreknuderne, da det efter mange menneskers mening, gør benene grimme. Hvis man føler, at ens ben er så grimme, at man ikke ønsker at vise bare ben, er det naturligvis også i mange henseender en smerte, der skal tages alvorligt, så vel som det er en fysisk smerte. Moderne sundhedsydelser tager mental smerte mere og mere alvorligt sammenlignet med hvad det plejede at være, hvilket betyder, at en opfattet mental smerte, der kan tilskrives en specifik fysisk situation, kan være en så god grund til behandling som den fysiske smerte.

Bliver man ved med at mærke smerter efter operation?

Kan du derefter slippe af med smerter fra åreknuder, hvis du operer dem eller behandler dem på anden vis? Svaret på dette spørgsmål er ja. De moderne behandlingsmetoder, der nu er tilgængelige for åreknuder, fjerner effektivt åreknuderne og dermed de problemer, der forårsages af åreknuder, såsom den milde smerte, der følger med åreknuder, og de kosmetiske problemer, der også følger med åreknuder.

Forebyg åreknuder og lindre smerten fra åreknuderne

Der er en række metoder, der kan lindre besværet, der følger med åreknuder. Disse er stort set rettet mod at øge blodcirkulationen i benene. Nedsat blodcirkulation i benene betyder, at manglerne i funktionen af de venøse ventiler, der kommer gennem årene, kan kompenseres. Noget af det der kan forbedre blodcirkulationen i benene, er fysisk aktivitet, hvor man undgår stillesiddende eller stillestående og ved at undgå tøj, der sidder tæt over hofter og lår og holde op med at ryge samt undgå overvægt.

Behandlingsmetoder der fjerner smerten fra åreknuder

Der er en række gode behandlingsmetoder for åreknuder, der fjerner den milde smerte, der kan komme med åreknuder.

Ældre metoder til behandling af åreknuder involverede operationer med en kirurgisk procedure og anæstesi. Denne indgriben betød også, at patienten måtte indlægges på hospitalet og derefter gennemgå en længere restituering. Denne metode til behandling af åreknuder var således dyr for både sundhedsvæsenet som patienten selv.

De moderne tilgængelige metoder til behandling af åreknuder kan udføres på klinikker uden for et hospital. Disse metoder inkluderer behandling med lim, laser og andre midler, der lukker venerne, der danner åreknuderne. Disse behandlinger kan udføres med lokalbedøvelse, og patienten kan forlade hospitalet umiddelbart efter behandlingen, som udføres på en time.

Resumé – Åreknuder og smerter

Vi kan opsummere vores artikel om åreknuder og smerter ved at konstatere, at åreknuder ofte medfører smerter hos den person, der har åreknuder, men denne smerte er normalt mild. Vi kan også konstatere, at smerten kan opdeles i to dele, det vil sige den fysiske smerte såvel som den mentale smerte. Den psykologiske smerte, der kommer fra et fysisk problem, er blevet taget mere og mere alvorligt fra sundhedsområdet og kan derfor ses som en god grund til at behandle åreknuder som den fysiske smerte, selvom den ofte er mild.

Der er en række gode metoder til behandling af åreknuder. Den historiske behandling er kirurgi, men den type behandling kræver anæstesi, og patienten skal være på hospitalet i et par dage og derefter restituere i mindst en uge. Moderne behandlinger kan udføres i en time på en klinik uden for et hospital, og patienten kan vende hjem straks efter behandlingen, der udføres under lokalbedøvelse.

Endelig er det muligt at påvirke forekomsten af ​​åreknuder såvel som hvor omfattende de bliver, ved at forbedre ens blodcirkulation. Dette kan også forbedre situationen for dem, der allerede har åreknuder. Blodcirkulationen kan forbedres ved fysisk aktivitet, vægttab, undgå for meget stillesiddende og stillestående mm.Jørgen Nørby Jørgen Nørby er speciallæge i karkirurgi og én af Danmarks mest erfarne åreknudekirurger. Jørgen har i en årrække været overlæge og ansvarlig for behandlingen af åreknuder ved OUH Svendborg Sygehus i Veneklinikken i Nyborg. Før dette var Jørgen fra 2002-2005 specialeansvarlig overlæge ved Veneklinikken i Frederikshavn. Jørgen er uddannet læge fra Odense Universitet i 1988 og opnåede speciallæge anerkendelse i 1999.